Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Others (2001) (ревю) - Алехандро Аменабар, Трилър, Ужаси, Алакина Ман, Джеймс Бентли, Ерик Сайкс, Илейн Касиди, Кийт Алън,
The Others (2001)

Автор: Димитър Грозданов, неделя, 03 май 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Другите (2001)

„Другите” е филм на немалко години, но определено си заслужава гледането, ако сте го пропуснали преди време. Напоследък рядко попадам на качествени заглавия в трилър/ужас жанра, които да носят истинско удоволствие. Лентата на испанския режисьор от чилийски произход Алехандро Аменабар от 2001-ва може да запълни чудесно тази празнина, ако и вие имате желание за подобно преживяване.

„Другите” трудно може да се нарече пълнокръвен хорър, по-скоро си говорим за комбинация от мистерия и трилър, вдъхновена от заглавия като „Шесто чувство” и „Сиянието”. Действието отново се развива плавно, дори бавно, като актьорската игра, озвучението и визията играят основна роля за незатихващо напрегнатата атмосфера на филма. Историята започва и завършва в страховито английско имение, намиращо се на мъглив остров, през 1945 година. В него живеят господарката Грейс Стюърт (Никол Кидман) и двете й деца, страдащи от смъртоносна алергия към светлината. Тъй като съпругът й е на фронта, тя решава да наеме на работа прислуга и на обявата се отзовават твърде бързо трима души. Странните събития, започнали да се случват в имението след тяхната поява, поставят много въпроси пред зрителя, на които той няма да получи отговор чак до финала на лентата, който пък е всичко друго, но не и очакван и предсказуем.

На първо място сред безспорните качества на „Другите” трябва да бъдат споменати музиката и звуковите ефекти, които са на много високо ниво. В голяма степен те са причината да се запази съспенсът в иначе бавно течащият като действие филм. Композитор е отново Алехандро Аменабар, който освен това е сценарист и режисьор на лентата. Всяка мелодия и всеки звук, бил той стъпка, далечен плач или вик е на мястото си, за да ви държи на нокти. Ужасът е наистина много изтънчен и разчита само на финни похвати, за да ви стресне.

Озвучението се допълва от отлична режисура и актьорска игра. Никол Кидман прави една от най-хубавите си роли, като само на места се забелязва типичното за нея преиграване. Звездна изява прави обаче Фионула Фланагън (“Yes Man”), която определено ще запомните и след края на филма. Много интересно се справят и двете деца - Алакина Ман и Джеймс Бентли. Аменабар пък е успял да пресъздаде атмосферата на „добрата стара Англия”, при това насред Сарагоса. Сивите фонове, мрачното небе, античната къща надграждат и без друго тегавото и напрегнато настроение. Неслучайно „Другите” е първият филм спечелил награда „Гоя” без в него да има и дума на испански. При това не една, а цели девет.

Ако трябва да говорим за недостатъци, ще спомена само известната неяснота по отношение на някои неща в сценария, които, ако бяха пипнати по-добре, вероятно щяха да заслужат и Оскар. Филмът обаче е класи над много неща от близките години и категорично си заслужава гледането, макар да не стига чак до висотите на вдъхновилите го ленти. Аменабар показва впечатляващо самочувствие в работата си с холивудски знаменитости и доказва, че европейското кино може да бъде комерсиално (филмът бележи над 200 млн. приходи), без да губи качествата си.

Приятно гледане!


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 4419 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.