Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Лаура Ескивел: "Като гореща вода за шоколад" (ревю) - Лаура Ескивел, Кулинария, "Como agua para chocolat", Южна Америка
Лаура Ескивел: "Като гореща вода за шоколад"

Автор: Ива Коевска, петък, 24 април 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Кулинарен роман е най-незначителното описание, което може да се даде на „Като гореща вода за шоколад” от Лаура Ескивел. Книгата е вълнуваща и чувствена по онзи типичен единствено за Южна Америка начин. Гореща, ароматна, лепкава и вкусна – като шоколад, с горчивината на какаото и цялото слънце, събрано в ароматните му зърна. По детски наивен и мистичен, това е разказ за една изпепеляваща душата любов. Към кухнята, към свободата да избираш съдбата си и неизменно към любимия човек.

И тук Лаура Ексивел, подобно на „Съкровени вкуснотии”, превръща южноамериканската кулинария в отделен герой. Всяка глава от романа е посветена на определен месец и на специфична рецепта – от коледните хлебчета, пълнени с наденица и лук, до чушки с орехов сос. И въпреки че храната определено е екзотична с всичките захаросани кактуси и пържен яйчен белтък, в крайна сметка нищо от историята не е далеч от душата, на който и да е читател навсякъде по света.

Тита, най-малката дъщеря на Мама Елена, трябва да поеме грижата за властния си родител и е обречена от традицията да не познае любовта. Нещо, което в крайна сметка, е невъзможно, когато си жив човек и си само на 16. Когато обаче семейният дълг стъпква личния бунт на Тита, кухнята и храната се превръщат в нейното убежище. Откърмена в най-съкровеното място на всеки дом, тя умее да вдъхва на онова, което минава през ръцете и, собствените си чувства. А когато страстта и попива в листенцата на розите чрез кръвта и, блюдото от пъдпъдъци и рози запалва бушуващи огньове във всеки, който го опитва.

На практика „Като гореща вода за шоколад” е много повече от рецепти за храна за тялото и една любовна история. Вътре има и от онези скрити предписания как да храниш душата си и да откриваш пътя обратно към себе си. Единствената изписана некулинарна формула обаче е за кибрит. За кибрит, защото всеки от нас разполага с определен брой клечки, които различни искри в живота ни запалват, за да ни дарят със светлина, топлина и емоция. За кибрит, защото понякога едно силно чувство може да изпепели всичките ни клечки и да ни остави безчувствени.

--
За повече информация от страницата на ИК "Колибри"…


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 4899 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.