Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Лари Нивън: "Смърт в екстаз" (ревю) - Лари Нивън, Криминален роман, Научна фантастика, "The Long Arm of Gil Hamilton", Американска литерат
Лари Нивън: "Смърт в екстаз"

Автор: Ангел Генчев, понеделник, 04 май 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Лари Нивън е автор, показвал доста различни лица из многобройните си фантастични произведения. Както на футурист, така и на крайно тежък научен фантаст, особено в областта на теоретичната физика, но и на милитарист, а дори и на автор на приключенска, криминална или хумористична фантастика.

Всичко това, в съчетание с продължителната му и плодотворна кариера на писател, както и приятният и изключително възприемчив, дори при най-сложните му творения стил, отдавна го е превърнало в една от няколкото икони в жанра. И съвсем неслучайно, американецът е носител на всички възможни престижни награди, а специално "Пръстенов свят" е сред единичните творби, отличени едновременно с "Хюго", "Небюла" и "Локус".

В случая обаче няма да си говорим за толкова сериозната литература, излязла изпод перото на Нивън, а за три от най-леките му повести, обединени в сборника "Смърт в екстаз" - оригинално, "The Long Arm of Gil Hamilton" (като "Death in Ecstasy", съответно, е името на една от повестите). Скритият намек в заглавието всъщност е доста по-явен, и фабулата наистина се върти около вариацията на закона, упражнявана от частния детектив Джил Ръката. И макар и на фона на двадесет и второто столетие, никак не е трудно да се намерят общите точки с новелите на най-големите автори на криминални романи от двадесетото, и по-точно американското течение, в лицето на автори като Чандлър или Чейс, което гарантира на любителите на кримката изключително приятно изживяване поне за двестатина страници.

От друга страна обаче, големият фантаст нито за миг не оставя читателя да забрави, че той е един от водещите автори на подобен тип литература, и това довежда до няколко особености. На първо място, разбира се, е технологията, която далеч не служи само за фон на криминалния сюжет, нито просто предоставя готини джаджи, а постоянно взаимодейства с него - както чрез отделните случаи, така и в общата концепция. Всъщност, едно от нещата, което лежи в нейната основа - криогениката - е присъща на Лари Нивън тема, която може да бъде намерена и в негови далеч по-солидни произведения. Не по-назад остава и футуристичната визия за едно бъдещо общество, покорило Слънчевата система, но и изградило доста различни и на места изкривени порядки, корените на част от които могат да бъдат намерени в настоящето - въпреки че повестите са писани още през седемдесетте. И като цяло, на любителите на научната фантастика пък, макар и в лековата обвивка, "Смърт в екстаз" предоставя предостатъчно интелектуално забавление, за да не останат на свой ред разочаровани.

Но и в двата случая, читателите могат да се запознаят с един най-чаровните литературни образи-детективи, а всъщност и един от малкото такива из фантастичните произведения въобще - Джил Хамилтън. Чието прозвище се дължи не на дългата ръка на правосъдието, а на липсващата собствена, на мястото на която в употреба влизат донякъде развитите му телекинетични способности.

За съжаление, изминаха доста години, откакто "Смърт в екстаз" излезе на българския пазар - повече от 17, като едно от последните издания на старата поредица "Панорама", макар и в нова обвивка. Историите за Джил обаче всъщност не са три, а пет, две от тях писани по-късно, и биват преиздадени дори на английски под ново заглавие ("Flatlander", 1995), така че естествено остава надеждата в някой момент да се появят отново и у нас.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 2827 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.