Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Delgo (2008) (ревю) - Джейсън Морър, Марк Ф. Адлър, Скот Биър, Анимация, Комедия, Романтичен, Фентъзи, Ан Банкрофт, Бърт Р
Delgo (2008)

Автор: Ангел Генчев, петък, 07 август 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Делго (2008)

Не мога да скрия, че очаквам поредната анимационна продукция с голям интерес. Просто, с еволюцията на техниката, всяка следваща става все по-пищна и красива, и е най-малкото наслада за окото. За съжаление обаче, това не е задължително атестат и за останалите качества на лентата, и настоящата е един от най-добрите примери как видимо добър потенциал може да бъде буквално захвърлен на бунището.

"Делго" е проект с близо десетгодишна история - разработката започва още през 1999 г. и завършва чак в самия край на 2008, което предвид съдържанието му обаче не е толкова странно. Това, с което лентата грабва от самото си начало, е абсолютно фантастичния свят, в който се развива. При това обрисуван наистина перфектно - странни пейзажи с още по-чудати създания, изработени обаче изключително детайлно и с огромно внимание към механиката. Наистина, при отделни елементи може да се забележи белега на времето, вероятно най-вече от геймърите, които винаги са най-напред с материала и последните постижения на реалистичната анимация, но въпреки това тя е на забележително ниво. Лошото е, че с нейна помощ създателите на "Делго" са се опитали да направят и филм, и са се издънили също толкова впечатляващо.

Сюжетът тук е толкова стереотипен, че още със самото начало на действието не просто средният зрител, ами човек, чул през живота си три приказки на кръст, може да предвиди развоя му с изумителна точност. Още по-лошо - със същия успех ще познае и изхода от всяка поредна сцена без закъснение или затруднение. Всичко това в пакет с лишен от стойност диалог, и бонус - по-скоро досадни опити за вкарване на хумор в общата субстанция, базирани на огромен брой идиотски, но не достатъчно забавно, държащи се персонажи. Като в цялото може би има три или четири попадения, които въобще да минават за нещо повече от нищо. Самата история всъщност е прастарата приказка за любовта, в крайна сметка надделяваща над всичко, с участието на две враждуващи раси с дълга история и малко магия.

На фона на горното обаче, ще ми се по някакъв начин да кажа, че филмът се гледа, колкото и да ми е трудно, тъй като все пак това е така - било то и само като заслуга на аниматорската работа. Колкото и клиширан, "Делго" не е чак скучен в истинския смисъл на думата - може би защото дава постоянна храна за окото. Даже бих казал, че по-неприятното е, че видимо идейният свят до известна степен се губи за сметка на нещо, което не си заслужава. Естествено, не бих стигнал чак до там, че да го препоръчам, но бих завършил с това, че нещата при него са много строго разделени петдесет на петдесет - ако прецените, че заради самата анимация бихте си затворили очите за очебийните недостатъци, то все пак можете да го видите. Ако не ви е достатъчна обаче, по-добре недейте.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 2934 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.