Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: История на чипса (статия) - История, Кулинария, Картофи, Любопитно, Чипс
История на чипса

Поредици: Из ежедневието

Автор: Ангел Генчев, понеделник, 15 юни 2009.

Публикувано в Статии :: Популярни, Кулинария; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Картофите са една от най-консумираните храни в световен мащаб, а немалка част от популярността им се дължи на едно на пръв поглед дребно изобретение - чипсът. Превърнал се обаче в последствие в може би най-разпространената бърза закуска.

Обикновените пържени картофи се появяват и разпространяват във Франция още през 18 век, от където рецептата е пренесена в Съединените щати от тогавашния посланик и бъдещ президент Томас Джеферсън, особен техен почитател. Естествено, новата мода се разпространява, и до средата на следващия, 19 век, пържените картофки се превръщат в честа добавка към множество основни ястия, особено вечеря.

Именно тук, на практика по чиста случайност, на сцената излиза индианецът Джордж Кръм - главен готвач в ресторанта "Муун Лейк Лодж" в курорта Саратога Спрингс, Ню Йорк. Някъде през 1853 г., посетител на ресторанта върнал порцията си картофки, недоволен от тяхната дебелина. Готвачът приготвил по-тънка партида, но след като клиентът отново не ги харесал, в крайна сметка решил да му изпържи толкова тънки и хрупкави картофи, че дори да не могат да се набучат с вилица.

Кухненският експеримент дал неочаквано добър резултат - не само гостът останал предоволен, но и други посетители проявили интерес към препържените осолени люспици, и съвсем скоро чипсът се появил в менюто на ресторанта под името "Саратога Чипс" - специалитет на заведението. Не след дълго, започнали и да го пакетират и продават - първо в околността, а после и из цяла Нова Англия. Още малко по-късно, Джордж Кръм вече отворил и собствен ресторант, специализиран в приготовлението на различни чипсове.

При все това, трябвало да минат няколко десетилетия, преди чипсът да напусне северните щати и чипсоманията да обземе цяла Америка - това се случило някъде чак през двадесетте години на 20 век, благодарение на пътуващ търговец, носещ името Херман Лей, който, освен останалите си стоки, превозвал и картофените кръгчета до бакалиите из Юга. С което успял да завърти доста сериозен бизнес, а картофеният чипс на Лей се превърнал и в първата официална марка подобен, като същевременно думата "чипс" постепенно, отново благодарение на него, се превърнала в разпространеното нарицателно за солената бърза закуска.

Разбира се, за тази цел спомогнали и някои странични изобретения - през двадесетте била изобретена и механичната картофобелачка, която не само олекотила труда на производителите, но и увеличила самия обем на производство, докато преди това картофите се белели и режели на ръка. В днешни дни пък, процесът е изцяло автоматизиран, като по-любопитното е, че при масовото производство не се използват резенчета картофи, а пресовано картофено пюре с малка добавка от царевично брашно за консистенция. Като освен всичко друго, това значително съкратява времето за пържене, което е едва около десет секунди.

Но по-важното е, че в крайна сметка вкусът не се променя особено. А междувременно, всеки ден се изяждат безбройни тонове от закуската, започнала пътя си като единично блюдо в малко ресторантче някъде из Съединените щати преди едва век и половина, и то благодарение на каприза на един единствен човек - както и онзи, който му е угодил.


Допадна ли ви този материал? (15) (1) 6807 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (23) Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
Изневяра
StarCraft: The Board Game
Terrorizer - World Downfall
Red Cliff I & II (2008-2009)
Хардуерен проблем
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.