Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Bad Lieutenant. Port of Call: New Orleans (2009) (ревю) - Вернер Херцог, Уилям М. Филкенщайн, Драма, Криминален, Трилър, Брад Дуриф, Вал Килмър, Дженифър Кули
The Bad Lieutenant. Port of Call: New Orleans (2009)

Автор: Ангел Генчев, петък, 04 декември 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Лошият лейтенант (2009)

Сега като се замисля, в началото на деветдесетте "Лошият лейтенант" ще да е бил доста скандална лента. Моите спомени специално са прилично мътни, когато и да съм го гледал миналото десетилетие, но сред тях все още се откроява друсания и мастурбиращ на прозореца на някаква кола Харви Кайтел, а като цяло - общо чувство за задоволство от видяното на екрана.

В днешни дни обаче, секс-сцените май отсъстват още само от детските канали, а полицейското насилие, наркотиците и побутващите с рамо рамките на закона ченгета продуцират цели сериали. Въобще, темата е демоде. И въпреки, че "Port of Call: New Orleans" комай най-добре се вписва в границите на черната пародия на масовия холивудски екшън-трилър, а лошият лейтенант можеше спокойно и да го няма в заглавието, та да не се правят някакви и без това излишни паралели, лентата пак оставя двояки впечатления. Но за това след малко - първо историята в две думи.

Днешен Ню Орлиънс, с всичките му последици от Катрина - сред които, разбира се, нарасналата престъпност - се явява сцената, на която се изявява Терънс МакДона. Безпардонен, но пък очевидно и успешен и отдаден на службата полицай, предвид че го заварваме почти на повишението в лейтенант, който обаче също толкова скоро откриваме затънал до ушите в дрога, в следствие на тежка травма, а със сигурност и работния стрес и липсата на нормален живот. Естествено, имаме и убийство, емигранти, наркотици, и от тук нататък можете да си представите с голяма доза сигурност накъде отиват нещата. Което идва да покаже, че като чисто криминална стойност новият вариант на "Лошият лейтенант" се колебае около средна работа, а като драма предоставя дори още по-малко - или поне нищо, което да не е третирано стотици пъти, с малко или повече акцент. И ако го вземем само така, без пародийния момент, то просто отплува по течението като поредния, видян или не, подобен.

Във вид на пародия обаче, лентата може да бъде и забавна при малко по-подходящо настроение - действието взема по някой нелеп завой, а точно кинополицейщината, с онези безкрайни целящи да нагнетяват напрежението разпити с недомлъвки, детайлни сцени от местопрестъплението и прочее епизоди, нерядко ставащи чак досадни щом режисьор и сценарист прехвърлят рамките на необходимото, са порядъчно осмяни, и то даже общо взето успешно. А да кажем, че въобще не си го заслужават, няма да е особено вярно. Тук следва да се добави и доброто представление, изнесено от Никълъс Кейдж, който дори физически пасва на ролята, както струва се и добрия подбор на Ню Орлиънс, който като все още малко апокалиптични декори пасва добре на атмосферата на лентата.

Това обаче е светлата страна на нещата. От друга, ругатните на сприхавия МакДона в цялото си разнообразие и отделните абсурдни сцени, дело на постоянната му наркоза, които дори не са особено смешни, камо ли показателни с нещо, всъщност рано или късно се изчерпват. А предвид, че от какъвто и да е друг стимул и повод да се задържиш пред екрана "Лошият лейтенант" е на практика лишен, то в целите си два часа лентата е безкрайно по-дълга от нужното. С колко точно цифром и словом май наистина зависи само от нагласата в момента, но при мен лично първите нотки на отегчение пролазиха далеч преди да се са извъртели и първите шейсет минути. Тук вече може да се прибави и абсолютната незабележимост на останалия актьорски състав, която пък още повече ни фокусира само върху него, умишлено или не. За миг само се отличава може би единствен Вал Килмър - но той пък е смешен още от времето, когато започна да заприличва на поничка, а към ден днешен май вече и само с това е интересен.

В резюме, струва ми се в края на 2009 г. "Лошият лейтенант" е най-вече адски закъсняла продукция. Може би преди години филмът щеше да е по-интересен, но понастоящем се нарежда на опашката на твърде много други - сериозни или не - могат да се направят твърде много паралели, и губи почти целия си евентуален чар. А като че ли и табелката "римейк", вярна или не, служи в тази насока, обезличавайки го допълнително. И като цяло, негативите доста му натежават. При все това, бихте могли да го видите с едно наум - като бих допълнил обаче, че ако не харесвате Никълъс Кейдж по една или друга причина, то най-добре въобще не си правете труда.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 4481 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.