Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Малките големи котки: Рис (статия) - Биология, Зоология, Евроазиатски рис, Иберийски рис, Канадски рис, Котки, Черен рис
Малките големи котки: Рис

Поредици: Големите котки; Малките големи котки

Автор: Ангел Марчевски, понеделник, 25 януари 2010.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Учудващо колко малко хора знаят за съществуването на риса, и колко често този едър котак бива грешен с друг. Аз самият се присетих покрай симпатичната испанска анимация, с която ви запознах неотдавна, но дори и там ще се изненадате колко често главният герой е оприличаван на лъвче или тигър. Рисунъка все пак настрана, сериозна вина носят систематиците, които и до ден днешен умуват как да категоризират различните видове, а добавим ли и неточните преводи, то хаосът става пълен. Дори ние в България не сме напълно наясно кое е рис, кое - дива котка.

Това, което все пак сме възприели като „рис” (Lynx lynx) е евроазиатският рис. Среща се в Северна и Централна Европа, в Татрите, Алпите, Пиринеите и Кавказ. Всъщност, през 70-те години на изминалия век рисът е реинтродуциран в Европа, след като е почти изчезнал поради усиления лов за ценната му кожа. Основната популация на евроазиатски рис остава в Азия - Урал, Сибир, Монголия, Тибет и Корейския полуостров. Възрастният екземпляр достига дължина 120-140 см. без опашката, която e характерно къса, достигайки най-много 30 см. На височина рисът достига приблизително 70 см.

Мъжкият екземпляр (до 34 кг.) е значително по едър от женския (до 20 кг.). Окраската варира от жълтобелезникава до ръждивочервена, с кръгли петна и ивици, напомняйки до голяма степен на домашна котка. По правило, козината на гърдите, корема и вътрешната част на крайниците е бяла. Най-специфични за вида черти са баките и стръкчетата черна козина, стърчащи от върха на ушите. Рисовете имат силно тяло и високи крака, увенчани от големи, силни лапи. В зависимост от местообитанието, черти също леко варират – на север евроазиатският рис има по-дебела козина, по-едри лапи и по-светла окраска, спомагащи живота му в заснежените райони, като в някои случаи лапите им могат да станат дори по-големи от човешка ръка.

Рисът не е спринтьор, използва ловната тактика на обикновената котка – промъкване и засада. Предимно нощен ловец, през деня рисът предпочита да спи, лежи или просто да се скита. Препитава се голям спектър от по-дребни животни - зайци и катерици, гризачи, птици като фазани и глухари. В по-крайни случаи на недоимък обаче, преследва дори едри копитни като сърни, елени, лосове или глигани, като тактиката му става и по-агресивна. Този вид едри котки не се отличават с кой-знае какво обоняние, но притежават изключителен слух и добро зрение (дори нощем). Както всички котки, се отличават и с изключително бързи рефлекси. Зъбите са силно развити като основен инструмент за лов.

По принцип рисът е единак, но в редки случаи ловува в група по 2-3 - особено, когато целта е по-едра плячка. Нещо наистина впечетляващо е начинът му на придвижване – способен е да връща се по същата пътека, по която е дошъл, за да избегне неприятни изненади. Когато рисовете са повече от един, те стъпват дори в своите следи, при наличие на сняг или кал, което прави трудно да се останови в коя посока се придвижват. Когато доближи бърлогата си, изминава последните метри чрез дълги скоци, за да остави минимално количество следи, заблуждавайки евентуален преследвач. Леговището си прави в пещери, дънери и подобни прикрития.

Размножителният период е през късната зима. Майката ражда от две до четири малки, които са слепи през първите две седмици. Бозаят три до пет месеца, въпреки че могат да ядат месо още след втория. След кърменето, майката ги храни с дребна плячка. Мъжкият не се меси в родителските грижи, а майката и малките остават заедно до следващия размножителен период. Жизненият цикъл е от 12 до 20 години.

Канадският рис (Lynx canadensis) е разпространен в Канада и Аляска. През 2006 г. са забелязани рисове в Колорадо и Северна Каролина. Малко по-дребен от евроазиатксия си събрат, той е и значително по-лек, ловува главно местните видове не по-големи от заек, макар че има данни за нападения над лосове. В Щатите видът е застрашен от изчезване, поради лов, унищожаване на обиталищата и конкуренция от черния рис. Около произхода на канадския рис има много спорове, а някои автори го разглеждат като подвид на обикновения (евроазиатски). Популацията му силно зависи от тази на белия заек.

Черният рис (Lynx rufus), известен още като „бобкет” (bobcat), обитава горите и планините от Южна Канада до Северно Мексико. Значително по-дребен е от северните си събратя с дължина на тялото от 69 до 90 см., височина 30-40 см., и тегло 7-14 кг. Окраската му е по-контрастна, с черни ивици по краката, затова е често объркван с тлъст див котак. Черният рис е силно приспособим, а човешкото присъствие не го притеснява особено. Това е и най-слабо застрашеният вид рисове.

Иберийският рис (Lynx pardinus), известен още като „испански рис” е на другия полюс - най-застрашен сред сродниците и под заплаха от изчезване поради липса на обиталища и ниска популация. Смята се, че са останали са под сто иберийски риса. Малко по-едър от черния, испанският рис достига дължина на тялото от 78 до 100 см., височина от 50 до 70 и тегло около 14 до 22 кг. Ловува само дребни животни и птици.

У нас евроазиатският рис има добра среда за развитие. Пред осемдесетте и тук видът е реинтродуциран, в региона на западна Стара Планина. През 2009-та са заснети двойка играещи рисове в района на връх Руен, Осогово и друг екземпляр - в Странджа. Смята се, че рисовете в рила са избити от немски войници през четиридесетте на ХХ век.

Рисът е благородно, красиво и интересно животно, но е застрашен от изчезване заради нас – хората. Ловът му е строго забранен, а видовете фигурират в редица Червени книги, в т.ч. Червената Книга на България, сред застрашените животински видове.






Допадна ли ви този материал? (26) (3) 10042 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (7) 



AdSense
Нови Кратки @ Сивостен

[phpBB Debug] PHP Notice: in file /home/sivosten/public_html/e107_plugins/tvseries/tvseries.php on line 32: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3,0/DST' instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /home/sivosten/public_html/e107_plugins/tvseries/tvseries.php on line 51: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3,0/DST' instead

Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.