Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Робърт Силвърбърг: "Лицето над водата" (ревю) - Робърт Силвърбърг, Научна фантастика, "The Face of the Water", Американска литература, Нови книги
Робърт Силвърбърг: "Лицето над водата"

Автор: Ангел Генчев, неделя, 26 април 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Творецът на причудливи общества с още по-особени канони Робърт Силвърбърг е отстъпил място на големия разказвач на приказни истории със същото име - това е първото, което ми иде да напиша за поредната великолепна творба на големия американски фантаст, с която българският читател вече може да се запознае. Макар че няма да е напълно коректно.

Под по-приключенската, малко лековата и фантастична в буквалния смисъл на думата обвивка на "Лицето над водата" пак се прокрадва социалният експериментатор - просто в сравнение с творби като "Тайнствата на стената" или "Време на промени", където е водещ фактор, а опитът е основен мотив, тук участието му е по-скоро загатнато. За сметка на което, любителят на фантастична литература може да се отпусне на крилете на въображението на автора, и заедно с него да преброди един невероятен свят. Защото именно такова е усещането от романа - сякаш Силвърбърг е оставил фантазията си да скита на воля, а самият той, като страничен наблюдател и верен спътник, педантично описва дневника на нейното приключение.

Свят невероятен, но не и неправдоподобен - като всеки добър фантаст, американецът не пренебрегва детайли, не оставя висящи краища, но и не прекалява с тях, оставяйки достатъчно поле и на читателя, на свой ред, да се отпусне и да пофантазира. Да успее да се потопи още от първите редове в чудатата атмосфера на Хидрос - свят покрит напълно от вода, с изключение на плаващите по повърхността острови - изцяло океанския му живот и жители, местни или пришълци. Последните, всъщност, човеци. И да изплува от нея, за да си поеме дъх, едва на финала. Всичко това, в едновременно компактен и целенасочен, но и изящен, и пищен разказ, без излишъци, какъвто маестрото, неведнъж е доказвал, умее повече от добре.

Може би за миг, но само за миг, може да се усети някаква близост на "Лицето над водата" с цикъла "Землемория" на Урсула льо Гуин, но подобно впечатление бързо се разсейва и не бива да ви подлъгва. Историята, в общи линии, е следната - някъде в далечното бъдеще, когато човешкото семе се е пръснало из Космоса, Хидрос не е бил отминат. Или не съвсем. За разлика от множеството други светове-колонии, водната планета играе роля на последна спирка, поради нежеланието на аборигените да бъде построен космодрум. Това му отрежда особено място сред хорските обиталища, включително използван за кратко и като затворническа колония, а и продължаващ да привлича единични особняци и доброволни изгнаници от останалата част на човечеството. Факт, който в съчетание със собствените му особености, невъзможността да се развие индустриално - дори нещо повече, няколкото предпоставки за деградацията му в това отношение - води до изграждане на малобройно, определено особено човешко общество, сплав от новодошли и наследници, волю-неволю, на предишните заселници. Отгоре на всичко, те дори не са водещото население.

Малко нелепо стечение на обстоятелствата пък води до изгнаничеството на една от всичките човешки общности в открит океан, изпълнен с всевъзможни премеждия. А когато всичко е поставено на карта, възможностите - изчерпани - на скитниците не остава друга възможност, освен най-голямата мистерия в планетарен мащаб - мистичният остров "Лицето над водата", табу за всички видове разумни обитатели на Хидрос.

Въобще, дали като великолепна приключенска фантастика с нестандартна атмосфера, с която в ръка да разпуснете за няколко приятни часа, или пък заради надничащия между редовете по-сериозен Робърт Силвърбърг, тази му творба е нещо, с което по всеки един параграф си заслужава да се запознаете. И няма как да останете разочаровани.

--
За повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 3764 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.