Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009) (ревю) - Дейвид Йейтс, Стив Клоувс, Фентъзи, Алън Рикман, Бони Райт, Даниел Радклиф, Дейв Леджино, Джим Броуд
Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009)

Поредици: Оскари 2010

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 23 юли 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Хари Потър и Нечистокръвния принц (2009)

Едва ли остана вече много да се каже за Хари Потър. Дори без да вземаме предвид книгите на Роулинг, остават шест филма за осем години и непозната по размерите си мания. Така че, както и да го погледнем, с размахващия пръчка очилатко израсна цяло поколение, и обожавана или пък недолюбвана, поредицата си остава явление от голям магнитуд на небосклона на киното. А, в интерес на истината, с изключение може би на първата лента, която беше малко глуповата - и доста добро зрелище. Особено откакто историята прие по-мрачен облик, благодарение не до малка степен и на този път удачните смени на хората на режисьорския пост.

Иначе, приключението продължава ли продължава. След поредната ваканция в "Хогуортс" предстои шестата година от пребиваването на Хари и компания зад стените на всеизвестното магическо школо и нова страховита схватка с Волдеморт и шайката му зловещи последователи. А междувременно, продължават да разцъфтяват и най-разнопосочни романтични трепети, разсейващите добре познатите ни герои във възможно най-неудобните моменти.

Разбира се, бих могъл да ви разкажа и историята, но може би е по-добре да мина с обобщението, че новият Потър наистина не предоставя нещо качествено ново, освен естествено поредната порция от цялостната сюжетна линия, и няма с какво реално да ни сюрпризира. Нито повратите в действието са толкова шокиращи, нито пък поведението или развитието на героите - нещо толкова неочаквано. Дори бих допълнил, че "Хари Потър и Нечистокръвния принц" страда от обичайните недостатъци - най-вече известна мудност в цели пасажи, което сякаш е отчасти нормално за над двучасов филм - както и преимущества на предшествениците си, и изрично заслужават да се отбележат може би две неща.

Като слаб момент, това ще да е леко разочароващият завършек - не толкова заради съдържанието си, а заради резкия финал. Целта, ясно, е да се превърне в естествена прелюдия към последната двойна част на серията, но можеше да се изработи и малко по-добре и плавно. От друга страна обаче, шестата лента е дори изненадващо тягостна на места, и то даже като усещане, подчертавано от ефектите. И докато предишните два направиха някои постъпки в тази насока, разликата е осезаема дори на техен фон - тук мрачните мотиви се превръщат в основни.

И може би наистина поредицата става все по-стойностна с всяка нова лента. Не бих тръгнал да твърдя абсолютно категорично, че последната е чак най-добрата до момента, но определено начинът, по който се развива и в буквалния смисъл на думата израства серията заедно с героите си е правилният и за пореден път няма да остави почитателите си разочаровани. Остава единствено да не го направят с големия финал през идните две години.


Допадна ли ви този материал? (3) (2) 3172 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.