Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Ugly Truth (2009) (ревю) - Робърт Лукетич, Карън МакКъла Лутц, Никол Ийстман, Комедия, Романтика, Бони Сомървил, Брий Търнър, Д
The Ugly Truth (2009)

Автор: Ангел Генчев, събота, 15 август 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Грозната истина (2009)

Отдавна свикнахме да гледаме Джерард Бътлър в екшън-амплоа, така че появата му в (поредната) романтична комедия е малко изненадваща. Шотландският здравеняк обаче показва завиден талант и в забавното поприще, и ако щете вярвате, но в тандем с русокоската Катрин Хейгъл съумяват да превърнат "Грозната истина" в сигурно най-добрата подобна лента, излизала до момента през настоящата година.

Като основен сюжет новата лента на австралиеца Робърт Лукетич, добре познат в жанра със своята "Професия блондинка", всъщност не е нищо забележително. В лицето на телевизионната водеща Аби Рихтер ни предстои среща с поредната модерна, еманципирана мадама - фурия в професионалната си кариера, но в личен план плахо изчакваща появата на правилния мъж. Естествено, обградена от съответния антураж, или въобще, без да навлизаме в някакви и без това излишни подробности, ако нещата спираха дотук, то филмът съвсем спокойно щеше да се нареди на опашката относително еднакви, малко безвкусно сладникави и предимно посредствени себеподобни.

Нещата обаче вземат пълен обрат с излизането на сцената на Майк Чадуей - по призвание също журналист, но с коренно различно поле на изява. Водещ на пиперливо шоу, разглеждащо от доста остри ъгли войната между половете, Майк е почти пълна противоположност на Аби - откровено вулгарен, брадясал мачо, врял и кипял обаче в безбройни сражения с противоположния пол. И може би малко неочаквано сведеното им отгоре сътрудничество и страхотната антипатия от пръв поглед този път няма да породят голямата любов, а Чадуей ще се вживее в ролята на гуру, просветляващо невинната си колежка в тънкостите на занаята, но и това не е кой знае колко оригинален въртел за комична романтика.

Въпреки доволно обикновения си на практика сюжет обаче, "Грозната истина" има някои доста отчетливи преимущества. И най-първо, лентата определено е унисекс - никога не си го признаваме, но при девет от десет романтични комедии, когато историята е по-сълзлива, на мъжката половина от публиката се налага да постисне зъби тук или там. При новото отроче на Лукетич това не се налага - австралиецът е успял чудесно да напасне "мъжкия" и "женския" хумор, спрямо двамата главни герои, разбира се. А да може равностойно да се забавлява по-голямата част от киносалона вече е голям бонус.

Може би като следствие донякъде на това идва и вторият гигантски плюс - филмът всъщност е смешен, при това порядъчно. Пак по принцип, романтичните комедии обикновено са повече романтични и по-малко комедии, с малко повечко драма, и колкото и да са хубави, не минават точно за най-забавните. Тук обаче, с остроумния и малко пикантен диалог, с доста щурите на места изпълнения, събития и сцени, както и чудесното присъствие - и партньорство - на актьорската двойка в светлината на прожекторите, човек съвсем определено има на какво да се посмее.

Няма да се спирам детайлно на останалите подробности. Поддържащият състав в случая няма прекомерно значение, остава до голяма степен в сянката на Хейгъл и Бътлър, но си свършва работата на съвсем прилично ниво. Същото може да се каже обобщено и в чисто техническо отношение. Или с други думи, гледа ли ви се добра комедия, този път късметът ви се усмихва, дори със заглавие "Грозната истина".


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 3162 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (5) Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
SciFi Series: "Stargate"
Майкъл Крайтън: "Жертвата"
Текумел
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.