Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Virtuality (2009) (ревю) - Питър Берг, Майкъл Тейлър, Роналд Д. Мур, Драма, Научна фантастика, Джеймс Д'Арси, Джийн Фарбър, Джи
Virtuality (2009)

Поредици: SciFi Series

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 02 юли 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Космосът е място самотно и необятно. А десет години изолация, пък било то и за дванадесетчленен екипаж - или точно за тези дузина човеци, затворени в относително тясното пространство на първия човешки съд, отправящ се към Дълбокия космос - звучат като прекомерно дълъг период от време.

До този момент създателите на "Бойна звезда Галактика" Роналд Мур и Майкъл Тейлър отявлено показаха пристрастието си към максималния реализъм на фантастичните си проекти, и "Virtuality", по всичко личи, е още една стъпка напред в това отношение. Нещо повече, на помощ им идва и операторът на BSG Стивън МакНът, който и там успя да пресъздаде, чрез доста особени похвати, една до немалка степен клаустрофобична, но осезаемо по-истинна картина, въпреки огромната разлика в мащабите.

Разбира се, положението съвсем не е толкова семпло. Изследователската експедиция на борда на "Фаетон" придобива коренно различен облик с новината, че Земята е изправена пред глобална екологична катастрофа, при това дошла недълго преди достигането на ключовата позиция на старт/отлагане. Същевременно, нещо определено нередно има и във виртуалната реалност - единствената възможност на нейния състав да разпуска между часовете на безкрайни тестови процедури, а и рутината на вече няколкомесечния полет. Неповикани и непрограмирани образи взаимодействат с отделните програми, а тези аномалии придобиват значително по-зловещ облик от факта, че промените завършват със смърт, макар и нереална.

Напрежението неминуемо ескалира, за което способстват и още два допълнителни фактора - от една страна, животът на "Фаетон" се предава до родната планета във вид на риалити шоу, под натиска на спонсорите на мултимилиардния проект, което неизбежно обаче изнервя екипажа. А търкания се появяват и от самото му естество - всеки един от неговите членове е изтъкнат специалист в тясната си област, но както може да се очаква, в следствие на това и чешит по своему. Гей-двойка, главен инженер-инвалид, не уравновесен командир, още две семейни двойки, пилот с проблеми с общуването - на практика, почва за конфликти има още преди старта на същинския полет, а какво да говорим за неговата продължителност. И когато всичко това се окомплектова със смъртта на един от тях, въпросите стават неизброими.

Всъщност, именно това прави пилотният епизод на "Virtuality" - задава въпроси. Кое е истина, и кое илюзия. Дори този за катаклизма, заплашващ Земята, остава отворен, първоизточникът на малфункциите не бива изяснен - дали е бордовия компютър, някой от екипажа, обикновен пропуск в кода, изпратен от планетата-майка - или пък има нещо друго там отвън, както се намеква.

На фона на всичко това, предпоставка поне на пръв поглед за великолепно и нетрадиционно шоу, Фокс постъпиха изключително предпазливо, да не кажа нещо по-лошо - с нежелание серията въобще да се развие. Отпървом обявиха "Virtuality" за пълнометражен филм, което той определено не е - не, че е безинтересен сам по себе си, но без последваща поредица няма особен смисъл. Втори път, тихомълком преместиха премиерата с една седмица назад - от 4 юли на 26 юни, отгоре на всичкото и петък, което автоматично заби рейтингите в земята. А както знаем, в днешни дни те са почти абсолютен определящ фактор за бъдещето на което и да е телевизионно предаване.

От друга страна, от Фокс понякога вземат и странни решения - дори BSG се отлага, и спира, и продължава на няколко пъти, и вися с доста неопределен статут дори през първия си сезон, преди да се стабилизира - така че нищо не е сигурно, докато не се обяви окончателно. А дори и след това. За момента обаче бъдещето остава неясно, и на фона на това дори малко се колебая дали да го препоръчам. Не защото на любителите на фантастиката няма да допадне - с този привкус на "Соларис" е почти невъзможно - но за да не останат по-късно разочаровани. Като остава единствено да се надяваме.


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 3838 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.