Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series: "Andromeda" (статия) - Джон де Ланси, Кевин Сорбо, Сериали, Фантастични сериали
SciFi Series: "Andromeda"

Поредици: SciFi Series

Автор: Ангел Генчев, събота, 10 март 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Като си говорим за НФ-сапунки, “Андромеда” е вторият по популярност от общо трите авторски сериала на Джийн Родънбъри. Или четири, ако разделим Стар Трек на Original Series и Next Generation, както направих в уводната си статия – http://www.sivosten.com/content.php?review.420 . Не смея да кажа “и по значимост”, тъй като веднъж експлоатира вече добре познатата ни от Стар Трек среда на космическия кораб, втори път серията е филмирана съвсем скоро (или доста късно, в зависимост от гледната точка) – пет сезона в периода 2000-2005 г. Тоест, губи основоположната роля на самия Стар Трек и Earth: Final Conflict, но за сметка на това може да се похвали с известно количество оригинални и собствени идеи, и с добра визия.

Основно фабулата се върти около самотния рицар-джентълмен, иначе казано кап. Дилън Хънт (Кевин Сорбо, най-добре познат ни в ролята си на Херкулес в едноименния сериал). В ретроспекция, Общността на планетите (The Commonwealth) се разпада след самоубийствена вътрешна интрига. Може би е редно тук да отбележим, че “общностите” и “федерациите на планетите” са доста характерни за Родънбъри и последователите му. Така или иначе, по време на финалната епична схватка бойният суперсъд на Хънт – The Andromeda Ascendant, накратко Андромеда или Роми, е “замразен” във времето на хоризонта на черна дупка (след задължителната евакуация на основния екипаж, иначе не би било рицарско), за да бъде изваден някой век по-късно ведно с капитана си в нова, постапокалиптична обстановка.

Какво може да се види в “Андромеда” като позитив? Отметките са няколко. Както вече споменах, визията е от 21-ви век и е доста добра. Но това е най-малкото. “Андромеда” е един от малкото сериали, в които Земята се споменава доста периферно – сиреч отсъства геоцентризма като постановка, дори и един от главните персонажи да произлиза от там (тук). Отделно, постапокалиптичността е рядко експлоатирана и, съответно, доста продуктивна отправна точка, заедно със съпоставката на отмрелите ценности в динамичното настояще. Паралелът, мисля, е ясен. И още отгоре, персонажите видимо се развиват и променят. А съвсем за капак се разглеждат епизодично или периодично различни теми от класическата научна фантастика, като отношенията между естествения и изкуствения интелект, да речем. С две думи, има в какво да се загледаш отвъд привидно юношеското, приключенско представяне.

Като заговорихме за това, вече неутрално, голяма част от по-дълбоките идеи в “Андромеда” наистина са маскирани сред доволно количество ефектност и “екшън”. Давам го за неутрално впечатление, защото не го намирам за особен минус. Все пак е начин за оцеляване. Също интересно впечатление ми прави факта, че актьорският състав е изключително млад, изключая “възрастният” Кевин Сорбо, който трябва да наближава 50-те си в момента. Останалите се въртят грубо в границите ‘75-‘81 набор.

Чистите негативи са сравнително малко и сравнително стандартни – определени епизоди са абсолютно несвързани с цялостното течение на сериала, и силно миришат на плънка. Най-досадният за мен минус е апокалиптичният финал на сезоните – дори и главните герои да не бъдат избити, все се стига до някаква патова ситуация, и следващият сезон започва “на чисто”. Може би е презастраховка да не бъде прекъснат сериала, но е скучно и натрапчиво изкуствено. По-любопитно е, че води и до един от най-големите плюсове – но за него след малко.

Няколко думи за героите – освен Хънт (Сорбо), екипажът се допълва от грабителите и спасители – роденият пилот и чешит Бека Валънтайн (Лиза Райдър), шантавият гений-инженер Шеймъс Зелазни Харпър (Гордън Майкъл Уулвет), отнесената Транс Джемини (Лора Бъртрам), аватарът на самата “Андромеда” Роми (Лекса Доиг), и – вече не постоянно, а с развитие на историята – воинът-предател Тир Анасази (Кийт Хамилтън Коб), преподобният Бем (Брент Стейт), Гахарис/ Телемакъс Раде, където нещата са твърде пространни за едно изречение (Стийв Бачич), андроидът-конкурент Дойл (Бренди Ледфорд). Срещат се и някои познати имена – от сорта на Сам Профит (Джон де Ланси, Кю, “Стар Трек”), Balance of Judgement/ Ремиел/ Гавраил (Майкъл Шенкс, Даниел Джаксън, “Старгейт”), Ахил/ Хектор (Кристъфър Джъдж, Т’ийлк, “Старгейт”), но като цяло са изключение.

Онзи голям плюс, за който говорех по-рано, е че “Андромеда” претърпява бързо развитие в сценария, което е доста нехарактерно. Следващите няколко думи може да са малко спойлерски, но ще се опитам да ги напиша достатъчно мъгляво, та дано да не ме разберете, ако не сте го гледали. Просто не мога да си позволя да изпусна.

Изначало Хънт се бори да възстанови добре забравеното минало, после то се срива отново. Минава от “осанна” до “разпни го” – от икона до дегенерат. Минава от ентусиазъм, през триумф до депресия и накрая неориентираност. Последният сезон е писан от самия Кевин Сорбо, и макар и да е озадачаващо неразбираем почти до развръзката си, общо погледнато се оказва един от най-силните сезони на НФ-сериал, писан някога. Още повече, че се характеризира с много силна актьорска игра, което не е типична черта на жанра.

Въобще, в заключение, с голямо съжаление трябва да отбележа, че въпреки, че “Андромеда” спокойно може да износи още 2-3 добри сезона, вече е затворена страница. Ако не ни изненадат много приятно, което е също толкова съмнително. Но е сериал, който трябва да се види задължително от почитателя на жанра, а и за страничния наблюдател би било приятно за гледане, дори само от приключенската си страна.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=137359#137359


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 8806 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (86) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.