Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Slayers (статия) - Аниме
Slayers

Автор: Николай Николов, сряда, 10 септември 2003.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Сложна работа е да се говори за Slayers, или по скоро твърде лесна и безкрайна, което е и проблема. Ей го пак се отплесвам. Този път няма да си пускам сериите за вдъхновение, че няма време, а и ако седна ще трябва с тротил да ме помръднат да се откъсна от тях. И такаааа... малко божествена "география".

Накратко

Виж още: Аниме [19]

Представете си една аморфна "лагуна", (не ме питайте как). Едно такова голямо и нематериално и без определими параметри... Източника на всичко това е "Господарката на Кошмарите" ака Голямата шефка... Тъмнина отвъд най-черния катран, по-дълбока от най-дълбоката нощ. Нещо като колона злато върху която има четири (???) нива, като стъпала на вита стълба, и всяко стъпало представлява един свят (равнина). Стигат толкоз неразбираеми бъртвежи. Важното е, че в един от тези светове има групичка същества които си заслужават вашето внимание.

В типичния дуализъм на повечето фентъзи истории, на всяка "равнина" има Бог, борещ се да запази света, и Властелин-Демон, опитващ се да го унищожи ... Съответстващите на четирите равнини Демони, известни като Властелините на Четирите Кралства, са Chaotic Blue, Dark Star, Ruby Eye Shabranigdu и Death Fog.

В света на Slayers се борят за власт демонът Ruby Eye Shabranigdu и богът-дракон Flare Dragon Ceiphied. Битката между тях започнала преди хилядолетия, със създаването на равнините... Не се знае колко време продължила, но е известно, че някакъв изход бил достигнат преди около 5000 години... Нито една от силите не победила категорично и нито една не била истински мъртва... Тялото на Ruby Eye било разделено на седем части и запечатано в представители на човешката раса, а Flare Dragon, напълно изтощен, потънал в Морето на Хаоса... И тъй като Властелинът-Демон бил само запечатан, не унищожен, Драконът оставил четири части от себе си в четири бога – Earth Dragon Lord, Water Dragon Lord, Fire Dragon Lord и Sky Dragon Lord – да защитават света от Ruby Eye... С две думи - очаквайте продължение.

Нека хвърлим един поглед върху света и населяващите го създания. - "Чудовищата" или "Мазоку" (в превод буквално "Раса на Злото") са зверовете на мрака, родени от Ruby Eye Shabranigdu. Напълно чужда не само за хората, но и за всички останали раси, владееща разушителна и мощна магия. (всъщност много от хората чрез договор с тях придобиват по-голяма сила в магията.)

След Мазоку, Драконите са най-силната раса в света на Slayers. Съществуват няколко вида: Най-висши са Златните дракони, притежаващи могъщи магии и висока интелигентност, макар, по-могъщи преди тях да са били древните дракони, който са изтребени (с едно малко изключение) доста подло от Златните. След тях идват Черните Дракони, следвани от Белите, които не разполагат с кой знае колко сила (като за дракони). По-надолу в йерархията следват многобройни видове, но няма смисъл да ви затормозяваме толкова, в крайна сметка, както казва един от главните герои Гаури " – Те всички са само едни големи гущери"... а Амелия добавя невинно, - в крайна сметка нали и драконите са рептилии.

По принцип Елфи и феи се мяркат, но старателно се скатават. Типично описание – по-интелигентни, живеят по-дълго, имат повече специални способности... Тук там оставени от тях артефакти съчетаващи великолепен дизайн и тотална безполезност, обикновено водят до хаос и разруха.

За хората е ясно, че не са нужни много обяснения. Основната разлика с нашия свят е, че в Slayers могат да използват магия. Ухааа. Разбира се, има различия в магическите способности на всеки човек и само това, че някой разбира теорията на дадено заклинание, не означава, че има способността да го направи успешно.

Не е лесна работа да се опише пасмината уникални персонажи, щъкащи из доста дългата поредица филми. Трябва да се видят просто ... Но ето малко информация за по-незапознатите.

