Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Dragonball Evolution (2009) (ревю) - Джеймс Уонг, Бен Рамзи, Екшън, Приключенски, Фентъзи, Джеймс Мастърс, Джъстин Чатуин, Еми Розум, Чоу
Dragonball Evolution (2009)

Автор: Иван Ж. Атанасов, петък, 01 май 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Филм с безспорен потенциал. От една страна голям бюджет, от друга - солидна фенска маса - какво повече и трябва на една продукция, за да се превърне в култ? Отговорът е ясен - режисьор, сценарист и актьори. За голямо съжаление на всички, които биха гледали екранната еволюция на Драгънбол, в нея тези малки, но доста важни елементи отсъстват. И остава една гола хореография на бойните сцени, която всъщност е наивна дори повече от онази на Джеки Чан в незабравимите комедии с негово участие. Но всъщност единствено заради нея може изобщо да се гледа лентата.

По ред на номерата. Един солиден бюджет би трябвало да влече след себе си солидни специални ефекти. Конкретно в този случай обаче те са просто наред и не мърдат нито на йота по-нагоре от подобно определение. Търпят се, не дразнят, но и не успяват да впечатлят зрителя с абсолютно нищо. А сюжетът и целия франчайз дават доста плодотворна почва да се развихри истинско пиршество за окото. Но, нейсе.

И тук опираме до режисьора. Ако изобщо е имало режисьор, а не е станало например това - заснели са филма и някой се е плеснал по челото с репликата "ей, знаех си, че забравихме нещо". И на неизбежния въпрос какво са забравили отговорил с "режисьор, бе, режисьор". След което седнали, измислили едно име и го сложили да се мъдри там на плаката. Ако е така, тогава пълната наивност на началните сцени, абсолютното избързване и препускане напред и напред към финала на лентата и заплатата е обяснимо. Но ако Джеймс Уонг действително е бил там, то той не си е свършил работата. Изобщо.

Защо? Героите, например, така и не успяват да се вържат един с друг в нито една сцена. Няма никакъв контрол в развитието на сюжета, темпото, различните странични линии, доколкото изобщо ги има и се губи логиката на действието на не едно и две места. В няколко случая нещата са дори още по-страшни и усещането е все едно актьорите за първи път в живота си се виждат и нямат абсолютно никаква представа какво точно правят пред камерата. Така че, да минем натам.

Сценарият. Защо ли си мисля, че целия франчайз беше базиран на нещо повече от малко кьотек по мазета, пещери и т.н.? Все едно - това е най-малката болка на един случайно попаднал в киносалона зрител, който не е любител на анимето. Обаче откъде се пръкват тия персонажи и защо решиха да се съюзят срещу голямото зло? Като изгледаш първите тридесетина минути и вече очакваш да се чуе звук "пльок" и да се пръкне някой съвсем нов герой. Ей тъй, от нищото.

Всъщност това би било добра идея - звука имам предвид, може и да е камбанка - защото всички онези приключенци, които си събират топките, се появиха просто ей така. Ерго не е лоша идея да има предупреждение за нов герой. Може и на екрана да се появява надпис: "Внимание, предстои появата на поредния персонаж. Име: Пенка, Пол: Жена, Възраст: 26, Жизнен път до момента: Шармантна мацка без история". Тъй де, а не докато мигнеш и групата се удвоила, например.

Все пак да видим и актьорите. Дори при липса на сценарий и режисура, добрият актьор може и да не стане за резил. Поне няма да играе посадено край снимачната площадка дръвче. А ако изобразяваш нещо средно между Рамбо, Лара Крофт и Т-1000, в каквато светлина ни представят Булма, можеш да минеш и без много актьорско майсторство. Обаче като че ли е добре или да не показваш емоции, или да го правиш в точния момент. Нещо, с което девойката не се справя.

Същото важи и за останалите, особено за Джъстин Чатуин в ролята на Гоку, на който повече би му отивало да си разхожда меланхоличната физиономия из някой латиноамерикански тийн-сериал. На големия екран изглежда просто смешно. А в тази роля - дваж по-смешно, но не и забавно. Иначе казано, кастът е като цяло трагичен и спокойно можем да преминем към заключението.

След всичко изписано по-горе си мисля, че няма да ви учудя, ако в заключение кажа: "За бога братя, не го гледайте". От друга страна, ако сте любопитни да видите как една лента с огромен потенциал успява да се сгромоляса, но не просто така, ами с гръм и трясък - тогава може би това е шансът на живота ви. Защото именно това се случва тук.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 3456 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (6) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.