Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Up (2009) (ревю) - Боб Питърсън, Пийт Доктър, Анимация, Драма, Комедия, Приключенски, Делрой Линдо, Джереми Лиъри, Джор
Up (2009)

Поредици: Златен Глобус 2010; Оскари 2010

Автор: Ангел Генчев, неделя, 31 май 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

В небето (2009)

Пиксар не от вчера проявяват апетит към по-непривичната като сюжет анимация, и нищо чудно, че неминуемо излизат едни гърди напред в неофициалното съревнование с големия съперник Дриймуъркс - което обаче се отчита от съвсем официални отличия. Вероятно защото докато колегите им се занимават с иначе приятни, забавни, но и лековати семейни комедийки с далеч не толкова слаб пародиен привкус като "Шрек", "Мадагаскар", "Кунг-фу панда" или "Чудовища срещу извънземни" - първите три, при това, набиращи все по-главоломно продължения и разклонения - пиксарци продължават систематично да произвеждат по един, но нов пълнометражен филм годишно. И може би тази практика за кратко ще се преустанови догодина с "Играта на играчките 3", но дотогава в центъра на вниманието остава поредният им почти сигурен носител на Оскар - "В небето".

Все пак трябва предварително да отбележим, че на фона на невероятния успех на "УОЛ-И" миналата година, с неговия напълно сериозен контекст, летвата за следващата им продукция беше поставена изключително високо. И може би най-голямата похвала за последния филм на Пиксар е да се каже, че той съвсем определено я достига - макар и всъщност да е значително по-земен, ежедневен и най-вече човечен.

Самото послание на "В небето" всъщност е съвсем простичко. Всеки от нас знае, ако ли и да не иска да го признае, дори пред себе си, че мечтите, с течение на времето, най-често остават погребани под сивия пясък на ежедневието. Но това не бива да означава просто да ги захвърляме и да спираме да мечтаем, колкото и да не го позволяват обстоятелствата. Защото просто би било равносилно на изтриване на една основна, чисто човешка черта - част от онзи малък сбор, който ни прави нещо повече от животни или пък бездушни автомати.

Ще си кажете - какво толкова, всеки детски филм малко или повече носи подобна идея в себе си - и именно тук вече се проявява майсторлъка на Пиксар. Наистина, брилянтната анимация всъщност няма нужда дори от излишно упоменаване, но начинът, по който е изпълнен "В небето", заслужава само и единствено адмирации.

Само след няколкоминутно, но трогателно въведение, се озоваваме в компанията на г-н Фредриксън - сърдито старче, вече вдовец, целият живот на който е преминал под знака на всекидневните грижи, въпреки огромното желание да бъде инак. И отново по известно стечение на обстоятелствата, той най-сетне се решава да се отдаде на доживотната си мечта - пътешествие до Южна Америка - при това по един меко казано нетрадиционен начин. А за негова не особено приятна изненада, то се оказва в компанията на малкия, досаден бойскаут Ръсел.

Там обаче го очакват приключение, на каквото не се е и надявал, призрак от миналото и, в крайна сметка, щастието, пък макар и под една доста разноцветна опаковка. Всъщност, взет в цялост, "В небето" е едновременно много динамичен и невероятно забавен, с огромна доза непридирчив и не изсилен хумор, и в отделни моменти - и осезаемо драматичен - което го прави буквално великолепно екранно преживяване.

И всъщност единственото, за което можем да съжаляваме, е че премиерата му у нас все още е доста отдалечена във времето - макар че, от другаде погледнато, септември вероятно ще дойде неусетно след летните месеци.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 4668 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.