Главните .. кхъм героиИме: Лина Инверс. (Lina Inverse, aka "The Bandit Killer", "The Dragon Spooker", "The Walking Force of Destruction", "The Enemy of all who live")
Реплики: "FOOD!!!", "FIREBALL!", "Dragon SLAVE!", "You may fight wherever you want, whenever you want, but NEVER distract an innocent girl's meal…", "Gourry, you jellyfish brains!"

През значителна част от времето интригата в Слейърс се върти около следващата порция храна.. а където има храна, там е и Лина. Млада (всъщност тийнейджърка) и доста плоска (почти като дъска за гладене, амa пробвай да й го кажеш :), плесната през устата магьосница, основната героиня следва плътно трите основни изисквания на оцеляването: намиране на най-евтината страноприемница, поръчването на възможно най-голямо количество храна и последващото й съответно унищожение. Някъде на заден план остават по-маловажни нещица, като например издирването на уникални магически артефакти от типа на The Claire Bible, погромът над поредната бандитска група, пребиването на някое мазоку или друга архигад и от време на време спасяването на света..

Лина притежава завидни магически умения, основно в областта на Черната магия. Способностите й са я направили толкова известна, че едва ли се намира въобще човек, зверочовек или чудовище, което да не я е чувало и да не притреперва при звука на името й. Със същата лекота и скорост, с която прегазва петорна порция спагети с кюфтенца, Лина каства Fireball след Fireball, а за капак – Dragon Slave, най-любимото си заклинание, или недай си боже Ragna Blade. Опасна работа... Сред внушителния списък на жертвите й се нареждат Червения жрец Резо, Demon Dragon King Gaav, и дори самата ходеща смърт – Hellmaster Phibrizzo, един от най-могъщите сред расата на мазоку. Още повече, че едва ли е останал град, който да не е бил частично или напълно разрушаван след посещение на нескромната й персона, в това число и столицата на Бялата магия – Сейлун, представляваща със самата си архитектура огромно защитно заклинание.

Gimme a break! (Lina TM). Все пак не е съвсем невъзможно Лина да бъде спряна. Трябва единствено да се приложат най-важните предохранителни мерки – плужеци в по-лекия вариант, или скъпата й сестра Луна в краен случай. Или да й се плати.

Име: Гаури Габриев (Gourry Gabriev, aka "Jellyfish brains", "Squid-on-a-stick", "Yogurt brains" и пр. екзотични определения, избълвани от устата на Лина)
Реплики: "Light, come forth!" (1/4 oт речника му), "FOOD!" (още 1/4)..

Носителят на легендарната Светлинна сабя (Sword of Light – и ако си мислите, че това не е гавра с Междузвездни войни, много жестоко се лъжете ;")), Гаури е точно толкова тъп, колкото и силен. Може би дори малко повече... той прави фаталната грешка да срещне Лина още в първия епизод, и да се обяви за неин защитник, горкият... С течение на времето двамата се влюбват (японска му работа) обаче никога не биха си го признали :")

С уникалното си малоумие, Гаури може да разведри обстановката и в най-напечения момент. По всяко време мачкан и пребиван от Лина (she bangs! :>), на моменти той наистина е достоен за съжаление. Особено когато го преобличат като жена...

Име: Зелгадис Грейуърдс (Zelgadis Graywords, aka "The Heartless Magic-using Swordsman" – наистина харесва това определение ;"))
Реплики: ..и тук не е по-лесно от при Гаури, тъй като Зелгадис не говори много, но за сметка на това в най-удачния момент изтърсва по някой пиперлив саркастичен коментар..

