Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series: Haven (ревю) - Тим Саутън, Ан Хамилтън, Джим Дън, Сам Ърнст, Мистика, Сериали, Емили Роуз, Ерик Балфур, Керълайн Ке
SciFi Series: Haven

Поредици: SciFi Series

Автор: Ангел Генчев, сряда, 21 юли 2010.

Публикувано в Статии :: На малкия екран

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Това лято се оказа порядъчно оскъдно откъм премиерни серии, особено на фантастичния фронт, където броим едва две нови заглавия. От тях пък само едното привлича по-сериозно внимание, а дори и при него предпоставките за добро шоу подлежат на известна дискусия.

Последното споменавам, всъщност, изрично заради авторството на Стивън Кинг. Име от този калибър автоматично придава специфична тежест на продукцията, но пък не бива да забравяме, че Кралят на ужаса със сигурност е най-ухажвания от филмовите творци писател на всички времена – през последните двадесет и няколко години едва ли ще се намери повече от една, през която да не е екранизиран, а напоследък се натрупват по четири-пет опита годишно. И сигурно ще да е поне малко тъжно да си автор на бестселъри, когато се окаже, че лентите по твои новели или разкази в голямата си част не струват и пукната пара.

"Haven" обаче не попада точно в това експериментално, минно поле. Относително далечно базиран, при това върху един от не толкова възторжено приетите романи на Кинг – "Колорадеца" – сериалът придобива доста собствен вид. Историята запраща поредната опърничава, цапната през устата и доста симпатична агентка на ФБР – по които признаци явно ги подбират – някъде из дебрите на Мейн, където пасторално градче става свидетел на повече от странни явления. Отгоре на всичкото, тя очевидно е свързана с миналото му (и вече романа, както изглежда), посредством десетилетна снимка, на която се вижда жена, която може да бъде неин двойник – или по-вероятно родител или близък роднина, предвид че е сирак. Тук обаче със съжаление трябва да отбележим, че ако не са ни приготвили някаква странно усукана и непредвидима арка, което е не толкова вероятно, то историята на заден план подозрително издиша.

В същото време, серията (поне на пръв поглед) се напъхва точно в онази празна ниша, оставена от "Досиетата Х" и не толкова убедително запълнена от "Експериментът", с порядъчно посредствения му втори сезон. Тоест, от нея все пак не бива да се очаква прекомерно много, особено ако към споменатите прибавим и щипка усещане за "Герои", комбинирано с идея за "Еврика". Или обобщено - средна работа история, не толкова сериозно предъвкани случаи, но като за два епизода относително оригинални. Леко протъркан и не особено съществен, но нелош и като цяло забавен диалог, нарушаван тук и там от добри попадения като отделни лафове. Да добавим и в общи линии чаровни герои, макар и познати като тертип. И на фона на всички тези не толкова мастити първоначални впечатления, "Хейвън" може определено да се похвали с едно – чудесна визия, както като ефекти, така и като пейзажи и операторска работа – и това едно го превръща в по-скоро приятна, не твърде сериозна лятна продукция, отколкото в разочарование.

Разбира се, първите впечатления могат и да лъжат, в комбинация с някои неясноти. Първоначално бе заявен тринадесетепизоден сезон, после се заговори за шест, а и две серии не са атестат, каквито и знаци да дава продукцията. Но пък в разрез с основния принцип, немногобройните телевизионни сериали по Стивън Кинг всъщност се оказват доста приемливи, което е най-малкото, което "Хейвън" обещава да бъде. Поне засега. И все пак би било хубаво, за разнообразие, да се окаже и малко повече.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 6341 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.