Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Алън Кол и Крис Бънч: "Empires End" (ревю) - Алън Кол, Крис Бънч, Военна фантастика, Научна фантастика, Приключенска фантастика, "Empires End", А
Алън Кол и Крис Бънч: "Empires End"

Поредици: "Стен"

Автор: Иван Ж. Атанасов, четвъртък, 18 юни 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Последната книга от впечатляващия по размах приключенски цикъл за Стен може би има един дребен недостатък. А именно, че продължава доста пряко действието от "Вихър", което я прави трудно читаема като самостоятелно произведение. За сметка на това, положителните и черти са не една и две, особено за тези, които са се докосвали до поредицата на Крис Бънч и Алън Кол. Защото осмият том не само завършва една изключителна по мащабите си история, но поглежда и назад - към началото, но не на живота на Стен, а на империята и Вечния Император.

За онези, които обаче не са проследили живота на родения на Вулкан верен служител на Императора, може би една препоръка би била на място - наистина, запознаването с "Вихър" е напълно достатъчно, за да влезнете в крачка, но останалите шест книжки си заслужават отделеното време. Защото се характеризират с именно тези черти, които правят четенето на "Empires End" едно наистина вълнуващо преживяване - имат интересна история, бясно темпо и множество неочаквани обрати. Изпъстрени са с любопитни образи, герои в които можеш да се влюбиш от пръв поглед, пълни са с тънък хумор и усещане за екзотика.

Та всичко това го има и в осмият и последен, включващ милионната дума, том на поредицата. Но има и още толкова много. Мащабите, които грабват въображението, тук са достигнали своята граница. Едновременно читателят вижда невъзможността на един човек, една група хора да се бори с обхващащата галактики империя, осъзнава нуждата от нея и докато всичко това се изяснява, на фона на шеметни приключения, вижда пътя към победата, заедно с главния герой.

А победата би била невъзможна без изключителните като индивиди приятели, които Стен си е спечелил през годините. Би била немислима без доброто познаване на човешката психика, като цяло, процесите, протичащи в обществото, изобщо, и мисленето на индивида в частност. Което между другото е описано безкрайно логично. Ако човек се замисли изглежда като че Кол и Бънч действително са планирали този завършек.

И не само това, усещането, че наистина са отделили доста време да анализират как би работила една мега социално-политическа и военна структура под управлението на един единствен човек, монополизирал едничкия съвършен енергиен източник, се натрапва доста очевидно. Защото макар всяка отделна сцена да носи доза естетика, и вълнуващо приключение, ако човек се отдалечи малко и погледне голямата картина ще види, че има още доста неща, които си заслужава да се забележат.

Или накратко - осмата книга от цикъла "Стен", заедно с предшестващата я освен задължително четиво за тези, които някога са се докосвали до първите романи от поредицата, е и един наистина добър избор за онези, които обичат добрата приключенска фантастика. Защото в крайна сметка какво повече му трябва на човек, когато има безкрайния космос, вълнуващите епизоди на опасност, преследване, саботаж и космически битки? Е, може би още от същото.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 3517 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.