Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Реймънд Фийст: "Войната на студенокръвните", том 1 (ревю) - Реймънд Фийст, Фентъзи, "Rise of a merchant prince", "Shadow of a dark queen", Американска литератур
Реймънд Фийст: "Войната на студенокръвните", том 1

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 18 октомври 2009.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Въпреки че "Кралицата на мрака" и "Възходът на търговеца принц" следват горе долу логиката на повечето произведения на американския автор на приказни фантастични светове Реймънд Фийст, в тях за пореден път виждаме, че всъщност добра и приятна книга за четене може да се базира и върху относително сходни идеи и обща схема. Иначе в най-общи линии отново в четири книги се сблъскваме първо с неизвестното зло, водещо след себе си голямата заплаха, битка в грандиозни мащаби и идентифицирането на тази еманация на тъмните човешки страсти и сразяването и.

Така че спокойно можем да кажем - да, факт е, че Фийст не се стреми да избяга от тази схематична подреденост на романите в отделните си поредици, дори врага в крайна сметка остава един и същ, както и част от героите, но именно новите елементи – лица, характери, новите начини за справяне с проблемите и цялостната еволюция на света и политиката в Микдемия правят всяка от книгите толкова интересна и любопитна. Достатъчно, че да се четат на един дъх, без читателят да може да се откъсне от странната, вълшебна история, без да иска приключението изобщо някога да свърши.

Фабулата също както и основната тема е доста позната. Проследяваме животът на двама приятели – ковачът Ерик и селският хаймана Ру, които забърквайки се в най-големите възможни неприятности намират пътя към издигането в социалната йерархия. Като в "Кралицата на мрака" вървят по успоредни пътеки, а по-натам по уж безкрайно различни, но всъщност много близки – единия се впуска в жестокия свят, а търговията, където фалита, а често и смъртта дебне зад всеки ъгъл, а другия в опасния свят на войната, където фалита определено не дебне, но смъртта наднича доста често зад всеки камък на бойното поле.

Всичко това описано с добър стил, гарнирано с интересни образи, силни характери и конфликтът между тях и поднесено от невероятно талантливия разказвач на приказки за порастнали деца Реймънд Фийст би накарало всеки да ви препоръча да избягате от скучния цикъл на работа и сън в света на Микдемия с "Войната на студенокръвните".

--
За повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 3381 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.