Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Луис Ройо: Women & Tarot: Malefic Dreams of Evolution in the Third Millenium (статия) - Биография, Изкуство, Художници
Луис Ройо: Women & Tarot: Malefic Dreams of Evolution in the Third Millenium

Автор: Михаил Георгиев, неделя, 26 декември 2004.

Публикувано в Статии :: Други; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Когато за пръв път се поинтересувах от илюстраторите на фантастични прозведения, ми направи впечатление, че най-често се срещат два стила. Първият от тях представляваше мускулест образ с изражение на бивол със забавено развитие или мацка (с почти същото изражение, но, все пак, при жените проблясваше малко интелект чат-пат), върху която общото количество плат едва-едва стигаше за покриване на анемично колибри. За този стил стана на въпрос в предния брой - Борис Валехо. Вторият по радпространение стил се толичаваше с наличието на мъже, за които си личеше, че могат да мислят без да получат мускулна треска от това усилие. Жените... е, облеклото беше почти същото, но не изглеждаха способни да разкъсат арматурно желязо с голи ръце. Всъщност, повече изглеждаха като Летисия Каста. Всъщност, повече от тях БЯХА Летисия Каста. Оказа се, че това са произведенията на Луис Ройо.

Луис Ройо е роден през 1945 г. в Олая (Olalla), малко градче в Теруел (Teruel); скоро след това семейството се премества в Сарагоса, където той за пръв път тръгва на училище. Ройо споделя, че първият му спомен е как седи пред големите прозорци на училището и скицира рисунките, дадени му от неговия учител.

Поради финансови причини първоначално се записва да учи техническо чертане. Скоро открива, че геометричните форми не го удовлетворяват напълно, затова се прехвълря да учи рисуване, декорация и вътрешен дизайн в Индустриалното училище и Училището за приложни изкуства. Комбинира ученето с работа като вътрешен дизайнер за няколко студиа през 1970 и 1971 г., като през същото време рисува.

Повлиян от май ‘68 г., работи върху плакати със социална тематика, които излага в групови изложби между 1972 и 1976 г., а през 1977 г. следва серия индивидуални изложби.

Около 1978 г. Ройо открива комиксите за възрастни на художниците Енки Билал (Enki Bilal) и Мьобиус (Moebius). Те го вдъхновяват да започне да рисува кратки комикси за различни фензини, които през 1980 г. представя на Панаира на комиксите в Ангулем (Angouleme Comic Fair).

През 1979 г. изоставя работата си и се отдава изцяло на илюстрирането, като за две-три години стига до старниците на списания като “1984”, “Comix international”, “Rambla” и дори – епизодично – в “El Vibora” и “Heavy Metal”.

През 1983 г. срещата му с Рафаел Мартинес (Rafael Martinez), организатор на Панаира на комикса, 1983 г. в Сарагоса, води до публикуване на творбите на Ройо и извън Испания - в САЩ, Великобритания и Швеция. Започва да рисува корици за нашумели издателски къщи като Tor Books, Berkley Books, Avon, Warner Books, Bantam Books и много други. Американските списания “Heavy Metal” и “National Lampoon” и доста европейски списания, като “Cimoc”, “Comic Art”, “Ere Comprime”, “Total Metal”, също търсят неговите услуги за илюстриране на кориците си. Междувременно, Ройо рисува и обложки за видеокасети и компютърни игри.

През 1985 г., успоредно с работата си като илюстратор, Ройо успява да довърши първият си експериментален комикс за Rambla, наречен Desfase, публикуван около година по-късно от Ikusager Ediciones S.A. От този момент насетне Ройо постепенно започва да рисува все повече собствени разработки, за сметка на поръчките. По-голяма част от тези му творби са изкупени от различни медии или са включени в сборни проекти.