Още един тероризиран от Лина (и Кселос) персонаж (то всъщност всички са), Зел е единственият, който не напира да плюска през цялото време. Превърнат в младежките си години в химера (смес от различни създания – в случая, 1/3 човек, 1/3 каменен голем и 1/3 демон), той е изцяло посветен на мисията да си върне старото тяло и/чрез намирането на The Claire Bible. Е, не успява. Иначе е наистина впечатляващ – каменно тяло, коса като тел, няколкостотин килограмово тегло... да се чудиш и маеш що му е човешко тяло. Първоначално отрицателен герой, той бързо бива привлечен сред спътниците на Лина, макар и да не му изнася съвсем и от време на време да пробва да се изниже. Не е нито толкова могъщ маг колкото Лина, нито фехтовач от класата на Гаури, но успява да натупа и двамата още в началото (отбелязвам с гордост, тъй като ми е любимец :")). За разлика от първата, Зелгадис изучава шаманистичните магии – особено духа и земята, и е доста по-разнообразен в употребата им (някои изглеждат наистина внушително). Но още по-голямо удоволствие доставят моментите, в които изръсва по някой лаф, или когато бива мародерстван от Лина – реакциите му са просто уникум.

Име: Амелия (Amelia Wil Tesla Saillune, aka "The Hammer of Justice")
Реплики: "But with the Love in our hearts and power in our fists, Justice will prevail!", "For Justice, Love and Food!!!"

Амелия... е дъщерята на коронования принц на Сейлун – Филионел. Попила като гъба цялата му вманиаченост в търсенето И въвеждането в употреба на Справедливостта (с главно С), навсякъде и по всяко време, би научила дори и Dragon Slave за тази цел.. Слава богу, не успя. Невинно (?!) и синеоко хлапе, Амелия поне на няколко пъти забърква невероятни каши. Чест й прави, че се опитва и да измъкне останалите от тях, но за съжаление обикновено е малко по-бавна от Dragon Slave-a на Лина.. Също маг, Амелия е последовател на Бялата школа, умее и някои от шаманистичните магии (особено в комбинация със Зелгадис сътворява доста силничък Rah Tilt).

Име: Кселос (Xellos, aka Beastmaster Xellos)
Реплики: "Oh, my…", "...That's a secret"

Генерал и жрец на Zellas Metallium – един от висшите демони, Кселос е единственото мазоку, което май няма особено желание нито да претрепе Лина, нито пък да я накара да сключва договор с народа му. Може би втората най-култова персона след Зелгадис, Кселос е почти неразгадаем – никога не можеш да разбереш какво точно иска, защо го иска и въобще що за странно пиле е :). Обикновенно разиграва като кукловод абсолютно всичко и всички, освен може би господарката си. Вечно ходи с притворени очи и ехидна усмивка. В редките моменти, когато очите му се отворят нормалнo (кат за Аниме де), някой го чака нещо твърде неприятно.

Изключително мразен от драконите (в това число Филия), тъй като в древните войни между чудовища и богове е избил значителна част от тях. С Един Пръст. Можете да си представите какво се получава, когато двамата са заедно :")Име: Филия (Filia)
Реплики: Обикновенно нарича Кселос с каквото обидно име се сети.

Златен дракон с леки проблеми с трансформацията и жрец на Fire Dragon King с лек недостатък в характера и проблеми с мъжете. Филия е невинна девойка с розова рокля и огромен боздуган, затъкнат в черния жартиер и влизащ често в употреба. С негова помощ последователно из града биват пратени като във флипер Гаури, Зелгадис и Кселос.

Име: Нага (Naga the Serpent)
Реплики: Ох, Ау, Аз съм най-добрата съдружничка на Лина (вярно е само в собствената й глава :)

Това отпред не са дини и на аниматора със сигурност му трябва студен душ.


СМЕХЪТ й е някак очарователно ужасяващ (не, забравете очарователната част). (Озвучава я Kawamura Maria, чийто глас просто пили зъби).

