Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: В началото бе мрака (статия) - Блек метъл, Abrutpum, Amputation, Bathory, Beherit, Burzum, Goat Vulva, Imperator, Master's Hammer,
В началото бе мрака

Поредици: Как се ковеше желязото...

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, петък, 02 април 2010.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

(или тринайсет колекционерски блек метъл записа, които всеки фен трябва да притежава)

1. Mayhem – Pure Fucking Armageddon (1986)

Това е първото демо на бащиците на норвежкия блек метъл и има почти легендарен статут. Включва девет песни, разпределени както следва: четири на страна А (кръстена Fuck), между които кавър на венъмския Black metal, и пет песни на страна Б (off), които са от репетиции. Демото е издадено в 100 бройки, като след това нееднократно е преиздавано. Съставът включва Euronymous, Necrobutcher и Manheim на барабаните, а вокалите са разпределени между първите двама. Едва на следващата година се появява EP-то Deathcrush, с което групата излиза в челните редици на скандинавския блек метъл.

2. Old Funeral – The Fart that Should Not Be (1989) / Limb of Abduction (1990)

Позволявам си да посоча първите два демо-записа на тази по-скоро дет метъл група, която бележи зараждането на цялата сцена в Берген. В първото като басист и вокалист присъства Olve “On the Egg” Eikerno, който по-късно става известен на света като Abbath Doom Occulta от Immortal, докато във второто се подвизава принца на мрака Kristian Vikernes, превърнал се по-късно в Count Grishnackh, или човекът зад Burzum. Прибавете и още няколко бъдещи членове на Immortal плюс мозъка зад друга легендарна група, Hades/Hades Almighty, и ще разберете защо са толкова ценни тези два записа.

3. Amputation – Achieve the Mutilation (1989)

Още едно демо, още една дет метъл група от Берген, или по-скоро това е еволюцията на Old Funeral, включваща бъдещите членове на Immortal плюс Jorn Tunsberg, създал по-късно Hades.

4. Burzum – Aske (1993)

Макар далеч да не е първия запис на Burzum, това EP печели в надпреварата с поне няколко факта. На обложката е представена снимка на опожарената църква във Фантофт, деяние, многократно приписвано на Кристиян Викернес, което той отрича. На баса се подвизава Samoth, придобил известност като член на друга култова група – Emperor. И освен това е последния запис на Burzum, издаден от Deathlike Silence Production, притежавана от убития само няколко месеца по-късно Euronymous. Иначе, младият господин Викернес има дългосвирещ албум и три демо-записа преди това EP.

5. Morbid – December moon (1987)

Прото-блек метъл групата на Швеция стартира с това демо и си спечелва непреходна слава. Вокалист е Per Yngve Ohlin или просто Dead, меко казано ексцентричния самоубиец, известен повече заради участието си в Mayhem. На барабаните пък се подвизава небезизвестния L-G Petrov, превърнал се в дет метъл икона с Entombed. Демото е преиздадено още няколко пъти, като EP и в сплит с Mayhem, а групата има още съвсем малко песни, в демото Last Supper... от следващата година.

6. Bathory – Bathory (1984)

Летящ старт за легендата на шведския блек метъл, когато все още Bathory беше група, а не проект на един човек. Дългосвирещият албум е издаден от Black Mark и се превръща в крайъгълен камък на целия жанр. След първите хиляда бройки козата на обложката става от жълта на бяла, по настояване на Quorthon, така че „търсете жълтата коза”, ако искате да притежавате нещо наистина уникално. А за музиката ли, ами песни като Sacrifice, In Conspiracy with Satan и Raise the Dead не се нуждаят от коментар.

7. Abruptum - Hextum Galæm Zeloq!!! (1990)

Концентрирано зло, извиращо под формата на звуци от първата група на IT, станал известен по-скоро с не по-малко ненормалните формации Ophtalamia и Vondur. Още една червена точка за шведския блек метъл, при това издадена само в 50 копия.

8. Beherit - Seventh Blasphemy (1990)

Противно на очакванията, прототипната финландска блек метъл група се казва Beherit. Макар по-късно да вкараха и малко индъстриъл в и без това неслушаемия си стил, в тези начални години се изявяват като достойни родоначалници на стила.

9. Goat Vulva – Capella (1991)

Третият демо-запис на групата преди Beherit, ако мога така да се изразя. Блек метъл със силни сексуални намеци от склонната към самоубийства финландска нация, който изважда наяве най-черните кътчета на човешката душа.

10. Imperator – Endless Sacrifice (1986)

Колкото и да е странно, в зората на блек метъла едни от най-силните групи бяха представители на Източна Европа. Конкретно тук става дума за първото демо на поляци, посочвани нееднократно дори от Kristian Vikernes като едни от групите, изиграли най-голяма роля във формирането му като музикант. Летящ старт, един албум от 1991 и потъване в забвение.

11. Tormentor – The Seventh Day of Doom (1987)

„Тираните на Трансилвания” пък са едни от любимците на Euronymous и са все още активна и сравнително успешна група. Вокалист в този албум е легендата Attila Csihar, който напоследък за кой ли път се завърна зад микрофона в Mayhem. С това демо обаче унгарците привличат значително внимание в екстремната сцена.

12. Master’s Hammer - The Ritual Murder (1987)

Първо демо и за почти древните представители на плодовитата чешка блек/траш сцена от онези времена. Макар да пеят на чешки, те бързо успяха да се придвижат в предните редици на изгряващата вълна и да се наредят до легендите. Този запис освен това може да се счита за показателен за цялата славянска вълна, която едва ли може да се изброи в рамките на няколко страници.

13. Venom – Demon (1980)

Или откъде тръгна всичко. Една година преди дългосвирещия си дебют Welcome to Hell англичаните издават това трипесенно демо, с което дават началото. Макар да не съм съгласен, че това е нещо чак толкова нечувано, новаторско и уникално, не мога да отрека влиянието, което Venom имат върху музиката изобщо. Интересен факт, но в този запис вокалист е Clive "Jesus Christ" Archer, докато от следващата година лично Cronos се нагърбва с тази дейност.


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 6209 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (7) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.