Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Джефри Арчър: "Шах и мат" (ревю) - Джефри Арчър, Съвременна проза, "A Twist in the Tale", Английска литература, Европейска литература,
Джефри Арчър: "Шах и мат"

Автор: Иван Ж. Атанасов, понеделник, 15 февруари 2010.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Дванадесет разказа, всеки един от тях - с неочакван край. Това е нещото, което трябва да се отбележи най-първо за сборника "Шах и мат" на Джефри Арчър, с допълнението, че трябва особено въображение, за да продължиш да изненадваш читателя с всяка една последователна история. Нещо, с което обаче британският ветеран се справя по блестящ начин - понеже, освен всичко друго, "Шах и мат" се отличава с неповторимия му стил, великолепното чувство за хумор, присъщо на повечето добри творци от Албиона и немалко, понякога скрит, понякога не чак толкоз прикрит, смисъл.

Разказите всъщност са на достатъчно различна тематика, така че да не подлежат на обобщение в смисъл на сюжет. Независимо обаче дали става дума за криминална история, за любовна или пък чисто житейска такава, всички носят определена поука. И макар поглъщайки дума след дума човек не го осъзнава, ни дават урок. При това съвсем разбираем и близък, имайки предвид, че някои от ситуациите, в различни вариации, са ни се случвали, други е съвсем не невъзможно да ни сполетят, а трети просто звучат истински. А всъщност не е ли именно това добрата книга – тази, която влияе на читателя, разширява мирогледа му, или, както в случая – го кара да се замисли.

Което далеч не значи, че историите не са забавни. Даже напротив, макар че хуморът на Арчър е малко специфичен, доста интелектуален и далеч не предизвиква кикот, а по-скоро усмивка. Дали ще е меланхолична, породена от спомена как сме постъпвали самите ние навремето, или сърдечно надсмивайки се над героя попаднал в неловка ситуация - винаги присъства. А понякога породена дори от сблъсъка между очаквания от нас, читателите, край с неочакваното обръщане на сто и осемдесет градуса на повествованието, което в крайна сметка пристава на съвсем друго място.

Всъщност, последното като че ли е наистина най-силната отличителна черта. Дори когато се опиташ да предугадиш как ще свърши конкретната история - а човек задължително и дори несъзнателно го прави - почти със сигурност оставаш изненадан, по правило приятно, от остроумните финали, с които се отличават дванадесетте кратки произведения. Още по-доволен читателят остава, когато се замисли, че въпреки споменатия вече завой в почти обратна посока, не се появява усещане за нещо изкуствено. Даже в онези случаи, когато това изглежда неизбежно.

Темите варират толкоз много, че не си заслужава да ги изброяваме. Достатъчно е да споменем, че както един разказ може да е история за секс, така следващият съвсем спокойно може да разглежда връзката между стопанин и домашен любимец или, например, покупката на килим. За да минем през някое убийство или опит за убийство или поуката, че човек пораства трудно, но какъв ще стане зависи не само от него или от средата, а и от това дали и доколко ще слуша родителите си. Така че в сборника, наистина, за всекиго се намира по нещо.

В заключение можем само да отговорим на неизменния въпрос - дали си заслужава. Краткият и категоричен отговор би звучал по следния начин: "Да!". Което надали е странно след всички добри думи по-горе, не би било странно дори и без тях. Имайки предвид, че Джефри Арчър далеч не излиза за първи път пред българския читател и любителите на добрата книга би трябвало вече добре да са се запознали с него. Ако обаче не сте – "Шах и мат" не е никак лош начин да го направите тепърва.

--
За повече информация от страницата на ИК "Бард"...


Допадна ли ви този материал? (4) (1) 5032 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.