Вероятно е по-голяма сестра на Амелия и щерка на Принц Филионел.
Основните й постижения се заключават в лазене по нервите на Лина както никой друг, и то непрекъснато, но все пак оживява. Може би защото са почти пълни противоположности – от външния вид – Нага е определено... щедро надарена, през задължителното плюскане, тук заменено от течно гориво, до магическите способности... Нага все пак се слави с... да, истински постижения във водната и земната магия, достойни за местния Гинес... един вид. Като например призоваване на морски краставици, морски таралежи и каменен дракон с внушителни размери... на главата. И телце на пудел :")

Име: Мартина. (Martina Zoana Mel Navratilova (това последно си е на място:")
Реплики: Лина, мразя те!!! И обикновенно с влюбено изражение към някои от мъжките персонажи подред: Ох, мистър... (зависи по кого точно е хлътнала в момента)..

Царска щерка, Мартина става не съвсем неволна жертва на поредната изцепка на Лина – да си го кажем честно, градчето-държава бива опустошено от Dragon Slave.

Вярна последователка на странно непознатия никому демон с трудно произносимо име The Monstrous Zoamelgustar, тя умира от желание да превземе света и особено мъжката му част. През 5 минути сменя поредния фаворит и се чуди как да прецака Лина. За огромно облекчение на Гаури ("Fiancee, what's that? Is it some kind of meal), по едно време се жени..

Име: Валгаав. (Valgaav)
Реплики: Аааргх! Мразя ви всички, Ще ви унищожа.

Един от най-сериозните и тероризирани от съдбата персонажи. Роден като Val Agares от вида на Древните дракони, става свидетел на унищожаването на расата си от златните дракони. Бягайки из пустинята се сблъсква с eдин от големите мазоку лордове - Demon Dragon King Gaav, който го превръща в отчасти мазоку и му давa името Валгаав. Подчинен безпрекословно на господаря си, след неговото унищожение в NEXT, Валгаав тръгва да мъсти на целия свят и най-вече на Лина и Кселос. И не е като да няма достатъчна сила за да се пребори с тях...

От друга страна доброто отношение от негова страна към Джирас и Гравос (негови верни слуги) и някои леки отстъпки към Филия, го показават в добра светлина Един твърде изстрадал персонаж наистина.

Име: Принц Филионел (Philionel el di Saillune, или просто Phil, the crowned prince of Saillune)
Реплики: Ох, е тоя тип трябва да го видите :> "Pacifist Crush", "Joyful Reunion Bear Hug", "Good Will Against Humans Slash"

Надеждите на Лина, която кеси на един кръстопът, за да спипа "принца с бял кон", са попарени, след като вижда въпросния. Тежък случай на болестта на Амелия, отецът й мяза на огромен казак и е почти напълно шашав. И да искам, не мога да го опиша просто.. затова ще спомена само това:

25 или 26-ти епизод от първия сезон.. Мегабитка с архигадта, всички герои са полуумрели, двойно изтощени и едва мърдат. Появява се принц Фил на бяло конче (конЧЕ, държа да подчертая, че може и пони да е даже). В същия момент Зелгадис, с присъщата си откровеност, изцепва: "Oh.. they won't let us make this movie serious.."

Име: Джирас (Jillas, Jirras)

Лафовете: Ще ви взривя. Упс, натиснах без да искам червения бутон за саморазрушението и т.н.

Малкия лисан с обсебеността си към барута е яко допълнение в антуража на Валгаав, всъщност като че ли има дори по-застъпена роля от него. Огнестрелните оръжия и бомби, както и танка, и ДА НЕ ПРОПУСНЕМ балистичната ракета (!), на моменти са доста притеснителни за Лина и околните и. Обикновено яде боя от който кадето го свари, но най-вече от Филия заради лафове от сорта на - колко са големи и меки... ъъ... очите ти :))

Магията е разделена в три основни "дисциплини" – Бяла, Черна и Шаманизъм (или Духовна магия). Първата съдържа заклинания за лекуване и отбрана, които черпят сила от боговете, и се използва главно за не-нападателни магии. Най-силните бели заклинания могат да се направят само от жреци и жрици, служещи на боговете.
Втората разчита на призоваване на силата на могъщите Мазоку и тъй като те са същества на хаоса и разрушението, повечето заклинания са силно разрушителни нападателни магии (т.е. най-яките). За да се използва черна магия, е необходимо да се разбира употребата на Думите на Хаоса – специални думи с особена сила – и да се изпълнят определени жестове, в зависимост от заклинанието. Колкото по-силно е съществото, чиято сила се използва, толкова по-силно и по-трудно за контролиране е то. Двете най-мощни заклинания – Giga Slave и Ragna Blade – извличат силата си директно от Господарката на Кошмарите и използването им е изтощително и рисковано.
Шаманизма са заклинания, които влияят на силата на духа. Към тази група спадат магии, които засягат духа, и такива, които призовават четирите основни елемента – земя, вода, огън и въздух.

