Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Осми март (статия) - История, Празници
Осми март

Автор: Асен Цветков, четвъртък, 08 март 2007.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Първият Международен ден на Жената е отбелязан на 28-ми февруари 1909 г. в Съединените щати, последвал декларация на Социаличестката партия на Америка. Идеята за такъв ден се появява в края на 19-ти век, посред бързата индустриализация и икономическо развитие, които постепенно водят до движения за по-добри условия на труд. Жените от текстилните фабрики и фабриките за облекло правят подобен протест на 8-ми март 1857 г. в Ню Йорк. Те протестират срещу изключително лошите условия и ниското възнаграждение. Тогава протестантите биват атакувани и разпръснати от полицията, но същите тези жени създават първия трудов профсъюз, през същия месец две години по-късно.

Още протести следват на 8-ми март в следващите години - най-забележително през 1908-ма, когато 15 000 жени преминават през Ню Йорк, настоявайки за по-малко работни часове, по-добро заплащане и право да гласуват. През 1910 г. в Копенхаген се състои първата международна женска конференция, организирана от Социалистическия Интернационал. Там е приета идеята за "Международен ден на жената", преложена от германската социалистка Клара Цеткин. На следващата година този ден е отбелязан от над милион хора в Австрия, Дания, Германия и Швейцария. Година по-късно, в пожар в текстилна фабрика в Ню Йорк загиват 140 работнички, а липсата на мерки за безопасност е причината за множеството жертви. В навечерието на Първата световна война, жени от цяла Европа провеждат демонстрации за мир на 8-ми март 1913.

На запад, Международният ден на жените е отбелязван до края на 20-те години, след което замира, и чак с възхода на феминизма през 60-те бива отново възстановен.

На изток, демонстрации отбелязващи Международния ден на жените в Русия бележат началото на първата фаза на Руската революция през 1917-та година. След Октомврийската революция, болшевишката феминистка Александра Колонтай убеждава Ленин да направи 8-ми март официален празник, и той го прави, макар същият и да остава работен ден до 1965 г., когато с декрет на Президума на Върховния съвет на СССР Международният ден на жената е обявен за неработен на територията на съюза "в памет на добродетелите и труда на Съветските жени в изграждането на комунизма, защитата на родината през Великата отечествена война, героизма и себеотрицанието им на фронта и в тила и отбелязвайки големия им принос за подобряване приятелството между народите и борбата за мир".

Дотук с историята. Време е за малко лични позиции. Но преди това,

Честит празник на тези, които го празнуват! И честит 8-ми март, на тези, които смятат че това е просто още една дата в календара.

Не ми се говори много дълго по въпроса, а още по-малко ми се впуска в дълги и безсмислени спорове. Като цяло обожавам жените, но повярвайте ми просто ми кипва, когато демонстративно ми откажат подадената на слизане от транспорт ръка или също толкова демонстративно избързване, за да ми бъде отворена с нагла усмивка вратата. Нямам нищо против жените в която и да е сфера на живота, стига да не забравят, че са жени. И под жени в случая имам предвид част от по-нежния, по-красивия, в много случаи по-стабилния и устойчив на стрес пол. Не виждам защо една жена трябва да се мъчи да вдига товари колкото мен, при положение, че е по-добра в писането на програмен код примерно.

Но да се обърнем и към другата страна. Познавам редица идиоти, които смятат, че жените стават само за едно две неща и да бъдат обичани не е сред тях. Те са останки от времето породило феминизма и сега също като него е време да изчезнат.

И тъй, скъпи жени, девойки и други представители на нежния пол. Бъдете! И никога не забравяйте, че усмивките ви правят света светъл и ценен.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=6323


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 7778 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.