Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series: Merlin (ревю) - Джейк Мичи, Джони Капс, Джулиън Джоунс, Сериали, Фентъзи, Антъни Хед, Брадли Джеймс, Джон Хърт, Ейнд
SciFi Series: Merlin

Поредици: SciFi Series

Автор: Ангел Генчев, неделя, 14 юни 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Мерлин, Артур и въобще героите на Артуриадата са едни от големите любимци на сценаристи и режисьори, като до ден днешен всеизвестният вълшебник се появява в над сто и петдесет заглавия, вариращи от конкретни адаптации през латиноамерикански сериали, та чак до "Старгейт". Тоест, не е изненада поредният сериал с неговото име.

Този път обаче, британските създатели на "Мерлин" са решили да подходят към старата история от малко по-необичайна перспектива, връщайки се още по времето на управлението на Утер Пендрагон, когато Артур е още принц, и спекулирайки с идеята как би се развила историята между двамата, ако срещата им бе в толкова ранен момент и още в юношеските години. Като, в интерес на истината, трябва да се отбележи, че поредицата не е кой знае колко акуратна дори към най-разпространените варианти на легендата за Артур, а исторически - още по-малко - поне домати в Камелот със сигурност не е имало.

За сметка на това се е получило малко повърхностно, но доста забавно фентъзи, и ако някога са ви допадали серии тип меч и магия, ала-"Херкулес" например, то с "Мерлин" няма как да не прекарате приятни мигове. В дъното на сюжета всъщност се намира борбата на живот и смърт, която крал Утер води срещу чародейството във всичките му форми и разцветки от повече от две десетилетия - което, от своя страна, никак не му остава длъжно, и престолнината му постоянно се намира под някаква заплаха. В още по-неудобна ситуация пък се намира младият Мерлин - магьосник със завиден, макар и нешлифован талант, който обаче трябва да пази в най-дълбока тайна. А междувременно, все пак трябва някак да влезе и под кожата на твърдоглавия Артур, просто защото това е предначертаната му съдба.

Като стана дума, че сериалът не е кой знае колко акуратен към събитията в Артуриадата, това все пак не е напълно вярно - "Мерлин" прави известни, било то и по-далечни референции към легендите, сякаш следва отдалеч предисторията на събитията. Което всъщност звучи доста логично, а и попаденията като цяло са удачни - особено при Ланселот, но също и при Мордред, Моргана, Екскалибур. При все това, героите до известна степен са нагодени към местното действие, и ако сте по-запалени почитатели на цикъла, на места може да останете леко изненадани. Самият Артур, като вироглав и буен момък, е доста удачен, но на мъдрия Мерлин по-скоро би отивало малкия Мърльо - поне като симпатичен и прелюбопитен, но леко загубен тийнейджър. По-особено е положението със стария Пендрагон, представен както обикновено като доста солиден владетел, стига обаче да не става дума за магия, когато загубва всякакъв усет за разумно поведение - доколкото в разпространените предания се възползва доста охотно от помощта именно на самия Мерлин, епизод от тях тук доста изменен. Моргана, на свой ред, е негова настойница, а златокосата Гуинивир - всъщност с леко негроидни черти - нейна прислужница и ковашка щерка. Допълнително се появяват персонажи като дворцовия лечител и ментор на Мерлин - Гай - и Великия Дракон, държан в плен в подземията на Камелот, и като всеки уважаващ себе си люспест говорещ изцяло в загадъчни метафори.

От друга страна погледнато, разбира се, генезисът на легендите за Артур през вековете е толкова сложен, че и този вариант може да мине за съвсем приемлив, а и в контекста на поредицата върши чудесна работа. Исторически вече, оформлението по никакъв начин не приляга на VIII-IX век, когато хипотетично е живял легендарният британски управник, анахронизмите не са един или два, но пък от гледна точка чисто екранния изглед е повече от добро, а ефектите са предостатъчно пипнати.

Добри думи заслужава и актьорското изпълнение, при все че филмът не предполага някакви кой знае колко виртуозни изпълнения. Както Колин Морган (Мерлин), така и Брадли Джеймс (Артур) и Ейнджъл Колби (Гуинивир) са доста симпатични актьори, а ирландската хубавелка Кейти МакГрат (Моргана) си е направо наслада за окото, ако не нещо друго. По-старата гвардия пък е представена от Антъни Хед (Утер), Ричард Уилсън (Гай) и заслужилия ветеран Джон Хърт, този път озвучаващ Дракона.

Въобще, в резюме, доста приятна и неангажираща поредица, с немалко хумор, британският "Мерлин" съвсем спокойно може да запълни част от свободното време - без да претендира, разбира се, че е нещо, което трябва едва ли не задължително да се види. Същевременно, изглежда наистина се е усладил на зрителите на BBC, тъй като втори сезон бе потвърден и дори се очаква да излезе на екран през месец септември.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 4293 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.