Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Cirque du Freak: The Vampire's Assistant (2009) (ревю) - Пол Уайц, Браян Хелгеланд, Комедия, Ужаси, Даниел Нюман, Джесика Карлсън, Джон С. Райли, Джон Хътчър
Cirque du Freak: The Vampire's Assistant (2009)

Автор: Ангел Генчев, вторник, 22 декември 2009.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Циркът на кошмарите: Чиракът на вампира (2009)

Дотегна ли ви вече от сълзлива псевдо-готик романтика? Тогава най-сетне можете да си поемете глътка свеж въздух - въпреки явното наличие на недоумрели типажи, "Чиракът на вампира" е всичко друго, но не и поредната мелодрама, изпълваща с болезнен трепет сърцата на тийнейджърите. И макар и пак ориентирана пък по-младата аудитория, лековатата фентъзи-комедия на ужаса много по-лесно може да се оприличи на нещо Тим-Бъртъново, от вида на вехтия "Битълджус", отколкото на поредното ксерокопие на "Здрач".

Двойка отегчени средношколци попада на преминаващ пътуващ цирк, чиято основна атракция се явява банда изроди от всякакъв вид, цвят и калибър. Номерата обаче неочаквано се оказват съвсем истински, а пред тях се открива изцяло нов, неподозиран хоризонт - свят, населяван далеч не само от човеци, доминиран, както повелява традицията, от двете фракции на вампирите. Разбира се, говорим за въздържатели и убийци. А серията от недоразумения, следваща невероятното разкритие, не само ще постави на карта дълголетното им приятелство и дори ще ги противопостави един другиму, но и ще подпали вражда, тляла заровена повече от столетие - не без помощта на най-грозната тумба кръвопийци, с които мирозданието се е сблъсквало откакто съществуват вампирски филми, та до днес.

Всичко това е чудесно, а резултатът - наистина забавен в гротесковата си цялост, но преди да го прехваля окончателно остава едно гигантско "обаче". "Чиракът на вампира" е екранизация на едва първата от ни повече, ни по-малко дванадесет новели, излезли изпод перото на американеца Дарън Шан, и както може да очаква човек е точно прелюдия към нещо предстоящо - интригата тъкмо се заформя, главните действащи лица заемат стартовите си позиции, прозвучава съдийския сигнал, и... фал-старт. Лентата се е извъртяла. Морално ясно е защо това се случва, но перспективата да го изчакваме тепърва да се развива идните шест, осем, десет или колкото отнеме години някак не идва особено присърце. Особено пък в подобна лека конструкция - може би само на мен ми се струва, но човек по би приел следващата епика да отстои на няколко месеца разстояние, крупният проект звучи нормално да отнема време, а макар и ефектна, високобюджетна и фантастична, комедията не се вписва много добре в подобна периодика. Да не говорим, което всъщност е и още по-важно, че следва да се очаква голямата част от зрителите въобще да не са запознати с четирите трилогии, нито пък да имат намерение тепърва да го правят, като по този начин идеята за филм-ордьовър към неизвестно ястие още повече изстива.

Но така или иначе, това е въпрос на вниманието продуцентите, за мен - пък предполагам и не единствено - остава единствено известното неудовлетворение от шарената играчка, която засега обаче си стои само на витрината. Като все пак трябва да се отбележи, че поне на пръв поглед бъдещото развитие на историята предполага придобиването на известен размах, и като цяло евентуалната поредица може би си заслужавала досадните паузи в перспективен план.

Извън тази голяма скоба, която сякаш се получи точно в следствие на факта, че "Чиракът на вампира" ми допадна доста, лентата се радва на порядъчно достойнства - най-вече във визуално отношение, като костюмите, декорите и доста внушителната батална сцена към самия финал определено обират овациите. Сценарият, макар и отрязан, както стана дума, и режисурата също никак не са лоши, а малко по-назад сякаш остават диалога, невпечатляващ с нищо, и - малко изненадващо - актьорското представяне. Не ме разбирайте погрешно, кастингът си е съвсем наред, с имена като Джон С. Райли, Уилем Дефо, Рей Стивънсън, Кен Уатанабе, Салма Хайек и пр. и пр., а присъствието им е наистина страхотно. Най-малкото Салма с брада е зрелище веднъж, но всъщност именно в това е и въпросът - всички тези изредени са най-вече картинки, издокарани в абсурден вид.

В резюме, какво остана да кажа - вижте "Чиракът на вампира", не задължително, но най-малкото за да се посмеете около час. Че няма да съжалявате, това е сигурно, но че на дъното на чашата остава и утайка за съжаление също така е факт. А дали тя ще се разтвори ще разберем вероятно ако поредицата просъществува до втора част, което сигурно така и така ще стане на крилете на вампироманията, продължаваща да шества с пълна сила.


Допадна ли ви този материал? (8) (0) 4037 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
Историята на Зелената фея
SciFi Series: Paradox
Les Deux Mondes (2007)
Tron: Legacy 3D (2010)
Dexter: Season 4 Premiere
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.