Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Tudors (статия) - Исторически филми, Сериали
The Tudors

Поредици: Златен Глобус 2009

Автор: Иван Ж. Атанасов, сряда, 18 април 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Републиката падна, аха да започне Империята, и сериалът "Рим" свърши. След като изгледахме продукцията на HBO, някои отчаяни от края, други радостни, че децата им няма да гледат толкова натурализъм (все едно няма розови канали), замириса на море. По точно - на нещо отвъд прочутия English Channel. И поне тези от нас, които обичат исторически сериали, вече се намират в епохата на Тюдорите и се скитат между Уайтхол и английската част от Франция по времето на Хенри VIII.

Естествено е, след изключително правдоподобният Рим, да сравняваме следващите продукции на историческа тематика с него. За жалост, тази на Showtime при подобно сравнение губи. Актьорите са може би с една идея по-секси, но затова пък в някои детайли като прически, облекла... Явно създателите на "Тюдорите" са решили, че тези неща са подробности, на които никой няма да обърне внимание. Е да, ама не. Поглеждаме един портрет на краля, поглеждаме младата му версия в сериала и оставаме леко озадачени – ама той Хенри не носеше ли копчелък? По това време е било доста обичайна част от облеклото, но авторите очевидно са решили да ни го спестят. Очевидно не от свян, имайки предвид доста неприкритата сексуална линия в сериала. Веднага се набива на очи, че каретите също не отговарят на периода, в който се развива действието – дали защото е по-евтино да използваш запазени от 19-ти век, отколкото да правиш нови с визия от 16-ти, или по друга причина, не мога да кажа.

При кастинга също, явно, е станало някакво недоразумение – Хенри е бил висок, докато тук е с една глава под останалите, бил е мускулест, а тук е хърбав, изобщо колкото и добър актьор да е Джонатън Майърс - не подхожда на ролята си. Но като ще е той, поне да му бяха боядисали косата. Актьорът, който изигра лорд Бъкингам щеше да е къде къде по-подходящ за ролята, ама нейсе.

Иначе като актьорска игра засега сериалът не е лош, визията на героите, въпреки историческите неточности, ще допадне на човек, който не се е задълбавал в епохата. Действието се развива в един неразработен от киното период оъют царуването на Хенри VIII, включени са любопитни персонажи, като, например, известният английски ренесансов композитор Томас Талис. За съжаление, при всички тези предпоставки за един добър сериал, Showtime за пореден път доказаха, че за разлика от HBO, просто не могат да произведат продукт от истинско високо качество. А, иначе – забавлението с „Тюдорите” изглежда гарантирано, стига човек да успее да се абстрахира от всичките му недостатъци. А и, все пак, са излъчени само два епизода, и макар вероятността да ни изненадат с корекции на изброените неточности е нищожна, е възможно да бъдем сюрпризирани с добър сценарий. Макар че, както върви засега, може да видим и просто една смес от митовете около Тюдорите на фона на лош декор.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=6582


Допадна ли ви този материал? (5) (1) 7255 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (13) Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
Need for Speed: The Series
Що е то ролева игра

Фантастични същества: Тунуак
The Game Plan (2007)
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.