През 1992 г. публикува първия си сборен проект – Women, албум, който събира на едно място най-добрите му илюстрации до момента. Именно тази книга му донася световно признание като велик илюстратор и същевременно показва предпочитанията му към голото женско тяло. Албумът обединява няколко различни жанра; публикуван е във Франция (от Editorial Soleil) и в Германия (Ediciones Comic Forum). След една година Comic Images изкарват комплект карти за размяна, използвайки негови твобри, под заглавието From Fantasy to Reality.

След успехът на първия си сборник, през 1994 г. публикува и албума Malefic, съдържащ повечето му илюстрации, който налага един нов, различен, пълнокръвен свят. В Malefic виждаме разкриването на илюстратора – илюстратор, който може не само да обрисува един фантастичен свят, но също така и да пресъздаде историята и да вдъхне живот на героите, дали названието на книгата. Същата година Women е преиздаден, а американския “Пентхаус” публикува статия за Луис Ройо и неговото изкуство.

През 1995 г. все повече издателства започват да се интересуват от работите на Ройо – Ballantine, Nal, Daw, Doubleday, Harper Paperbacks, Zebra, Fasa Corporation, Pocket Books за серията Стар Трек, Penthouse Comix и Fuller Ultra X-Men на Marvel. От тази година насетне творбите му се появяват в различни размери и в различни страни, в това число и в източно-европейски такива, под формата на календари, плакати, тениски, обложки за компакт-дискове, подложки за мишки, колекции от карти за размяна - в сътрудничество с други художници, както е с The Art of Heavy Metal, а също и индивидуално, какъвто е случая с третата му колекция карти за размяна, The Best of Royo.

През 1996 г. рисува корицата на “Пентхаус” за САЩ и Германия, пише и статия в същото списание, появяват се и множество коментари за картините му в престижни списания, като La Stampa в Италия, Airbrush Action в САЩ и Германия, в Penthouse Comix. Освен това получава сребърна награда SPECTRUM III за най-добро съвременно фантастично изкуство в САЩ.

Secrets - третият му албум след Malefic - се появява през 1996 г.; в него основната роля играят магията и женската фигура, представени с намеци за приказката да Красавицата и Звяра. В англоговорящите страни албумът е издаден от NBM. Същата година изненадва феновете си с албума Warm Winds, публикуван от Norma Editorial съвместно с Heavy Metal.

През 1997 г. нарастващият интерес на Heavy Metal към Луис Ройо се изразява в поредица корици и календари, а също и в Галерията на списанието, посветена изцяло на Ройо.

Този интерес кулминира в поръчка за изработването на корицата на 20-тия, юбилеен брой, както и на серия илюстрации на героинята от F.A.A.K., Julie Strain (на художника Kevin Eastman). Същата година излизат и две нови колекции карти за размяна – Royo Secret Desires (четвъртата самостоятелна на Ройо) и Artistic Choices (в съавторство с други художници). Годината завършва с издаването на Women и Malefic в САЩ и преиздаването им в Испания.

През 1998 г. се появява следващата книга с илюстрации – III Millenium. В нея Ройо за пореден път залага на нова цветова гама и представя вижданията си за края на века; през същата година представя собствена колода от карти Таро, The Black Tarot, която налага нови образи на самите карти и оригинален поглед върху техния символизъм. През 1999 г. рисува календара на Heavy Metal и петата си колекция карти за размяна, издадени под името III Millenium.

Стилът на Ройо постепенно се променя и става по-предизвикателен и интимен. За участие в Панаира на комикса в Барселона (Barcelona Comic Fair) през 1999 г., Ройо представя нов албум – Dreams, сбор от всичките си поръчкови произведение за последните 10 години. Освен това, експериментира и с други изразни средства - първата пластмасова фигурка, основаваща се на негови илюстрации (от корицата на Malefic), е произведена през 1999 г. от Inteleg, като производството й е надзиравано лично от Ройо.

В края на годината е публикуван нов албум, по-провокативен от всичко досега – първият том на Prohibited Book, чието съдържание е еротичен преразказ на приказката за Красавицата и Звяра, издържан в чувствени и елегантни образи.

