Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Новата ера на онлайн ролевите игри (статия) - NC Soft, MMORPG, AION, Lineage 2, World of Warcraft
Новата ера на онлайн ролевите игри

Автор: Ангел Марчевски, неделя, 06 декември 2009.

Публикувано в Статии :: Игри

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Преди няколко месеца NC Soft окончателно заявиха края на хрониките на едно от най-великите MMORPG правени някога – Lineage 2, за да могат да съсредоточат усилия върху новия си проект – AION Online. Истината е, че след 9 експанжъна Лайнейджът беше поизцеден откъм нови идеи, напомняйки за някой от онези сериали с по двайсет и кусур сезона. И все пак, девелоперите се постараха Gracia Final, последната хроника, да бъде достатъчно добра, та да занимава геймърите, докато приключат с разработката на Аион.

Другото, което излезе на пазара, обаче, се оказа голям шок за милионите фенове на Lineage – AION напомня болезнено много прословутия World of Warcraft. А както някои от вас знаят, L2 и WoW дълги години си оспорваха първото място сред онлайн-забавленията. И буквално може да се каже, че NC Soft си продадоха душата, изкопирайки RPG-то на Blizzard Entertainment. Всъщност с лекота можем да сложим на Аион прякора WoW 2, и няма да сгрешим – енджина, куест системата, класовата система, уменията, специалностите и „талантите” на героите са директно откраднати от Blizzard-ското бижу.

След пускането на официалния бета сървър, Аион успя да вербува 90% от играчите в Lineage. Останаха само закоравелите фенове – тези, които действително презират WoW и неговото подобие - но в крайна сметка, те сами едва ли дълго ще имат какво да правят. Ако трябва да съм безпристрастен, ще трябва да се съглася с критиките към L2 – факт е, че играта може да бъде болезнено скучна, особено на по-високите нива, тъй като единственият начин да развиете героя си е безкрайното избиване на огромно количество всевъзможни гадини (или т.нар. „гринд”), докато в Aion и WoW развивате персонажа си посредством изпълняването на куести, което безспорно е далеч по-интересно. Редно е да отбележа обаче и предимствата на L2 - там имате пълна свобода, можете да се съюзявате с когото си искате и да воювате с когото искате (а ако някой ви лази по нервите можете да го пребиете, при което естествено ще има последствия), докато на другия фронт (Aion и WoW) ви разпределят в една от двете враждуващи фракции, олицетворяващи светлината и мрака, и можете да се сражавате само и единствено с представители на вражеската фракция, на определени за това места. Всяка една от игрите има собствена атмосфера и естетика. L2 понася критика за липсата на музичка през голяма част от времето, но по моя лично мнение има най-неповторимите саундтракове (създавани от професионални композитори), веднъж щом решат да зазвучат. WoW бива съдена заради крайно детската си визия, но явно е адресирана към по-млада аудитория. Поне това е нещо, което Аион не е изкопирал.

Покрай финансовата криза малко от нас могат да си позволят да плащат, за да играят на официалните сървъри, така че е относително важно да кажем някоя дума за така наречените частни сървъри. По принцип те се базират или на кода на оригиналния си събрат, или на емулатор, който върши почти същата работа, но тъй като се базира на принципа – видяно в играта и пуснато в действие често е доста по-непълен. Независимо на кой от двата принципа се базира частния сървър, дори оригиналния код често е на доста стара версия на света и е кърпен, така че за повечето игри е валидно правилото, че дори в най-добрите private сървъри, не всичко работи като хората.

В известна степен това не важи за Lineage 2, която е доста стара и имаше случай, в който трети лица се добраха до оригиналния сървърен софтуер, така че има доста частни сървъри, които успешно конкурират официалните. При игри като World of Warcraft, обаче, това не е така, "пиратските" свърталища на уоуаджии обикновено бъкат от всевъзможни бъгове. В момента статуса на Aion алтернативните сървъри е същото – има няколко топ такива, който работят частично и доста незадоволително – бъгави куестове, NPC-та, умения и текстури, са само част от проблемите им. Но нека не избързваме - все пак Аион е на няма и 3 месеца, тъй че можем да се надяваме на повишаване качеството частните сървъри. Така че ако избирате такъв, по-добре изчакайте, защото иначе само ще си развалите кефа от играта.

Накрая искам да разбуля едно голямо заблуждение – това, че въпросните MMORPG-та са просто „игри”. Като L2 ветеран ще ви кажа, че те са лайфстайл, призвание, култура. В Азия някой хора си изкарват прехраната чрез тези „игри”, предлагайки различни услуги и предмети за въпросната игра. Не са единствено за деца. Отношенията са доста истински, а познавам дори двойки, който са се запознали покрай тях, колкото и странно да звучи. Играчите не са задължително затлъстели, пъпчиви особняци, намират се доста точни и забавни хора, както и пълни обратното разбира се. Естествено с това не ви препоръчвам да се забиете пред компютъра с надежда някоя игра да ви замести социалните контакти, а просто, че покрай тези игри можете да се запознаете с доста хора, дори лично.


Допадна ли ви този материал? (3) (2) 5242 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.