Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: "Be Kind Rewind" - Джак Блек и още нещо... (ревю) - Мишел Гондри, Комедия, Арджей Смит, Дани Глоувър, Джак Блек, Мелъни Диаз, Миа Фароу, Мос Деф, Сигорн
"Be Kind Rewind" - Джак Блек и още нещо...

Автор: Димитър Грозданов, четвъртък, 06 август 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Джак Блек е особено култова личност по свой собствен начин и е една от наистина свежите новости в киното. Подобно на Адам Сандлър и Бен Стилър, самият той не е особено даровит актьор, но вече успя да изгради един образ, който винаги успява да разсмее зрителя, стига да попадне в подходящ за него филм. Тъкмо на такава продукция е посветена настоящата статия, а в следващите няколко дни „Сивостен” ще се занимае по-подробно с филмографията и останалото творчество на Джак “the Dude” Блек.

“Be Kind Rewind” е приятен за гледане филм, без да има кой знае какви претенции като лента. За отбелязване е разбира се оригиналната сюжетна идея, която може да се похвали и с добра реализация. Всичко се завърта около малка местна видеотека, която постепенно губи клиенти и пари под натиска на DVD-тата, новите технологии и методите на маркетинг. Собственикът й заминава на почивка, оставяйки помощника си Майк (Mos Def) да управлява магазина. Проблемите обаче започват тогава, когато приятелят на Майк – Джери (Джак Блек) успява да се намагнетизира при опита си да саботира местната електроцентрала. Идвайки в магазина, той успява да изтрие всички касети, което поставя видеотеката в още по-лоша ситуация. За да не се наложи да затворят врати, двамата решават да презаснемат филмите, които клиентите искат да наемат, в домашна обстановка. С динамична работа и доста смях, двамата постепенно успяват да се справят със задачата, но дали това ще е достатъчно, за да спасят видеотеката?

Както и сами можете да се убедите, сценарият е повече от идеен. Самата реализация е обаче по-скоро слаба. Носителят на „Оскар” за оригинален сценарий Мишел Гондри очевидно не е толкова талантлив като режисьор, колкото като писател. Самият филм няма да ви разочарова никъде, но няма и да ви впечатли особено. Сюжетът е приятна комбинация между комедия и драма, но действително не оставя нищо запомнящо се в главата след гледането му. Недостатък е също така, че самата лента изглежда някак претупана – определено от цялата тази комбинация можеше да се изстиска повече материал и по-качествено изживяване.

Фактът, че филмът не блести с нищо, не трябва обаче да ви отблъсква от него. “Be Kind Rewind” е нещо, което спокойно може да бъде приятно занимание за гореща лятна вечер, самотна или с компания. Актьорският състав се справя добре, като освен Мос Деф и Джак Блек (макар самият той да има далеч по-забавни филми), продуцентите са се постарали до докарат и двама представители на „старата школа” – Дани Глоувър („Смъртоносно Оръжие”) който прави чудесна роля, и Сигърни Уивър („Пришълец”) която се появява съвсем за кратко, но пък определено внася известен колорит. Всички, с изключение на Джак, правят не съвсем типични роли, което може би ще се окаже достатъчна причина за големите киномани да го изгледат.

Ако трябва да определим с една дума лентата, то лично аз бих подбрал „добра” или „става”. „Be Kind Rewind” има някакъв собствен чар, не е особено дълъг, ще ви накара да се посмеете тук и там, ще чуете няколко стари и позабравени парчета (като например основната тема на „Ловци на духове”), и общо взето най-вероятно няма да съжалите за отделеното време. Филмът прескача с малко средното ниво, но като цяло остава далеч зад повечето наистина добри комедии. Преценката дали да го изгледате оставям на вас, ако се решите – приятно гледане. Ако не – на страниците на „Сивостен” със сигурност ще намерите нещо по ваш вкус.


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 3000 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.