Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Gnaw (2009) (ревю) - Грегъри Мандри, Майкъл Бел, Ужаси, Гари Фолкнър, Дженифър Рен, Джулия Вандорн, Кери Коен, Найджъл Кр
Gnaw (2009)

Автор: Ангел Генчев, събота, 13 юни 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

След няколко реда обезателно ще се запитате защо пък съм го гледал този филм, затова нека по-добре отговоря предварително - защото всъщност обичам добрите ужаси в повечето им разновидности и поради това, че е британски. Пък току виж се оказал малко по-различен и забавен. Уви - на квадрат - и двете предположения се оказаха пределно погрешни, и макар че "Gnaw" има тук-там по някое попадение, остава доста под нивото дори на средностатистическия ужас.

Историята е твърде елементарна - шестима младежи, на екскурзия до изолирана ферма някъде из английската провинция, се оказват гонени от садистичен убиец, при това канибал. По-точно - семейство канибали. Всъщност трябва да признаем, че някои абсолютни класики в жанра нямат кой знае колко по-богат сюжет, но пък авторите на британската лента изглежда са преценили, че няма нужда героите да бъдат нещо повече от скици без никаква дълбочина, което автоматично прави присъствието им на екрана незабележимо. За сметка на което обаче, и самите моменти на ужас са относително малко и пределно клиширани, лишавайки зяпащия дори от удоволствието да се нагледа на обилни кървища.

Диалогът на свой ред е ужасяващо липсващ, и като количество, и като съдържание, та чак тръпки да те побият - за съжаление не достатъчно, та да качи нивото на ужаса в сантиметри. Може би всъщност фактът, че някои от по-забавните моменти са като извадени от "Хензел и Гретел" е достатъчно показателен до каква степен сценаристът си е свършил работата през пръсти. И на практика цялото усещане е като за студентски проект, което може и да е вярно, предвид че по-голямата част от състава е от пълни или почти пълни дебютанти.

Всичко това е донякъде за съжаление, тъй като лентата започва с някакви данни за неразкрити случаи на изчезвания на територията на Великобритания, а това поне хипотетично дава основа за нелош трилър на ужаса, ако някой беше вложил малко повечко усилие. Колкото до положителните страни - това ще да е кинематографията, може би отчасти неволно. Просто провинциалният английски пейзаж, заснет под правилния ъгъл, видимо е достатъчен сам по себе си, за да се получи нужната атмосфера, и същите онези чаровни, специфични тухлени сгради придобиват доста злокобен ореол.

Но само с това определено не става, така че ако по някаква причина ви мине през главата да видите новата британска лента на ужасите - по-добре се откажете отрано. Наистина, едва седемдесет и пет минути, но дори и това загубено време не си заслужава - филми на ужасите средна ръка с лопата да ги ринеш, а шансът съвсем произволен от тях да е поне малко по-добър от "Gnaw" е изцяло на ваша страна.


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 2574 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (7) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.