Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Пол Остър: "Бруклински безумства" (ревю) - Пол Остър, Съвременна проза, Трилър, "The Brooklyn Follies", Американска литература
Пол Остър: "Бруклински безумства"

Автор: Ангел Генчев, вторник, 21 април 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Популярният и титулован американски писател Пол Остър е известен като автор на нестандартни, до известна степен абсурдни, но в същото време леко читаеми и увлекателни новели, и "Бруклински безумства" в нито едно отношение не прави изключение от това правило. Отчасти криминален трилър, отчасти по-философска, но не прекалено задълбочена и в следствие на това объркваща или натоварваща, тази му творба наистина може да задоволи литературните желания на доста голям кръг читатели с вкус към класната книга.

Абсурдът тук всъщност не е толкова водещ фактор, нито дебело подчертан, въпреки че може би присъства чрез главните действащи лица - чешити по един или друг начин, и контрастът им на фона на може би най-обикновения квартал на Ню Йорк, Бруклин. По между другото и място, където от дълги години пребивава самия писател, което допълнително оживява и уплътнява картината. Именно там, на едно място се събират умореният и приключил, поне по свои първоначални сметки, с активния живот Нейтън Глас - бивш застрахователен агент, болен от рак, зает със списване на разхвърлян трактат на тема анекдотната природа на човека (по спомени) - някога будният младеж, блестящ проекто-литератор, сега затлъстял бивш шофьор на такси и негов племенник Том Ууд - с когото е загубил контакт от дълги години - и застаряващият хаймана, разбойник по душа, бисексуален Хари Брайтман, с доста тъмно минало, но понастоящем занимаващ се с на пръв поглед чист антикварен бизнес.

С други думи, трима души, не напълно наясно какво правят с живота си в момента, камо ли за в бъдеще, а в известен смисъл - дори какво са правили с него досега. Което обаче предстои да се промени. В процеса на взаимното им опознаване, на взаимодействието между тях, на обмена на житейски опит и истини, ценни или не толкова - невинен поне първоначално процес, в който ще се намесят и допълнителни, но далеч не маловажни фактори, пред тях постепенно се оформя цел.

В интерес на истината, съдържанието на "Бруклински безумства" може относително лесно да се преразкаже, но по-трудно да се предаде. Допълнителна вина за това има и специфичният подход, който американецът е избрал за предаване на повествованието си, което излиза като мемоар изпод ръцете на споменатия вече пишман-писател Нейтън, което води до доста интересен за четене и всъщност абсолютно логичен резултат - прескачане между несмесващи се стилове на изказ, различни настроения, в иначе почти напълно свързан последователно разказ. И всъщност дори само начинът, по който опитният писател пресъздава абсолютно неопитния е един от поводите книгата да си заслужава.

Но да се върна на действието - набелязаната цел, предвид историята на Хари, не минава по отъпканите пътеки, и от един момент нататък новелата придобива доста силен криминален нюанс. Макар че не бива да очаквате шумен и прекомерно динамичен трилър, въпреки добре наситения финал. Споменавам го специално, тъй като в това отношение "Бруклински безумства" си заслужава не по-малко, въпреки че е възможно любителите на изцяло лековатото крими-четиво вероятно ще го намерят прекалено раздут от странични размисли. От което всъщност ще загубят, тъй като романът е най-силен като сплав от всичките си елементи.

В резюме, творбата на Пол Остър е една от онези книги, които могат да се четат и бързо, и по малко, и с цел запълване на време, и за интелектуално удоволствие, при това написана понятно и увлекателно - великолепно доказателство защо американският творец е толкова уважаван. И единственото, което мога да направя, да я препоръчам горещо на любителите на добрата литература.

--
За повече информация от страницата на ИК "Колибри"…


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 3820 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.