Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series: Day Break (ревю) - Пол Сбижевски, Криминален, Научна фантастика, Сериали, Адам Болдуин, Виктория Прат, Джим Бийвър, Джо
SciFi Series: Day Break

Поредици: SciFi Series; Криминални сериали

Автор: Ангел Генчев, понеделник, 01 март 2010.

Публикувано в Статии :: На малкия екран

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Силно съм раздвоен къде да причисля тази кратка поредица. В основата си фантастична, по същество криминална, но пък и в двете отношения интригуваща и оригинална, "Day Break" е чудесно забавление за онези зрители, които се увличат от многопосочни и сложни сюжети, способни да ги изненадат на всяка втора крачка.

Всичко започва като напълно обикновен ден за детектив Брет Хопър, и дори върви нормално - поне до момента, в който се оказва заподозрян в убийството на заместник-прокурор, известен с безмилостното отношение към организираната престъпност. Всъщност, нещата изглеждат малко прекалено добре подредени, но въпреки това, и въпреки отчаяните му апели след първоначалния шок, Хопър в крайна сметка се озовава в затвора.

Което ще бъде обаче най-малкият му проблем. Извлечен насила от килията си и след странна среща с група очевидно недобронамерени господа, Хопър се събужда в собственото си легло и... на същия ден. Конфузията, естествено, е гигантска, но в крайна сметка втори шанс не се отхвърля току-така и с лека ръка, и най-малкото, което детектива би могъл да се опита да направи, е да промени най-катастрофалните събития от предишния си опит. Когато нещата обаче се повтарят отново - и отново, и отново - започват да придобиват съвсем различен оттенък.

В крайна сметка, Хопър се оказва забъркан в истински дълбока конспирация, с голямо количество действащи лица от най-разнороден произход, включваща събития не само от настоящето, но и от близкото и по-далечно минало - но детайлите около нея наистина е по-добре да разберете от екрана, подреждайки пъзела парче по парче заедно със самия главен герой.

По-същественото е, че Пол Сбижевски, напоследък изявяващ се в "Изгубени", и сътрудниците му са съумели да се справят брилянтно не само с доста сложното упражнение в областта на причинно-следствените връзки и цялата верига последствия от дадено действие, възникващи при подобна времева примка с активни участници, изменения и допълнения, но и да навържат завиден брой действащи лица в една съвсем целеустремена и - както се оказва - напълно логична, в края на краищата, история. При това поднесена в условията на ускорена динамика, неоставяща зрителя да си поеме дъх прекалено дълбоко, камо ли да се разсее.

И за да допълним позитивите, абсолютно същото важи и за самите герои, за взаимовръзката между тях, които заедно с аспектите на цялостната история се разгръщат пред зрителя страна по страна, ставайки все по-пълнокръвни с всеки изминал епизод.

За съжаление, "Day Break" притежава и два отчетливи негатива. Първият, наистина, не е от толкова голяма важност, макар и да е леко дразнещ за любителите конкретно на фантастичното - а именно, механиката на случващото се остава малко неизяснена. Сиреч защо и как Хопър попада в този времеви капан, и защо и как успява да промени отделни събития из корен, а други - не, не се разбира особено.

Истински големият проблем обаче е сложността. Сериалът задължително трябва да се следи съсредоточено от първия до последния епизод, а без съмнение най-добрият вариант е направо да се гледа наведнъж. За съжаление, елементите и участниците в него са просто твърде многобройни, докато уж дребните подробности могат да бъдат наистина жизненоважни. И при тази постоянно течаща промяна, която реално го прави толкова любопитен, отклоняването на вниманието като нищо би било ако не чак пагубно, то порядъчно объркващо.

Всъщност, напълно съм уверен, че и това е причината сериалът така и да не достигне до втори сезон, въпреки че оставя тази възможност отворена. Но пък в случая това не е и проблем, тъй като цикълът е завършен. Така че, в крайна сметка, ако имате времето и търсите лек гъдел за малките сиви клетчици, освен всичко друго - хвърлете едно око на "Day Break". Поредицата съвсем определено има какво да ви предложи, а съумее ли да ви увлече с първите си един-два епизода, то едва ли ще ви пусне до края на всичките тринадесет.


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 3864 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.