Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Иван Ефремов: "Часът на Бика" (ревю) - Иван Ефремов, Научна фантастика, "Час Быка", Антиутопия, Руска литература, Съветска фантастика
Иван Ефремов: "Часът на Бика"

Автор: Иван Ж. Атанасов, понеделник, 18 май 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Едва ли има по-идеологически оцветен автор не само в научната фантастика, но и в художествената литература изобщо. Въпреки, че е убеден комунист и това си личи от първата до последната страна на произволна негова книга, въпреки че романите му трябва буквално да се четат през един солиден филтър, все пак Иван Ефремов заслужава най-малкото вниманието на любителите на научнофантастичните произведения.

Защо? Със сигурност не заради чак толкова богатото наследство, което е оставил зад себе си, не и заради някакви бог знае какви прозрения, но заради качеството му на разказвач и именно това, че е убеден във философията на комунизма. Защото докато други си играят на дисиденти, следвайки партийната линия, Ефремов, колкото и странно да звучи, си позволява да критикува режима, изграждайки своеобразна утопия, базирана на идеята.

"Мравешки лъжесоциализъм", това е негов цитат в негова творба. Според съветския фантаст нито Китай, нито дори самите Съвети са успели в начинанието. И това си личи. Създавайки свят, в който научните, технически и социални съвети контролират политиката чрез специализираните си познания, включващи изключително и само експерти в дадената област и тотална демокрация, той практически отрича системата. Защото не включва апаратчици, партийни дейци и дори партии. Всеки гласува по съвест за важните решения и маловажните биват оставени в ръцете на тези, които разбират.

Така че този идеологически филтър, за който стана дума, всъщност трябва да се прилага само за тези, които смятат, че комунистическата идея, а не нейната реализация, е нещо пошло или неприложимо. Но онези, на които допада тази утопия, всъщност биха видели едно от най-перфектните и превъплъщения, които могат да се срещнат не само в художествената, но и в литературата изобщо.

Но всъщност, за какво иде реч в "Часът на Бика". За нас. За изкривен до крайност ред на вкопчили се в креслата си политици, изтощена до последно планета - макар и не Земята - за методите, чрез които тези същите биха налагали властта си. И за страха от промяната. Страх, който ни е до болка познат, особено на тези, които живеем вече две десетилетия в условия на преход. И дали промяната ще е към утопия или към реалностите на демократичното общество всъщност не променя смисъла на написаното от Ефремов.

И може ли група хора извън държавата, без правото да се намесва в развитието и, да промени тендециите. Според съветския фантаст - да, но много бавно. Няма как да не направим алюзия пак с нашата родина и Европейския съюз, който няма право да се намесва във вътрешната ни политика и има единствено ресурс да съветва. Така че въпреки загубата на идеологическата си основа, на света, в който е писана, "Часът на бика" остава учудващо актуална.

Защото за основните принципи на действие на обществото като такова и на индивида като част от него няма политическа окраска. А Ефремов, въпреки че включва в буквално всеки втори параграф думата комунизъм, разглежда именно тях. Естествено, може би бил значително по-удачен подходът на западните фантасти, които до голяма степен се стремят - не че винаги успяват - да избягат от сегашната политика, но в крайна сметка се налага да приемем факта. Или да отхвърлим автора като цяло.

Но това значи ли, че трябва да изхвърлим един Азимов заради това, че в неговата фикция има президент, има структура на държавата почти едно към едно с американския модел, само защото не харесваме политиката на САЩ, например? Отговор може да даде само читателят с желанието или отказа да се докосне до дадена литература. Това важи в пълна степен и за "Часът на Бика", която аз, въпреки собствените си резерви, препоръчвам като едно силно произведение на социалната фантастика.

Защото социалната прогностика, която присъства в романа, сама по себе си е любопитна. Тъй като винаги е интересно да видиш как би се развило едно общество, пък било то и социалистическо, и да направиш сам за себе си преценка дали очертаният от автора път, извървян от хората за достигане на това бъдещо състояние е верен, и дали самото то ни харесва, или бихме искали света да тръгне по друг път. И точно това е ценното - дали е ценно за вас, преценете сами.


Допадна ли ви този материал? (9) (0) 4983 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.