Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Изкуство или вандализъм? (статия) - Изкуство, Художници
Изкуство или вандализъм?

Автор: Nyut, неделя, 23 юли 2006.

Публикувано в Статии :: Други; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Банкси е плодовит уличен художник от Бристол, Великобритания, украсил с творбите си сгради по целия свят. Характерните форми на графитите му редовно се появяват из медиите, но въпреки това той успява да запази в тайна самоличността си.

Банкси рисува обикновени графити, докато един ден, когато заедно със свои приятели украсява влак, внезапно пристига полиция. Банкси е изостанал, тъй като рисува по-бавно от останалите и не успява да избяга - скрива се под вагона, където погледът му е прикован от серийния номер, изписан с помощта на шаблон върху долната част на вагона. Това му дава идеята сам да използва шаблони в графитите си.

Някои от шаблоните му са създадени от компютърно генерирани изображения, разделени на пластове и разпечатани последователно. Много от създателите на този тип графити рисуват ръчно шаблоните си върху картон или подобен материал, и с помощта на различни техники (напр. щриховане), създават бързо и лесно изключително детайлни изображения.

Освен това, Банкси прерисува известни картини, като включва в тях изображения на негативните страни от съвременния живот. В неговата версия на "Езерото с водните лилии" на Моне, например, плуват пазарски колички1; в "Нощни птици" на Едуард Хопър уличен хулиган, обут само с боксерки с британското знаме на тях, току що е счупил стъклото на кафенето2. През 2005 г. всичките му картини са изложени на лондонската търговска улица Уестбърн Гроув в продължение на две седмици.

Често графитите му са вдъхновени от конкретното място; на много от тях присъстват маймуни, плъхове и други животни. Ето и някои от най-сензационните му творби:

* В лондонската зоологическа градина влиза при пингвините и изписва с двуметрови букви "We're bored of fish".
* В зоологическата градина в Бристол оставя послание "Keeper smells - Boring Boring Boring" в отделението на слоновете.
* През януари 2001 г. на териториите, контролирани от Армията за национално освобождение в Чиапас, Мексико, в знак на солидарност рисува сцени, изобразяващи борбата на движението, и оставя няколко графита от шаблон на стените на гр. Сан Кристобал де лас касас.
* Обложката на албума на Blur "Think Tank" от 2003 г. е негово дело.
* През март 2005 г. поставя свои маслени картини в Музея на модерното изкуство, музея Метрополитан, Бруклинския музей и Американския музей по естествена история в Ню Йорк, както и в галерията "Тейт" в Лондон.
* По време на гореспоменатата изложба на Уестбърн Гроув в стъклените витрини се разхождат живи плъхове.
* През май 2005 г. негова версия на примитивна пещерна рисунка, изобразяваща ловна сцена, в която ловецът бута пазарска количка, е открита окачена в Британския музей.
* През август същата година рисува девет графита от палестиската страна на стената на Западния бряг; сред тях са стълба, прехвърляща стената, и деца, копаещи дупка през нея.

Последното му произведение е от юни 2006 г. и изобразява жена по бельо, ревнивия й съпруг и голия й любовник, висящ от прозореца. Рисунката е на стената на бруклинската Клиника за сексуалното здраве на младежите. Тъй като персоналът на клиниката се застъпва за изображението, Бруклинският съвет организира онлайн гласуване между жителите на града и, след като 97% от тях заявяват симпатиите си към творбата, властите вземат решение да я оставят.

Банкси публикува със собствени средства няколко книги със снимки на творбите си, както и на свои платна и изложби, придружени от остроумни бележки. Първата му книга, изцяло в черно и бяло, е "Banging Your Head Against A Brick Wall", последвана от цветните "Existencilism" и "Cut it Out". През 2005 г. немското издателство "Рандъм Хаус" публикува "Wall and Piece", съдържаща изображения от трите предишни книги, както и нови материали.

Официален сайт: http://www.banksy.co.uk/

--
1. "Езерото с водните лилии" на Моне -=- вариантът на Банкси
2. "Нощни птици" на Едуард Хопър -=- вариантът на Банкси

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=5315


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 8142 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.