Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Manimal - The Darkest Room (2009) (ревю) - Мелодичен хеви метъл, Manimal, Нови албуми
Manimal - The Darkest Room (2009)

Автор: Ангел Генчев, понеделник, 08 февруари 2010.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Manimal - The Darkest Room
2009, AFM Records

Line-up:
- Samuel Nyman - vocals
- Henrik Stenroos - guitars
- Richard Mentzer - drums
- Pether Mentzer - bass

Tracklist:
1. Shadows; 2. The Darkest Room; 3. Living Dead; 4. I Am; 5. Ordinary Man; 6. Human Nature; 7. Spinegrinder; 8. Dreamers and Fools; 9. The Life We Lived

Поредната прясно излюпена банда от севера, ще си кажете, и поне отчасти ще се прави - не само, че Скандинавието е бастион на здравия звук, но и произвежда формации със завидно темпо. Всъщност, шведите от Manimal не са точно ново явление. Групата е формирана още през 2001 г., но продължително време предпочита да се изявява концертно, да пуска демо-записи и да изчиства звука си. Както се оказва - подход доста удачен, тъй като миналогодишният им дебют "The Darkest Room" е наистина приятна изненада за любителите на хеви метъла.

Точно мелодично хеви, както биват определяни скандинавците в систематиката на тежката музика, може би не е най-коректното определение - въпреки, че донякъде обобщава музиката им. Стилът им в общи линии е доста опростен, или поне на пръв поглед - повече ритъм, почти никакви инструментални експерименти, малко пауър вокал, китари, които в отделни парчета ми оставиха кой знае защо индустриален привкус, и иначе приятни сола там, където се намират. Същевременно, нито твърде тежък звук, нито прекомерно скоростно темпо.

Някои от тези неща със сигурност си противоречат поне отчасти помежду си, но шведите - вероятно с времето - са успели да ги докарат до еднородна сплав, което е най-малкото похвално. Водещ елемент в нея без съмнение е вокалът на Самюел Ниман, формиращ основната мелодия, но това явно не е пречка за самия изпълнител, чувстващ се видимо комфортно в широк регистър - особено при по-високите тонове.

Иначе самият "The Darkest Room" е доволно разнообразен албум, като всяко от деветте парчета оставя по-различно усещане - a още по-хубаво, прави добро впечатление само по себе си. Лично на мен особено ми допадна по-пауърското "Spinegrinder", както и поразучпеното "Human Nature" с ориенталските му мотиви, с което обаче съвсем не искам да пренебрегвам останалите. Е, може би многообразието не е чак толкова голяма изненада на фона на дългогодишното съществуване на Manimal, но все пак остава добър признак за дебютен албум.

И какво остава - да се надяваме, че веднъж стъпила на бойната пътека на пълноразмерните албуми, бандата от Гьотеборг ще продължи да се развива в същата насока. И, може би, скоро да ни сервира и нова тава.


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 3709 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (6) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.