Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Превъплъщенията на цар Футбол (статия) - Любопитно, Спортен обзор, Футбол
Превъплъщенията на цар Футбол

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, четвъртък, 13 април 2006.

Публикувано в Статии :: Спорт; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Голяма част от хората възприемат футбола еднозначно и асоциират с тази дума единствено така наречения “цар” на спортовете. Всъщност терминът футбол е едно доста по-широко понятие, отнасящо се до редица различни, но свързани отборни игри, общото между които е наличието на топка и необходимостта в един или друг момент тя да се ритне. Голяма част от тях са единствено с локална популярност, но тя в никакъв случай не е по-малка от тази на класическия сокър. Всички тези спортове се характеризират основно с това, че изискват отборни усилия на играчите за постигане на някаква цел и са в една или друга степен изключително “мъжки”.

Най-нежно

За Association football, известен още като soccer и това, което ние сме свикнали да наричаме футбол, едва ли има какво толкова да се каже. Всички сме наясно с правилата, първенствата и отборите. Основна характеристика на този тип футбол е изискването топката да не се пипа с ръце освен от вратарите и при изпълнение на тъч. Забранени са почти напълно силовите единоборства, което прави сокъра най-мекия от сродните си спортове, но това не винаги е така. Всъщност тук най-често се получават тежки контузии и насилието по терените, макар и нерегламентирано, всъщност достига невероятни размери.

Нежно

Gaelic football-а на пръв поглед изглежда като смешна комбинация от сокър и ръгби. Това е сравнително древен спорт, чиито основи се откриват още в средата на 16 век, а самата Gaelic Athletic Association (GAA) постановява съвременните правила на спорта през 1887 в Ирландия. Мачовете се провеждат на игрище, общо със сродния спорт hurling (който се играе с малка топка и стик), и подобно на футболното, като вратите са комбинация от футболни с мрежа, но гредите са продължени нагоре подобно на тези при ръгбито. Освен в Ирландия, където е един от най-популярните спортове, този футбол се практикува и на други места, където се намират големи общности на ирландски емигранти.

Основна особеност е възможността кръглата топка да се пренася и с ръце от всички играчи, но съществуват редица ограничения. Топката не може да се вдига директно от земята, а трябва да се подаде или повдигне с крак, играчите не могат да правят повече от четири крачки с топка в ръце, без да я тупнат в терена или в крака си, а подаванията се осъществяват само чрез удар по топката, но не и чрез хвърляне. Отборите са съставени от по 15 играчи, от които един вратар. За гол във вратата с мрежата се дават три точки, докато за прекарване на топката между гредите над вратата след ритане или боксиране – една точка. Подобно на сокъра, не са разрешени силови единоборства.

Грубо

Футбола по австралийските правила (Australian rules football) е много подобен на галския, поради което от 1967 година се провежда мач между Австралия и Ирландия по обединени правила. Самият австралийски футбол се играе на овално игрище за крикет и първоначално е възникнал за запълване на паузата между шампионатите по крикет, като се смята, че има заемки от игра, практикувана от аборигените в Австралия. Играе се от отбори по 18 души с овална топка, която се обработва с крака и ръце. Топката не може да се носи повече от 15 метра без да докосне земята. За отнемането й противниците имат право да задържат или избутват играча, който я притежава, а той няма право да я задържи, ако бъде съборен от съперник. Ако играч хване топката, след като е прелетяла повече от 15 метра (mark) печели свободен удар, което е и правилото, носещо най-голямата зрелищност на спорта. Всеки отбор има по четири стълба, като гол (носещ шест точки) се отбелязва при изритване на топката между средните два, а за преминаване между страничните се дава една точка. Най-голямата лига за австралийски футбол е AFL (Australian Football League), а самият спорт е ограничен единствено на този континент.

По-грубо

Американския и канадския футбол са два почти идентични спорта, в които основните разлики са в размерите на игрището и топката и в броя на играчите (12 при канадския срещу 11 при американския). Това са и спортове, при които се появява защитното облекло и шлемовете за предотвратяване на сериозни контузии, твърде вероятни поради същността на играта. Макар да изглеждат изключително брутални, всъщност това са спортове с изключително строго регламентирани и контролирани правила. Идеята е да се печели терен, за което се изисква и много добре разработена стратегия и прецизно изпълнение. Почти всеки футболист има точно определен пост и функции.
Отборът, който притежава топката, играе с атакуващата си формация, докато противникът е със защитната си такава. В началото на всяко разиграване “куотърбекът” поема топката и я подава с ръце на свой съиграч, който трябва да премине с нея колкото се може по-голямо разстояние. Противниковите играчи имат право да спират човека с топката, като го събарят, след което започва ново разиграване.

Точки се печелят, когато играч достигне крайната зона на противника и така отбележи тъчдаун, за което се дават 6 точки. След всеки тъчдаун отборът печели и правото да изпълни свободен удар, когато “кикърът” се стреми да ритне топката между двете греди и над напречната, която ги ограничава отдолу. Свободен удар може да се изпълни и по всяко време, когато отборът е в атакуваща формация (притежава топката) и тогава успехът носи три точки. Макар и доста накъсани и непонятни за европейците, тези спортове са изключително популярни отвъд океана. Най-големите и известни лиги са CFL (Canadian Football League) и NFL (National Football League), като финалът на последната - Super Bowl - е най-гледаното събитие в САЩ и прекратява всякакви дейности в страната.

Още по-грубо

В ръгбито също се различават два различни спорта, играещи се по правилата на Rugby League и Rugby Union. Правилата на втория са по-популярни и затова ще се концентрирам върху тях. Отборите са съставени от по 15 души, като основната цел е да се отбележи гол или есе (try). За гол се счита всяко изритване на топката от земята над напречната греда на Н-образната врата и отборът получава три точки. Есето представлява “заземяване” на топката в крайната зона на противника и дава пет точки и възможността за свободен удар за отбелязване на гол, носещ две допълнителни точки. Играчите могат да тичат държейки топката, да я ритат или да я подават с ръце, но само назад или настрани. Ако бъдат спрени от противников играч се оформят няколко типа “мелета”, при които играчите от двата отбора се опитват, държейки се за раменете и избутвайки противниковите играчи, да я изритат към съотборник.

Съществува разбирането, че ръгбито е спорт за хулигани, който се играе от джентълмени и съществуващите организирани лиги по всякакъв начин се опитват да запазят взаимното уважение и феърплея в този спорт, за да се избегне превръщането му в кървава битка. Освен страните от британските острови и Франция, ръгбито се радва на изключителна популярност в Австралия, Нова Зеландия и ЮАР.

Най-грубо

Безспорно най-грубият вариант на футбола, който се играе понастоящем, е и най-древния запазен. Calcio Fiorentino е традиционен спорт, игран във Флоренция още през 16 век и възроден на аматьорски начала в днешно време. Отборите са съставени от по 27 души, които без установени правила с ръце и крака се стремят да прехвърлят топката през ниска, разположена по цялата ширина на игрището стена с мрежа зад нея. Мачовете се провеждат на пясъчна правоъгълна арена, което съчетано с честите сбивания между доста едрите “момчета” и многото грубости в хода на самата игра, силно приближава този спорт до гладиаторските битки по зрелищност.

Независимо от огромната световна популярност на сокъра и издигането му в един от най-практикуваните и гледани спортове, всички останали варианти също се радват на значителен интерес. В повечето случаи те са извор на национална гордост и запазване на идентичността в глобализиращия се свят.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=4885


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 7289 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (32) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.