Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Дубре душле в Дискъ!!! Придставйъми въ Пол Кидби! (статия) - Биография, Изкуство, Художници
Дубре душле в Дискъ!!! Придставйъми въ Пол Кидби!

Автор: Михаил Георгиев, сряда, 20 юли 2005.

Публикувано в Статии :: Други; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Едва ли някой, четящ тези редове, не е чувал за Тери Пратчет и неговият Свят на Диска. В крайно невероятния случай, обаче, че има такъв, да обясня набързо за какво става въпрос...

Светът на Диска е плосък – както всички знаят, светът по принцип е плосък. И, както всички също така знаят, се крепи на четири слона, стъпили върху костенурка – Великата А’Туин, в този случай. Върху Диска живеят най-различни раси, заети с търсене на смисъла на живота, вселенската хармония, тайната на битието и продаване на наденички в хлебче. Всички те са описани с големи подробности от автора, но тъй като всеки читател иска да види дали и другите мислят като него, се е стигнало до решението да илюстрират част от образите. В началото с тази задача се заема художникът Джош Кирби (виж брой 13). След кончината му, с това дело – колкото благородно, толкова и неблагодарно – се заема младият талант Пол Кидби.

Пол Кидби е роден през 1964 г. в Мидълсекс, близо до Лондон – най-малкото от три деца. Рисува, откак се помни. Има две дипломи за средно професионално образование – една за рисуване и една за техническо чертане. Историята, че е правил зъбни протези, за съжаление е вярна. На 22 г., през 1986 г., започва да се препитава като художник на свободна практика. Вдъхновява го фантастичното изкуство на Роджър Дийн, Родни Матюс и Патрик Уудроф. Освен тях са му повлияли и Дюре, Вермеер, Веласкез, пред-рафаелитното изкуство, включая Уотърхаус, както и по-модерни художници като Артър Ракъм.

Пол не е учил в художествена академия, вместо това, го е окуражавал и подкрепял един от съседите му – пенсиониран учител по рисуване. Илюстрирал е корици на книги и на списания, обложки на видеокасети и компютърни игри, работил е също и по реклами.
Първият му образ от Света на Диска е черно-бяла скица на Библиотекаря. През 1996 г. издава, заедно с Тери Пратчет, “Албумът на Тери Пратчет”, чието излизане Пратчет обяснява така:

“Видях някои рисунки на Пол Кидби преди много години, когато имаше скоропостижно споминал се проект за комикс по “Стражите! Стражите!”. Хареса ми правдоподобието в тях, имах чувството, че просто се е разхождал из книгите съ скицник в ръка. Реших, че и вие трябва да ги видите. Така се роди замисълът за това издание”.

През ноември 2001 г. излиза илюстрираният от него “Последният герой”, задържал се 7 седмици на първо място в списъците на британските бестселъри.

Най-богатата колекция от оригинали на Пол Кидби е притежание на Тери Пратчет и включва “Науката на Диска” (“Science of Discworld”), “Карта на Ланкър” (“Map of Lancre”), “Великата А'Туин” (“Great A'Tuin”) и “Посестрими в занаята” (“Wyrd Sisters”).
Официалният сайт на Пол Кидби е http://www.paulkidby.com. На адрес http://www.ie.lspace.org/art/kidby/ също могат да се намерят някои негови произведения. За съжаление, на него няма кой знае колко голямо количество творби. Тъй като сравнително скоро навлезе в тези среди, в много малко колекции могат да се срещнат негови произведения.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=3358


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 6433 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.