Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Envoyés très spéciaux (2009) (ревю) - Фредерик Обуртен, Жак Лабиб, Симон Мишел, Комедия, Ан Маривен, Валери Капрински, Гийом Дюран, Жерар
Envoyés très spéciaux (2009)

Автор: Ангел Генчев, петък, 11 септември 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Извънредно специални пратеници (2009)

Да пристигне френска лента у нас само няколко месеца след излизането си определено е извънредно събитие, и да си призная дори повиши малко прекалено очакванията ми. Може би затова и самите "Извънредно специални пратеници" не ми се видяха чак толкова специални, въпреки че - трябва да им призная - следват канона на местната комедийна школа, която принципно доста харесвам, и по своему са порядъчно забавни.

Вкратце, новата местна комедия може да се опише като медиен фарс с лек политически привкус. Съвсем не беше толкова отдавна, когато новинарските емисии от всякакъв вид, разред и калибър бълваха новина след новина от региона на Близкия изток, а военните действия и думичката тероризъм изскачаха иззад всяко второ изречение. И макар че не се конфронтира директно с проблема - способността на средствата за масово осведомяване да превръщат мухата в слон, а всъщност в далеч по-сериозния си вече вариант добре познатата като понятие медийна завеса - и не навлиза в някаква конкретна дълбочна, ребром "Извънредно специални пратеници" изразява доста ясно позицията си по въпроса. А въпреки че сме напълно наясно както със съществуването на подобна практика, така и с нейната идея, все пак друго е да го видиш на голям екран.

Естествено, като умели сатирици, французите знаят чудесно как да подходят по заобиколен път към основната тема, и в това отношение дуото сценаристи и режисьорът са свършили доста добра работа. Реално, филмът ни среща с Франк и Албер - двоица пишман-радиоводещ и прикрепения му техник, получаващи задачата да отразяват иракския конфликт. Изпускайки обаче полета си и загубвайки своите командировъчни, двамата се решават да инсценират предаване от мястото на събитието, и то в самия Париж. Морално ясно е, че подобна щура идея нито потръгва, нито върви гладко, давайки ни доста поводи да посмеем с перипетиите на двамата журналя, пък и сюжетът предлага доста уловки и обрати, които правят развитието му доста динамично.

От друга страна, не бива да се пропуска, че "Извънредно специални пратеници" е от онези комедии, разчитащи най-вече на интелигентния си диалог, което пък в съчетание и с тематиката не я прави задължително особено смешна. Тук бих допълнил също, че има и значително по-силни филми с малко или повече сродна идея, като мигновено се сещам за "Разлай кучетата" на Бари Левинсън. Но въпреки това, като цяло филмът си заслужава - остроумна, типично френска комедия, реализирана без видими дефекти и със съвсем прилична актьорска игра - стига да сте в подходящото настроение, няма специална причина да не и обърнете внимание. При все което оставам с известни резерви по въпроса дали си заслужава чак разходка до близкия киносалон, или е по-добре все пак да изчакате да се появи на DVD и да и се насладите в домашни условия.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 3660 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.