Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Ричард Гарфинкъл: "Небесни материи" (ревю) - Ричард Гарфинкъл, Научна фантастика, Небюла (номинация), Хюго (номинация), "Celestial Matters", Амер
Ричард Гарфинкъл: "Небесни материи"

Автор: Ангел Генчев, петък, 01 май 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Отдавна не бях попадал на хубава, а и сравнително нова алтернативна фантастика, поради което трябва да призная, че дебютната творба на младия американски фантаст Ричард Гарфинкъл малко ме изненада, но за сметка на това повече от приятно. От друга страна, "Небесни материи" е номинирана както за "Хюго", така и за "Небюла", или - с други думи - сюрпризът не би трябвало да бъде толкова голям.

За автора всъщност почти няма какво да се каже - от 1996 г. насам, когато излиза въпросната творба, е написал само още една ("All of an Instant", 1999), един разказ и една нехудожествена книга. По професия е програмист, което сигурно е дало своето отражение, най-малкото върху доста добрата конструкция на новелата - макар че, ако се замисли човек, програмният код от всякакъв вид обикновено е доста объркващ, дори за създателя си. Но това е една съвсем друга приказка, по-важното е, че в случая не се е получило нищо подобно.

"Небесни материи". Една доста различна паралелна Земя, където редом с модерните технологии и космическия полет властват порядките и философията от Античността. Древна Гърция, Древна Индия, Персия, Финикия, имперски Китай - за любителя на историята, без въобще да е историческа, без дори да обръща внимание на действието, книгата е наистина великолепно забавление.

А иначе, двете люлки на цивилизацията - далекоизточната и средиземноморската - са въвлечени в открита война по всички фронтове. Където на сцената излизат командира на "Сълзата на Чандра" Аякс и неговите храбри другари, натоварени с мисията да пленят парченце от Слънцето, което да им даде превес в бойните действия.

Всъщност, трябва да призная, че съм раздвоен, и вероятно ще се наложи да прочета книгата още веднъж - действието само по себе си е доста интересно и повратно, но при първата ни среща "Небесни материи" ме плени почти изцяло с атмосферата си, и развоят на събитията някак дори остана на заден план. Което, в крайна сметка, не е редно.

Във всички случаи обаче, за любителите както на Древността, така и на добрата фантастика, и на приятното развлекателно четиво, произведението на Ричард Гарфинкъл е нещо, което - сигурен съм - ще допадне. Благодарение и на богата фантазия на автора, и на доста умелото му, особено като за дебют, перо, и - най-вече - с абсолютната си нетипичност, която сама по себе си го превръща в творба, която си заслужава прочитането. Дори, както се оказва, и на два пъти.

--
За повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 3477 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.