Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Next (2007) (ревю) - Лий Тамахори, Гари Голдман, Джонатан Хенсли, Екшън, Научна фантастика, Джесика Бийл, Джулиан Мур, Ма
Next (2007)

Автор: Ангел Генчев, вторник, 08 май 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Вместо увод, трябва да започна с признанието, че присъствието на Никълъс Кейдж на екрана не ме привлича особено. Може би причина за това е фактът, че предпочитам по-изразителни актьори що се отнася и до мимики, и до реплики, а ако има нещо което да не му влиза в репертоара, то това са именно тези две черти.

И в "Next" все така не успя да ме изненада, въпреки че изигра добре заданието си. Основните му партньори - Джулиан Мур и Джесика Бийл - също не правят кой знае какви роли, макар и напълно задоволителни, и като че ли проблемът на този иначе фантастичен екшън-трилър е малко по-дебелото подчертаване на елемента "екшън". По-добрата дума остава за "фантастичен".

Филип К. Дик е един от често филмираните, ако не и най-постоянно филмираният фантаст. Нему дължим сериозните единадесет екранизации, сред които класиката "Зов за завръщане", "Специален доклад" или "Заплащането". Самият "Next" е доста бегло базиран върху разказа му от средата на 50-те "Златният човек". Това "бегло", обаче, е изненадващо положително - оригиналната история е дотолкова подходяща за парче от поредната серия на X-Men, че би направила екранизацията безсмислена.

Обработката в сценария на Гари Голдман и компания, от своя страна, е рафинирала само онази постановка, която не би излязла като шаблон по екраните - макар и не златнокож прелъстителен мутант, главният герой запазва способността си да вижда напред в бъдещето, или по-точно да предвижда възможните изходи от дадена ситуация и като в същинска партия шах да ги натрупва за няколко позиции напред. Същевременно е променен и ъгълът, под който се разглеждат събитията, и той далеч няма нищо общо с бъдещото развитие на еволюцията.

Като цяло, въпреки някои неголеми дупки в повествованието, сценаристите заслужават похвала и уважение за опита си да хвърлят нова светлина върху старата фантастика, и с добавката на доста добрите и сравнително оригинални ефекти "Next" е филм, който определено заслужава отделеното му време.


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 4398 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.