Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Pandorum (2009) (ревю) - Кристиян Алварт, Травис Милой, Екшън, Научна фантастика, Ужаси, Антье Трау, Бен Фостър, Денис Куейд,
Pandorum (2009)

Автор: Ангел Генчев, неделя, 29 ноември 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Пандорум (2009)

Дълбокият Космос, изолирана мисия, космическа лудост - въобще, добра основа за фантастичен екшън с нюанс на ужас, а добавим ли и мръсни, тесни, тъмни местенца и мутирала злонравна гад, филмът гарантира поне известно забавление от един определен вид. И наистина, "Пандорум" спокойно се подрежда сред безбройните оцеленчески ленти, следващи мрачната, но горда традиция на "Пришълеца" от осемдесетте години, та чак и до днес.

Разбира се, това означава, че основното действие във филма е доволно опростено и целенасочено - след внезапното си събуждане от хибернация на борда на "Елизиум", ефрейтор Бауър (Бен Фостър) и лейт. Пейтън (Денис Куейд) заварват кораба в трагично състояние, като в първостепенна цел бързо се превръща възстановяването на основното захранване, за да може той да продължи да изпълнява функциите си. Също толкова скоропостижно обаче се оказва, че безкрайните му коридори са изпълнени с нещо, което откровено не е настроено дружелюбно, и пътешествието до инженерния отсек далеч няма да прилича на разходка в парка.

Или както се казваше в онзи стар лаф - на съда е ясно, убитият да влезе. За да бъде лентата малко по-интересна все пак, сценаристът Травис Милой се е опитал да интерпретира още една история на втори план, и то сравнително успешно. Самият "Елизиум" всъщност е дългогодишна колонизаторска мисия, целяща след няколко поколения да достигне първата подобна на Земята планета, открита извън границите на Слънчевата система. Като същевременно, в недалечното бъдеще, самата родна планета е твърде пренаселена и замърсена, което поставя още по-голяма тежест на осъществяването и. Въобще, с още някои изненади и дори поврати, които няма да са чак толкова нови за любителите на фантастиката, но пък напълно уместни, "Пандорум" съумява и да обясни защо всъщност се случват тези неща на екрана - не в някакви дълбоки детайли, разбира се, но пък смислено. Което доставя и допълнително удоволствие, както и да го погледнем, и дори е малко неочаквано предвид жанра и сюжета, където съвсем не е задължително.

Иначе, технически филмът не е чак блестящ, но може да се каже, че е на достатъчно високо ниво. Ефектите са относително оскъдни, като първоначално "Пандорум" е замислян дори като нискобюджетна продукция, но атмосферата реално е постигната. Актьорската игра също е сносна, без забележителни изпълнения, но и без някакви сериозни издънки, като дори Кам Жиганде този път не е особено дразнещ - може би отчасти и заради малкото си екранно време, тъй като все пак успява да се задави с една-две реплики. А за финал, лентата се развива достатъчно бързо, даже въпреки шепата ретроспекции, които леко я накъсват.

Въобще, доста приятен за гледане филм, стига да си падате по подобни - дори изненадващо, като се има предвид колко е изтощена самата концепция. Или с други думи, ако за разнообразие ви се разхожда из търбуха на космически кошмар, "Пандорум" се нарежда сред доста по-добрите варианти.


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 3714 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.