Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Open Graves (2009) (ревю) - Алваро де Арминян, Брус А. Тейлър, Родерик Тейлър, Ужаси, Алекс О'Дохърти, Енрике Салдуа, Илайза Душ
Open Graves (2009)

Автор: Ангел Марчевски, вторник, 05 януари 2010.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Напоследък хубавите хоръри се броят на пръсти. Наистина, излязоха поредните части на "Последен изход" и "Убийствен пъзел", като от първата като че се очакваше малко повече, но пък те са ни добре известни. Да, появи се и "Отведи ме в ада" – един много качествен представител на жанра, но в края на краищата една птичка пролет не прави. А ето, че този път на испанците им е хрумнало да забъркат продукция по много специфична рецепта, използвайки сюжета на доказани заглавия. Най-лесно, "Open Graves" може да се опише като е симбиоза между "Final Destination" серията и "Джуманджи" - стига да си спомняте последния от преди доста години.

Неприятностите започват щом група безотговорни колежанчета отиват в Испания на почивка, където окуцял далавераджия им пробутва въпросната игра - този път наречена „Мамба” (горе-долу с оригиналността на трилевова банкнота), претендираща да е още от периода на испанската инквизиция. Естествено, в скучната дъждовна вечер, купонджиите решават на бъзик да извъртят една-две Мамби, неподозирайки опасността, която ги дебне. В следващите няколко дни, повечето от „играчите” биват сполетяни от брутална и мъчителна смърт, докато през това време местен детектив разследва смъртта на предишните жертви на играта. В последствие се разбира, че на победителя ще бъде сбъднато желание, а останалите ще загинат, поради което Джейсън (Майк Фогел) дава всичко от себе си да победи, а с желанието си - да развали проклятието и да върне живота на своите дружки. Сиреч нищо, което толкова да ви изненада.

Както стана дума, идеята за игра, чиито събития манифестират в реалния свят, може да се асоциира с лекота с "Джуманджи", а фактът, че смъртта на персонажите е предизвестена ни подсеща за "Последен изход". И може би точно като компилация от идеите на хитови заглавия, а и заради присъщата органичност на иберийското кино, обикновено подхождаща на филмите на ужаса, човек би могъл да подходи с относително положителни очаквания към испанскo-американската продукция. Уви, ще остане подлъган - филмът с две думи нищо не струва. Повечето хоръри със слаб сюжет разчитат на кървави и брутални сцени, които кой знае защо обаче режисьорът Алваро де Арминян е решил да ги ограничи до минимум. Крайния резултат е, че "Open Graves" е абсолютно неспособен да ви „ужаси”, освен ако нямате някаква фобия към строго специфични моменти. Играта на актьорите е относително слаба, а развръзката - предвидима като NASCAR състезание. Почти напълно отсъстват и „мистериозни” спец-ефекти, като дори на места лентата става откровено смешна с опитите си да ви сплаши.

Въобще, за съжаление, филм с известен потенциал но бездарно изпълнение, който в най-добрия случай става за зяпане докато се занимавате нещо друго, по-безинтересно. Например да го оставите да си бръмчи докато си проверявате пощата или готвите вечеря - така или иначе, едва ли ще изпуснете десетината минути есенция, а края и без това вече си го знаете.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 2811 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.