Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Columbus Day (2008) (ревю) - Чарлз Бурмайстър, Драма, Криминален, Ашли Джонсън, Боб'и Дж. Томпсън, Вал Килмър, Лобо Себастиян, Ма
Columbus Day (2008)

Автор: Ангел Генчев, понеделник, 04 май 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Кариерата на Вал Килмър е доста противоречива. В биографията му както могат да се намерят доста впечатляващи заглавия, особено през последното десетилетие на отминалия век, така присъстват и периоди на почти пълно забвение, изпълнени с участия във второстепенни и третостепенни роли. Напоследък дори бе стигнал до там да се снима в телевизионен сериал - а ако ще той да е известно име, каквото е "Knight Rider", това сякаш не подходжа на актьора, влизал под кожата на Джим Морисън, Док Холидей, полк. Патерсън, Батман и дори Господ.

Във всички случаи обаче, вече близо петдесетгодишният калифорниец остава любимец на поне две поколения зрители, и винаги е хубаво човек да го види в малко по-добра светлина, в съвсем нелош филм - макар и нито Килмър, нито "Columbus Day" на свой ред да достигат чак висините съответно в актьорската си кариера или пък златното време на трилъра, които времена до известна степен съвпадат.

Всъщност, като постройка, лентата наистина наподобява онези по-стари криминални драми, които, гарнирани с доза екшън, по-късно получиха етикета трилър. Тук задъхано действие обаче няма, така че ако сте се насочили към подобен тип кино-забавление по-добре своевременно сменете курса.

Застаряващ обирджия, току що извършил удара на живота си, спира за час да си поеме дъх в градския парк, което му позволява не само да прецени следващите си стъпки и плановете за бъдещето, но и да направи своеобразна ретроспекция на разбития си благодарение на дългогодишната престъпна кариера семеен живот. Който би искал донякъде да възстанови, особено след като тя е приключила. Същевременно, заформя и странен, но откровен разговор с малко момче, което също се оказва в парка, позволяващ му, чрез диалога, да оцени по-добре постъпките си и да достигне по-голяма дълбочина.

Това, разбира се, е само едната страна на медала - от другата, "Columbus Day" далеч не е най-проникновената философска драма, намирала място под прожекторите, макар че не е и чак плитък. Сред останалите му недостатъци най-силно се усеща мудността не просто на отделни пасажи, но и на цялата лента, в степен, в която дори съдържанието и не предполага. Всъщност, действието се развива изцяло в споменатия парк, както и в спомените на главния герой. Друг неприятен момент, е че се включват твърде много странични персонажи, чрез телефонните разговори, които той провежда, понякога остават недостатъчно или въобще представени, и объркването е напълно възможно.

Трябва все пак да призная, че ако не беше Вал Килмър, едва ли щях веднага да посегна към филма. Което не означава обаче, че съм останал разочарован - просто той е от онзи тип, който едва ли ще допадне на кой знае колко широк кръг хора. Или всъщност едва ли щеше, дори и да беше значително по-добре направен, тъй като наистина има още какво да се желае.

Въпреки това, предполагам, че на почитателите на американския актьор ще е приятно да го видят отново в малко по-добро амплоа, малко повече приличащ на себе си - в това число и малко по-втален - а и при съответното настроение филмът си заслужава гледането. Все пак, остава и надеждата, че в някоя от десетината предстоящи продукции с негово участие отново ще направи роля, с която да се запомни.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 2059 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.