Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series: Being Human (ревю) - Тоби Уитхаус, Драма, Комедия, Сериали, Фентъзи, Анабел Шоли, Андреа Райзбъро, Ги Фланаган, Грег Чили
SciFi Series: Being Human

Поредици: SciFi Series

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 16 юли 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Макар и по-стара хронологически, британската школа във фантастиката на малкия екран обикновено се приема за втора цигулка. Но не толкова заради разликата в чистото количество спрямо американско-канадската, колкото и голяма да е тя, още повече че телевизионните поредици твърде отдавна се излъчват в световен мащаб, а заради специфичните и особености.

Много обобщено, като всяко нещо откъм Албиона, тамошните сериали имат доста различен облик - не само от гледна точка фамозния английски хумор, но и като стилистика - екшънът и ефектите далеч не са на толкова преден план, значително по-важна роля играят самите герои, тяхната еволюция, общата философия, и пр., и пр.. Все неща, които реално не винаги допадат на средностатистическия почитател на фантастичната сапунка. При все това обаче, местната продукция има своето ядро заклети почитатели, а ако не друго, островните серии разнообразяват малко или повече стереотипа.

Като стана дума за тенденции, вампирската истерия, бушуваща вече от сигурно две години, не подмина и англичаните - или по-точно би могло да се каже, че и те не я пренебрегнаха. Резултатът е "Being Human" - продукция на BBC, която заедно с "Истинска кръв" на HBO е със сигурност една от най-особените подобни от продължително време насам. И въпреки, че кръвопийците реално се намират в основата на събитията на екрана - планирайки поредния си опит за потъпкване на досадното човечество от висотата на върховенството си в хранителната пирамида - пред очите ни се развива съвсем различна история.

Шестчасовата паранормална драма, разделена удобно на също така шест епизода, проследява перипетиите на необичайна троица - вампир нововъздържател, неотдавна прокълнат върколак, все още опитващ се да намери равновесната точка между човека и звяра, и истеричен призрак, без особена яснота какво прави все още в земните селения - обединени под общ покрив и опитващи се да се слеят с нормалното общество доколкото им позволяват силите и обстоятелствата.

Последните обаче далеч не са благосклонни, и свръх призраците от миналото, с които всеки един от тях ще трябва да се сблъска, тримата волю-неволю се озовават замесени и в значително по-голямата конспирация, която по нищо не личи да е лъжица за тяхната уста. И ако има нещо, което заслужава абсолютни адмирации при "Being Human", това е изключителната бързина - само за шест серии, както стана дума - с която се заплита, при това някак напълно естествено, един всъщност доста сложен и многопосочен сюжет.

От друга страна, макар че ефекти не отсъстват, британската серия далеч повече наподобява телевизионна пиеса, отколкото нормалния, ефектен фантастичен сериал. Действието до голяма степен еволюира чрез великолепния в случая диалог, атмосферата се съставя от дребни на пръв поглед неща и оставащи на по-скоро на заден фон елементи, дори музикалното оформление - все неща, които не грабват окото от пръв поглед. Но за тази цел винаги остава втория.

Ако има нещо не толкова приятно около "Being Human", то е че след пилотния епизод целия каст с изключение на върколака Джордж е променен, което е не само за момент объркващо, но и в случая с вампира - Митчъл - не дотолкова успешно. Ейдън Търнър просто няма излъчването на Ги Фланаган, но в края на краищата с това се свиква, а и след един-два регулярни епизода и той влиза в ролята си. Подобно е и положението с Лорън, а и новата Ани, която може и да е по-чаровна, но като че ли няма такова призрачно присъствие. По-успешен сякаш е единствено новият Херик, който за разлика от безвкусния негър, предвождащ вампирите в пилотния филм, поне е британец откъдето и да го погледнеш.

Въпреки това малко препятствие обаче, шестте часа с британската серия са определено свеж полъх сред неестественото на екрана от последните телевизионни сезони, и освен ако не сте заклети любители на екшъна, вероятно ще ви допаднат. А най-хубавото в цялата история е не само, че е завършена с намек за продължение, но и че то ще се осъществи - BBC вече благословиха втория сезон на продукцията си, който се очаква в началото на идната година.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 4435 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.