Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Rammstein, live in Belgrade Arena (статия) - Rammstein, Концерти, Метъл
Rammstein, live in Belgrade Arena

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, сряда, 24 март 2010.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Знаете ли, имам известни резерви към провеждането на концерти в България. Сигурно е малко остаряло виждане предвид на факта, че в последните години ситуацията се подобри чувствително количествено и качествено, но въпреки това остава една горчивина. Затова и съвсем малко се ядосах, когато Rammstein решиха да оборят всякаква логика и да се включат в софийското издание на Сонисфер. Да, доста преди това си бях купил билет за белградското шоу, и на практика удоволствието да видя една от не чак толкова любимите ми групи ми излезе три пъти над българския вариант, но пък и полученото за сумата като че ли си заслужава. Не на последно място Rammstein са група, която следва да се гледа на живо в самостоятелен концерт и то в подходяща зала, а белградската „Арина” май наистина е най-добрата зала на Балканите. Като добавим и приятните емоции от пътуването и смяната на обстановката, то вариантът Белград се превърна в добро решение.

Без да ви отегчавам излишно с подробности относно пътуването в многобройна компания и количествата изядена мръвка и изпита дюлева ракия ще мина направо на концерта. Организацията – на непознато ниво, без забавяне, без излишно мотане и без нерви у публиката. Белград май дори не разбра какво се случва там, а не е като да нямаше фенове, особено такива, пътували от София. Тук обаче за такива концерти се блокира центъра. Залата наистина е уникално съоръжение, каквото дано видим някой ден и в България, но на този етап дори няма база за сравнение. При обявено начало в 20.00 местно време в 19.30 се насочихме към предвидения ни вход и след няма и пет минути се разположихме удобно на метри от сцената. В 20.00 започна концерта на Combichrist.

Агротех терористите от Норвегия едва ли са известни на голяма част от феновете, но интензивните им музика и сценично поведение се вписаха чудесно в цялостната индъстриъл концепция на концерта. За половин час те успяха наистина да подгреят публиката с хитове като Blut Royal, Fuck That Shit и любимата ми WTF is wrong with you people. За незапознатите, групата е сериозна формация в жанра, с четири албума зад гърба си, така че, комерса да го... И не, изобщо не приличат на Мерилин Менсън.

Това, което предложиха Rammstein обаче надмина значително очакванията ми. В шоу, продължило около два часа и половина те някак си успяха да не изпълнят половината си хитове и въпреки това да си заминат с чувство за добре изпълнен дълг. Безумна пиротехника, индустриални декори и визуална вакханалия е това, което характеризира един концерт на немците. Без почивки, без излишни остроумни разговори с публиката, чисто и просто 150 минути агресивна звукова атака.

Стартираха с Rammlied, след което се впуснаха в кратка ретроспекция на творчеството си, обилно гарнирано с огън. Изобщо огънят е крайъгълен камък на концертните им изпълнения и неслучайно предизвиква много дискусии относно безопасността. Разбира се през цялото време Тил Линдеман тероризираше кийбордиста, като на Benzin успя и да го запали, абе луда работа. Малко пяна ни поохлади по време на актуалното Pussy, след което последва кратка почивка преди бисовете. Завършиха с внушително изпълнение на Engel, след което дори без да кажат едно благодаря си заминаха. Всичко на всичко осемнайсет песни, изтрили всякакво съмнение в концертната класа на Rammstein. Очакванията за София – огромни, с нетърпение, но все пак да не забравяме, че тогава ще са ограничени откъм време, може би.


Допадна ли ви този материал? (9) (0) 5229 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.