Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Джон Брънър: "Град върху шахматна дъска" (статия) - Джон Брънър, Научна фантастика
Джон Брънър: "Град върху шахматна дъска"

Автор: Иван Ж. Атанасов, петък, 13 април 2007.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Винаги ми е било приятно да чета английска фантастика. Ако сте прелиствали томчето „Английски фантастични разкази”, най-вероятно ще се досетите и защо - британската фантастика винаги е притежавала онази привлекателна сплав между оригинални идеи и неповторим стил.

Джон Брънър, като англичанин и като писател, не прави изключение относно тази характеристика. Роден е през 1934 година в Престън Кроумарш. Издава първия си роман на 17 годишна възраст, като дълго време крие заглавието му и псевдонима, под който е написан. Пише с лекота в почти всеки жанр – от стихове, през криминалета до фантастични произведения, като това жанрово разнообразие е гарнирано с доста голям брой издадени заглавия. Изобщо – плодовит автор.

Действието в „Град върху шахматна дъска” се развива в измислена страна в Южна Америка, в която съвсем естествено властва типичната латиноамериканска диктатура. Главният герой, Бойд Хаклит (който, забележете, е австралиец), претърпява трансформация от експерт по оптимизация на уличното движение до „левкоцит, натоварен с отстраняването на нежелани социални бацили от общия живителен поток” на кръвоносната система (уличното движение) на чисто новичката столица на петролната държава. И за да е пълна метаморфозата, бедният човечец завършва престоя си там като един същински детектив, който разкрива „малката” срамна тайна на „el presidente” и неговия министър.

„Град върху шахматна дъска” е роман за манипулацията, роман за това, което всички се боим да признаем – че сме само фигури върху шахматната дъска на политическите интереси. За целта на внушението, авторът рисува гигантска и доста правдоподобна антиутопия, която в началото е замаскирана като идилична картина на свръхмодерен град, в който официално няма бедност, няма проблеми, без малко да кажа, че няма и престъпност.

Иначе книгата е динамична, чете се леко, разбира се лесно, като авторът не се старае да ни предаде идеите си по възможно най-неразбираемият и по възможност скучен начин, което не е неприсъщо на някои писатели, както фантасти, така и съвременни или класически прозаици. Образите са живи и запомнящи се, като дори дребните детайли като руските цигари на Мария Посадор остават в съзнанието на читателя. Самата идея за манипулация чрез допълнителен кадър в телевизионните предавания не е нова, напротив – любима е на привържениците на ”теорията на конспирацията” от много време, но е поднесена по един нов начин, като идеята чрез нея да бъдат управлявани живите шахматни фигури е изключително оригинално хрумване. Споменавайки фигурите, може би трябва да кажем, че историята, която ни разказва Брънър, е базирана на абсолютно реална шахматна партия, играна между Щайниц и Чигорин и, както казва, самият автор – ходовете са на точните си места, в точния ред и с точния ефект, който са имали в оригиналната партия. Eстествено освен царете и по изключение бялата царица, фигурите, тоест действащите лица, до последно не осъзнават, че са местени по дъската на град Вадос в република Агуасул.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=6522


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 4004 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.