Из Слейърс се мотат наистина внушително количество магии (май надминават сто), които са почти изцяло виновни за уникалната атмосфера. Някои от по-важните заклинания:

"Fireball". Огнена топка, разбира се. Това въобще е най-често и масово ползвания спел.


"Dragon Slave". Оригинално създаден като Dragon Slayer, кой знае защо името му се е променило. Най-вероятно магьосник с говорен дефект. Едно от най-могъщите заклинания в Черната магия, задължително оставя огромна дупка на мястото на някой град.. Не е позлено да се прилага и насред океана. Лина обикновено не може да изкара серията без "един мъъъничък ДС" за разтуха.

Думите на заклинанието са готини и няма да ги съсипвам с превод на български ;))

"Darkness from twilight, crimson from blood that flows; buried in the flow of time; in Thy great name, I pledge myself to darkness! Those who oppose us shall be destroyed by the power you and I possess! Dragon Slave!!"

"Ragna Blade". Или "LAGUNA BLADE!" Мощна гадост, унищожава наред. Представлява огромно острие от черен хаос, оформено в ръцете на призоваващия го. С широк размах, пак Лина кълца насам натам. Магията е изтощителна и не може да се използва повече от няколко минути.

"Lord of the Darkness and Four Worlds, I beseech thy fragments; by all of the power thou possesseth, grant the heavens' wrath to my hand; unleash the sword of dark, freezing nothingness; by our power, our combined might, let us walk as one along the path of destruction: LAGUNA BLADE!"

"GIGA SLAVE!!" Ако се изплъзне от контрол ще унищожи света (което продуцентите не биха допуснали), а иначе призовава самата "Господарка на кошмарите" в тялото на Лина. Крайно средство, поради големия риск, но пък няма сила по голяма от тази в света на Слейърс.

"Darkness beyond blackest pitch, deeper than the deepest night! Lord of Darkness, shining like gold upon the Sea of Chaos, I call upon thee, swear myself to thee! Let the fools who stand before us be destroyed by the power you and I possess! GIGA SLAVE!!"

"Rah Tilt". Най-мощното заклинание на спиритуалния шаманизъм, специалитет на Зелгадис и по някой път на Амелия, (пък и в комбинация). Унищожава душата на потърпевшия и може да нарани дори и доста висши мазоку. Изглежда страшно яко :")
"Source of all souls which dwells in the eternal and the infinite; everlasting flame of blue; all power hidden deep within be called forth here and now. Rah TILT!!!"

Dug Haut" . - отново от спиритуалния шаманизъм. Със събраната в ръката си магическа енергия заклинателят удря земята, след което няколко внушителни каменни копия се изстрелват около него. И подхвърлят околноста нависоко ако не е достатъчно пъргава да се омете.. :>

"Fishing Spell". Кара рибата да кълве ;"). Тази магия буквално "избива рибата". Трябва да се използва внимателно, за да не се "обезриби" реката. Оригинално изобретение на Лина.

"Aqua Create". Ми създава вода.. много е полезна ако някой иска топла вана в комбинация с файърбол.

"Kyu Kyum Spin/Sea Cucumber Spin". Призовава морски краставици от близък воден басейн. Използва се главно.. ми за добиване голям брой морски краставици.

"Zelas Gort/Summon Jellyfish". Призовава медуза.

Ох, има толкова много още по темата, но в крайна сметка ГЛЕДАЙТЕ ГИ!!! :))

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=832


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 9200 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (57) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.