Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Първият император (статия) - История
Първият император

Автор: Т. Христов, сряда, 27 април 2005.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Първият император
(превод със съкращения)

Династията Цин (221-202 пр.н.е)
През 247 г. пр.н.е. владетелят Жен наследява своя баща на трона на държавата Цин в крехката възраст от 9 години. Той посвещава всичко на обещанието дадено на баща си на смъртното му легло: да обедини всички народи и да наложи мир. Амбициозният млад владетел трябва да отстрани по пътя към едноличната власт мнозина съперници, между тях собствената си майка, двама първи министри и други изтъкнати политици и генерали. След това се подготвя да обедини Китай. Той побеждава една след друга останалите шест държави и ги присъединява към държавата Цин. През 230 г пр.н.е покорява Хан, 228 г. пр.н.е. Жао, 225 г. пр.н.е. Вей, 223 г. пр.н.е. Чу, 222 г. пр.н.е. Ян. С покоряването на Ци през 221 г. пр.н.е. обединяването на Китай приключва и владетелят приема титлата Ши Хуанди или Първи император. С това той основава династията Цин.

Но Цин Ши Хуанди не управлява сам, той разчита на подкрепата на способни министри. До 237 г. пр.н.е. това е Лю Бувей, а после законоведът Ли Си, който създава стабилна управленска структура, чрез която огромното царство може да бъде организирано. Ли Си въвежда и правова система, която се основава на тежки наказания за престъпниците и техните семейства. Самият император обаче стои над закона и може да действа по свое усмотрение без да дължи обяснения за действията си.

Цин Ши Хуанди иска да държи всички благороднически фамилии под контрол. Затова те се преместват да му служат в новата столица Ксинянг близо до днешен Ксиан.

След обединението на страната императорът разделя империята си на отделни провинции, които се управляват от подчинени пряко на него губернатори. Чрез въвеждането на мерките и теглилките на държавата Цин в цял Китай се улеснява стокообмена. Императорът въвежда кръгли медни монети с квадратна дупка по средата като разплащателно средство и уеднаквява йероглифите.

"Безпочвените философски дрънканици” не се харесват на императора и всичко освен селско стопанство, медицина и предсказания не му се струва важно. Затова въвежда смъртно наказание за притежание на книги извън посочената тематика и заповядва през 213 г. пр.н.е. да се изгорят всички други книги. Образование се полага само на държавните служители. Интелектуалци и конфуцианци, които го критикуват, биват осъждани на смърт.

Благодарение на принудителния труд на милиони китайци се осъществяват мащабни строителни проекти, които и до днес правят Китай известен, но които костват живота на десетки хиляди китайци и разоряват страната, тъй като няма кой да обработва земята. Съществуващите крепостни стени по северната граница на Китай се обединяват и така се създава Великата китайска стена, която трябва да пази империята от северните варвари. Строят се пътища и канали, за да се превозват по-бързо войници и стоки. В столицата се строят огромни дворци лично за императора.

Цин Ши Хуанди се смята за господар на света, на който всички живи същества са длъжни да се подчиняват и по този начин създава за света образа на китайците, за които не съществува нищо друго освен тях и техните васали.

Накратко

Виж още: История [159]

Дори и след смъртта си Цин Ши Хуанди не иска да му липсва величието на неговия двор. В близост до днешния град Ксиан той заповядва да се построи дворец и върху му да се издигне изкуствен хълм. За да увековечи победите на своите армии той създава теракотената армия - над 6000 теракотени войници с десетки бойни колесници са разположени в мавзолея му.

Въпреки усиленото търсене на начин да осъществяви мечтата на всички китайци - вечния живот - Цин Ши Хуанди умира през 210 г. пр.н.е. Наследява го синът му и приема името Ер Ши Хуанди, Вторият император.

През 209 г. пр.н.е. една колона от роби затъва в разкаляна от лошото време земя и заради закъснението им ги очаква смъртно наказание. Вместо това те решават да се вдигнат на бунт срещу императора и мнозина се присъединяват към тях, тъй като народът дълго време страда от тежката работа по големите строителни проекти. Благородническото съсловие иска да си върне предишните привилегии и власт и затова подкрепя въстанията. През 208 г. пр.н.е. Ер Ши Хуанди екзекутира своя министър Ли Си. Неговият наследник обаче изпреварва своята екзекуция и през 207 г. пр.н.е. убива императора. Така през 206 г. пр.н.е. времето на Цин-династията свършва и започва това на династията Хан.

Източници:

http://www.antikreisen.de/china/geschichte/qin.html
http://de.chinabroadcast.cn/21/2003/12/23/

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=2885


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3113 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (8) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.