Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: G-Force (2009) (ревю) - Хойт Йитман, Кормак Уибърли, Мариан Уибърли, Тед Елиът, Тери Росио, Тим Фърт, Анимация, Комедия, При
G-Force (2009)

Автор: Ангел Генчев, вторник, 04 август 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

G-Force: Специален отряд (2009)

Като че ли откакто се сключи пакта Дисни-Пиксар, американските студия спечелиха реално много, но пък и загубиха част от собствения си облик. И докато съвместните им продукции поетапно се превръщат в еталон и при анимацията, и при детско-юношеските филми, собствените на Уолт Дисни станаха малко като безалкохолната бира. Или безкофеиновото кафе, ако предпочитате - ароматът е привидно същият, ключовият компонент обаче осезаемо отсъства.

Не че съм очаквал нещо чак кой знае какво от "G-Force: Специален отряд". Филмът се предполага да бъде детски и е именно такъв, но дори и в този си вид е малко прекомерно глупавичък. Сигурно ще да е заради петимата сценаристи - много баби, хилаво бебе - но идейно лентата е твърде, твърде постна. Сюжетът просто няма как да не е измислица на семейство Уибърли, зад гърба на които вече са останали достатъчно свидетелства за посредственост - сред тях заглавия като "Лоши момчета II", "Ангелите на Чарли II", или един от по-слабите филми на Шварценегер - "Шестият ден". Пък дори и двете части на "Национално съкровище" не са нищо ново под слънцето. А на фона на споменатите, при това в комплект с Дисни, едва ли е изненада, че светът отново трябва да бъде спасяван от поредния зъл гений, и то от животинки. Които - каква изненада - съставляват идеалния (и абсолютно стандартен) специален отряд.

Не цялостната концепция обаче е проблемна - едва ли идеята е била да се развърти някакъв невиждан творчески гений. Лошото е, че в течение на самия филм тълпата сценаристи не са проявили почти никаква инициатива. И развоя на събитията, и отделните сцени, че и репликите дори, са извадени парче по парче от калъпа на шпионско-агентурните ленти, и с изключение едната разходка до зоомагазина въобще не излизат от него, като положителното следствие от това е като че ли само добрата динамика. И всъщност ако всичко не бе пренесено върху чаровните пухкавелници, специалният отряд на Дисни щеше да бъде на косъм от отегчителен.

Трябва да се признае обаче, че в това отношение нещата се обръщат на 180 градуса, и като техническо изпълнение "G-Force" е перфектен, което реално го спасява. Синхронът между жива игра и анимация е чудесен, но същинският хит са рисуваните герои. Истинско удоволствие е да наблюдаваш комплекта морски свинчета, къртица и муха, нищо че звучи малко като "Чип и Дейл: Спасителен отряд", които дори въпреки всичките хай-тек джаджи изглеждат аха и като истински, и дори в откровено скучноватите моменти от лентата са способни да те разсмеят със самото си присъствие.

Така че в крайна сметка, някъде под черта, като всеки друг филм на Дисни и този се гледа, даже с определено удоволствие. Не може да им се отрече, че винаги успяват някак да се измъкнат по допирателната, и от нищо да изкарат поне приемливо нещо, когато най-накрая всички плюсове и минуси бъдат претеглени. Като единственото, за което в случая можем да съжаляваме, е че чудесно знаем, че всъщност могат и малко по-добре. Но ако сте в настроение за порция непринуден смях без някакви особени мисловни уловки - както винаги, заслужилите студия са на ваше разположение.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 3133 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.