Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Алън Кол и Крис Бънч: "Дворът на хилядата слънца" (ревю) - Алън Кол, Крис Бънч, Научна фантастика, Приключенска фантастика, "The Court of a Thousand Suns", Аме
Алън Кол и Крис Бънч: "Дворът на хилядата слънца"

Поредици: "Стен"; Избрана световна фантастика

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 09 август 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Едно приключение може да се вихри на много различни места. А опасностите пък имат навика да изскачат тъкмо където изглежда най-спокойно. И Алън Кол и Крис Бънч са решили с третата книга от поредицата "Стен" да ни докажат именно това. Действието се пренася в столицата на империята, дворът на императора, а нашият герой се оказва командващ личната му стража. Обаче докато в забутаните части на галактиката опасностите са малко или много очевидни, тук са прикрити и изискват всички способности на Стен и Килгър, за да се стигне до добър край.

И така нова доза интрига, от различен характер, ново количество обрати и всички стари позитиви. Стилът продължава да е на познатото ниво, фабулата вместо да се изтърква става все по-интригуваща и все по-любопитна, екшънът е от най-висока проба. Но новият фон, новата постановка променя доста всичко това, тушира всяка евентуална досада, която би могла да се появи от просто монотонно продължение на историята и резултатът е поредната великолепна книга от една наистина впечатляваща поредица на американците Алън Кол и Крис Бънч.

"Дворът на хилядата слънца" се отличава и с нови ъгли, от които авторите поглеждат както към старите, така и към новите герои, а и към създадената от самите тях вселена. Всичко това давайки още повече живот на цялостната композиция. Именно затова споменахме още в краткия ни преглед на предходната книга, че сякаш всяка следваща е по-добра. И наистина с всеки нов щрих картината започва да изглежда все по-пълна и все повече като история за реални събития, разказана по чудесен начин и все по-малко на литературна творба.

Естествено както и предходните, "Дворът на хилядата слънца" се чете напълно свободно като самостоятелна творба. Но губейки зрънца от историята, трудно може да се насладите в абсолютно пълната степен на романа. Като че ли се губи от живеца. И въпреки това без никакво съмнение дори и да започнете поредицата от тук, си мисля, че няма да загубите. Още повече, че Кол и Бънч полагат основите на още по-интересни събития именно тук.

И последното няма как да не ни доведе до вече традиционната фраза "а най-интересното винаги предстои". Което като че ли наистина продължава да е вярно за всяка следваща книга от "Стен". И макар че никога не съм бил особен привърженик на поредиците, бих казал, че дори само тази е напълно достатъчна да ми промени мнението. Така че - приятно четене!

--
За повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 2722 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
Nine (2009)
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.