Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Гъбена градина: Жълт и кристален корал (статия) - Биология, Микология, Гъби, Жълт корал, Кристален корал
Гъбена градина: Жълт и кристален корал

Поредици: Гъбена градина

Автор: Ангел Генчев, сряда, 08 април 2009.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Макар че познанията ми по отношение на гъбите, особено ядливите, в частност у нас, да са в пъти по-ограничени от тези на мосю Делчев, с известно - и лошо прикрито, трябва да призная - задоволство, най-сетне го хванах в крачка. Макар и задочно.

Историята всъщност е кратка, съвсем не толкова интересна, но за целите на протокола и нуждата да си завърша увода, ще я доизпиша - покрай последния материал в Гъбената градина за кораловите гъби останаха някои неизвестни. Наистина, красивата Artomyces pyxidatis (или Clavicorona pyxidata) не се среща на българска територия, но за сметка на това - както ни подсказаха - в Родопите и Стара планина, макар и рядко, се намират коралки. От друг род, но кой се интересува от толкова дребни подробности - и без това изглеждат еднакво.

Последното не бива да ви притеснява, тъй като нито една от тези гъби няма отровен двойник - различават се само по вкусовите си качества. Макар и в определени случаи консумацията им да не е препоръчителна.

В България се срещат два вида. На първо място идва жълтият корал (Clavaria aurea), познат още като златен, златист, златовръх, а дори и с по-смешни имена като ръчички, всичко това заради телесно-златистия си цвят и формата си. Това е гъба, която няма класическата шапка - представлява туфа от разклонения, излизащи от късо и недоразвито пънче, и напомнящи повече на храст. Или на микрогъбите. Може да достигне десет-дванадесет, дори петнадесет сантиметра в диаметър. Съответно, колкото по-дебел е клонът, толкова по-наситен е неговият жълтеникав цвят.

Предпочита иглолистни гори, както всичките си сродници, но може да се срещне и в широколистни. Расте от юни до ранната есен - не по-късно от средата на октомври. По принцип е препоръчително да се консумират по-млади гъби, тъй като остарелите екземпляри могат да предизвикат неприятни неразположения. Също така, макар и вкусна и леко сладникава гъба, жълтият корал се използва най-вече като брашно и подправка.

Подобно е положението и с кристалния корал - C. cristata - като разликата е, че той е по-фин в разклоненията си, по-дребен и остава сивкав на цвят, наподобявайки отчасти кварцов кристал. Също така се появява малко по-късно - през август - и е по-непригоден за ядене, макар и не фатален, просто трябва да се консумира наистина млад.

За разлика от тях, обаче, третият представител, който е относително рядък и битува повече като двойник на споменатите, е кулинарно предизвикателство, макар и в доста тесни граници. Еленовите рога (Clavaria flava) не се срещат особено често у нас, по-скоро спорадично и не на постоянни колонии, и се отличават с ръждивия си оттенък. Не са по-устойчиви, не понасят по-добре на възрастта, но пресни или мариновани, с една идея нагарчащ привкус са наистина великолепна залъгалка за небцето.

Все пак, ако трябва да сме честни, подозирам, че човекът и коралките са еднакво безопасни един за друг - освен ако споменатият сапиенс не е вманиачен чревоугодник - макар че при добър късмет с младо поколение гъби опитът наистина си заслужава. Но просто има по-добър избор както за подправка - не само в мицела на пачия крак, но и за основа на хипотетичното ястие. Било то сърнела, рижика. Дори печурка, стига да не е култивирана.


Допадна ли ви този материал? (5) (1) 9866 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (18) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.