Evolution отново връща големия формат, като комбинира поръчкови произведения с лични такива. Интересното в него е, че творбите са отбелязани с часовникови стрелки, като отминалите времена и научната фантастика са представени чрез вече по-уверената и властна женска фигура. В албума влизат и скици на героите от Malefic.

Вторият том от трилогията Prohibited Book е публикуван през 2001 г. И тук погледът върху чувствеността е близък до забранените мечти и тайните желания, представени чрез силата на героите. Същата година най-добрите женски образи на Ройо са прекопирани от Fournier под формата на колода карти за покер.

През 2002 г. Ройо разкрива част от тайните си в Conceptions – книга, която представя някои от авторовите скици и рисунки с молив, като позволява на човек да се наслади на идеята, стоящата зад дадена творба, както и на многобройните алтернативи, предшестващи крайния вариант.

През 2003 г. е публикуван албумът Visions. Въведението е от Kevin Eastman, създателят на Костенурките-нинджа. Тук за първи път в творчеството на Ройо се включват и дракони, които делят привилегированата си позиция с женските персонажи.

Последният том от серията “Prohibited Book”, Prohibited Book III, е издаден същата година. В него образите на красотата, нежността и желанието са се превърнали в образи на чудовищна - в буквалния смисъл - чувственост. Към края на годината художникът разкрива подробности от работата си със серия от скици и варианти на картини, включени в сборните му албуми. Те са придружени от текстове, поясняващи авторския възглед и обогатяващи представите на читателя за неговите методи. Conceptions II се отличава от първия албум с това име с включeните в него цветни изображения, контрастиращи със скиците с молив.

Най-същественият сборник засега е Fantastic Art. Публикуван през май 2004 г., той е най-пълната възможна колекция произведения на Луис Ройо. Издаден е в два варианта, като малотиражното луксозно издание доказва колко важен е подборът. Фантазията и реалността на художника се сливат в едно чрез образи, в които е представен авторовия поглед върху света, върху митовете и легендите, които са го оформили в сегашната му форма. Това е космогонична визия на реалността, в която бъдещето бива изправено пред собствените си предизвикателства.

Преместването в Готическия квартал в Барселона води до промяна в начина на работа на Ройо - той се връща към рисуването върху платно.

Същевременно публикува Prohibited Sketchbook - албум от скици, включващ оригинални графики, които не са се появявали в предишни публикации.

Един от последните проекти на Ройо, за който е отделил четири години, е колода карти Таро – The Labyrinth: Tarot. В нея с безподобен перфекционизъм са дадени пояснителни бележки, обясняващи скритото значение на всяка карта и влиянието й върху съдбата на хората. Това е колода, в която всеки образ е бил изучаван грижливо; тя е кулминацията на титанични усилия.

The Labyrinth: Tarot е първата работа на Ройо, от която дори един-единствен образ не е бил публикуван предварително. Ще бъде издадена през декември 2004 г. в два формата: отделна колода карти и книга, включваща освен образите, и пояснителните бележки на Ройо.

Откакто придобива известността си на илюстратор, много хеви метъл групи от различни страни (Германия, Италия, Испания и др.) използват картини на Ройо за обложки на собствените си албуми. Измежду последните му работи са обложките на последните два албума на австрийската група Avalanch.

Официалният му сайт е http://www.luisroyo.com. Произведения на Ройо се срещат практически във всяка колекция на тема фантастично изкуство, но ето няколко по-богати:

http://members.fortunecity.com/mrmagoo/royo/index.html – една наистина добра галерия, подредена на всичко отгоре.
http://www.jormungand.de - подреден сайт, с почти лиспващ текст, но пък с голяма част от произведенията на Ройо.
http://www.net-cafe.hu/fantasy.php?ct=1 – за съжаление, сайтът не е подреден по албуми, но пък е на унгарски. Добре, че изкуството не се нуждае от думи.
http://www.aumania.it/fa_royo1.html – още един неподреден сайт.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=2254


Допадна ли ви този материал? (9) (1) 14040 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (11) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.