Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Nick and Norah's Infinite Playlist (2008) (ревю) - Питър Солет, Лорене Скафариа, Драма, Комедия, Романтика, Аарън Йо, Алексис Дзиена, Ари Грейнър, Зака
Nick and Norah's Infinite Playlist (2008)

Автор: Димитър Грозданов, вторник, 12 май 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Петминутна свалка (2008)

Толкова абсурдно странен филм (с още по-абсурдно преведено на български заглавие) в скоро време не бях гледал. Не че е толкова глупав. Нито е толкова добър, изпълнен с не малко клишета, но подправени по един доста нестандартен начин. Едно такова леко коктейлче от неловка романтична комедия за тийнейджъри, един приятен indie rock* саундтрак и една многоизстрадала дъвка, без кой знае какъв задълбочен смисъл, но пък приятно като за деветдесет минути разтуха.

За какво става въпрос. Нашето момче Ник (Майкъл Сера, симпатягата от “Джуно”), поначало хетеросексуално, но свирещо в гей банда, е наскоро изоставено от приятелката си и прекарва времето си в депресия и записване на пиратски дискове. Любимата му група, кръстена „Къде е заекът Флъфи”, обаче, пристига в града, за да свири на тайно място, което само истинските фенове или поне тези, които висят в обществените тоалетни, ще успеят да открият. Затова той пали своя автомобил, който е може би най-култовото нещо в целия филм, защото е балканското чудо „Застава Корал” (или просто „Юго”) и тръгва на път в търсене на заветната арена. По трасето среща злобната бивша приятелка, задължителната за случая нова изгора, очарователната Кат Денингс ( “Флиртология”), приятелите си хомосексуалисти, една много пияна девойка и още един куп недотам запомнящи се персонажи. Вече, предполагам, разбирате защо използвах „абсурден”.

При все това филмът си има моментите и със сигурност ще се посмеете. Ако пък се радвате на романтиката, любовната история вероятно ще ви напълни душата. Режисьорът и актьорите се справят много добре в съответните си амплоа и цялата шантава комбинация всъщност протича доста плавно и забавно по екрана. Не че липсват алогичните моменти (бащата на девойката се оказва собственик на много известен музикален лейбъл, което обаче така и не намира някаква съществена връзка със случващото се във филма ), на места пък действието леко се разтяга към отегчителното, но като цяло продукцията е на много прилично ниво.

Определено лентата излиза извън шаблона и макар недотам претенциозна, се оказва доста свежа. Безумното преводно заглавие пък ме озадачи особено много, тъй като няма абсолютно нищо общо нито със сюжета, нито с героите, а освен това предпоставя значително по-глупав филм. Все пак, ако ви се гледа комедия, има голяма вероятност безкрайният плейлист на Ник и Нора да ви допадне и да не съжалите за изгубените деветдесет минути от живота ви.

--
* Авторът без бой си признава, че досега за такова чудо като indie rock не беше чувал. След кратка консултация се оказа, че не става въпрос нито за индиански, нито за индийски рок, а за жанр, чийто представители или не са подписали с издатели, или са парафирали договори само с независими такива. Ще оставя на въображението на уважаемия читател да преведе част от популярните му поджанрове – sadcore, math rock, shoegazing, C86, lo-fi.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 3546 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.