Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Banlieue 13 (2004) (ревю) - Пиер Морел, Биби Насери, Люк Бесон, Екшън, Давид Бел, Дани Верисимо, Патрик Оливие, Сирил Рафаели, Т
Banlieue 13 (2004)

Автор: Ангел Генчев, събота, 08 август 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Предградие 13 (2004)

Откакто французите се заеха сериозно с изкуството на екшъна, се обособи цяло течение, което в крайна сметка се превърна и в тяхна запазена марка и територия. Един от големите виновници за появата му определено е пределно познатият ни Люк Бесон, а и именно неговият специфичен стил до голяма степен го описва. Или с други думи казано - филми с шеметно темпо, огромно количество каскади и акробатични изпълнения, тунинговани автомобили, бой, кръв и дъжд от олово, заснети с изключително характерен операторски похват, но пък за сметка на това относително кратки, без никакви лирични отклонения и излишъци. Сиреч, с доста опростен и праволинеен сюжет, който буквално си остава на втори план.

"Предградие 13" е един от идеалните примери в тази насока. В недалечното бъдеще - реално настояще от днешна гледна точка, предвид че действието се развива през 2010 г. - в Париж са взети извънредно крайни мерки за справяне с главоломно растящата престъпност и вълните от насилие по улиците. Най-горещите точки са буквално изолирани, и докато порядъчните парижани могат да си поемат най-сетне глътка въздух, жителите на цели жилищни райони, оградени с бетонни стени, са оставени на произвола на съдбата и капризите на местните престъпни босове. Задачата на полицията - да съблюдава реда отвън, но не и вътре. Освен в най-извънредни случаи.

Именно такъв обаче пресича пътищата на суперченгето Дамиен (Сирил Рафаели) и Лейто (Давид Бел) - жител на квартала със семплото наименование Преградие 13, понастоящем затворник. Обединени от една цел - местния тартор Та Бемамуд, в чиито ръце се намира не само сестрата на Лейто, но и бомба, способна да порази немалка част от френската столица, двамата се озовават зад стените на гетото, където естествено ще се опитат да подредят нещата по възможно най-добрия начин.

Целият този процес, разбира се, включва множество задъхани сцени, бой - яден най-вече от нашите хора - малко, но достатъчно идея, дори един-два обрата, не твърде изненадващи, но все пак задоволителни, за да не е лентата прекомерно глуповата, и неизбежната доза грубоват хумор, за да се превърне в един на практика изключително гледаем, макар и изцяло мъжки филм. Както и един от онези, които не се запомнят, просто защото няма какво специално да се запомни в тях - но пък предоставят идеална дъвка за окото за час-час и нещо.

Не толкова отдавна излезе и втора част на лентата, напълно в традицията на местните продуценти, една от лошите черти на които е да цедят популярните заглавия до последната капка. Особено пък ако става дума за Бесон, чудесен пример за което е деградацията на "Такси". Този път, всъщност, това не се случи, или поне не засега - току виж дошло време и за трета, четвърта и прочее части - но така или иначе за "Предградие 13: Ултиматум" ще стане дума отделно. А междувременно, нищо не пречи да запълните някой горещ следобеден час с малко задъхано, пък било то и безмозъчно преследване, стига единствено да сте в подобно настроение.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 3601 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.